Reuters: Αν η τρόικα ήταν ομάδα θα έψαχνε τώρα για προπονητή!

Ένα εντυπωσιακό άρθρο για το ρόλο της τρόικας και τις αποτυχίες της στην οικονομική κρίση, δημοσιεύει το πρακτορείο Reuters. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η τρόικα μοιάζει περισσότερο με ποδοσφαιρική ομάδα χωρίς προπονητή, χωρίς σαφή ορισμό του ποιος παίζει και σε ποιο γήπεδο… Κατά πάσα πιθανότητα οφείλει πια να βρει νέο προπονητή, καθώς μετρά το ιστορικό ρεκόρ της μίας νίκης, μιας ήττας και μια ισοπαλίας», γράφει ο Πολ Τέιλορ, που αναλύει ότι η ήττα αφορά

την Ελλάδα, η ισοπαλία «θεωρητικά» την Πορτογαλία και η νίκη, επίσης «θεωρητικά» την Ιρλανδία.

Όπως, αναφέρεται στο άρθρο, το βασικό πρόβλημα της τρόικας ήταν ότι στήθηκε με προχειρότητα και χωρίς κανείς να αναλαμβάνει τις ευθύνες για την ορθότητα του προγράμματος. «Πίσω από κλειστές πόρτες, συγκρούστηκαν για το αν η Ελλάδα πρέπει να αναδιαρθρώσει το χρέος της, αναγκάζοντας τους επενδυτές να οδηγηθούν σε ιστορικές απώλειες», γράφει το Reutres και συνεχίζει: «Κι εξακολουθούν να διαφωνούν για το αν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να διαγράψουν κάποια δάνεια στην Αθήνα για να κάνει το χρέος της βιώσιμο μακροπρόθεσμα, ιδέα πολιτικά εκρηκτική ενόψει των γερμανικών εκλογών τον Σεπτέμβριο».

Η δημόσια αντιπαράθεση τους πλέον οδηγεί στο ερώτημα του αν η τρόικα έχει φτάσει στο τέλος του δρόμου. «Όλες οι πλευρές αισθάνονται πόνο, αλλά το διαζύγιο φαίνεται απίθανο», ισχυρίζεται ο αρθρογράφος.

«Η πιο καταστροφική υποψία», συνεχίζει το δημοσίευμα «προκύπτει από τη μελέτη του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα. Ότι η Τρόικα έκανε υπερβολικά αισιόδοξες προβλέψεις για την ανάπτυξη και «μασάζ» στους αριθμούς του χρέους, επειδή οι πολιτικοί ηγέτες της ευρωζώνης ασκούσαν αθέμιτη επιρροή στη διαδικασία».

Ένας πρώην αξιωματούχος του ΔΝΤ, ο Οσμάν Μάντενγκ, δηλώνει: «Οι αποφάσεις θεωρήθηκαν πως πρέπει να ληφθούν στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες και όχι από το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ. Το ΔΝΤ δεν πρέπει ποτέ ξανά να είναι ένας μικρός εταίρος με αυτόν τον τρόπο. Θα πρέπει είτε να αποχωρήσει από την τρόικα τώρα ή να έχει τον αποκλειστικό έλεγχο των προγραμμάτων διάσωσης». Το μεγαλύτερο σφάλμα στις προβλέψεις αφορά στην ανεργία. Στην Ελλάδα, η Τρόικα προέβλεπε αρχικά ένα μέγιστο επίπεδο ανεργίας της τάξης του 14,8% ανά έτος. Ο πραγματικός αριθμός είναι 27%.

Keywords
Τυχαία Θέματα