Για να δούμε, θα γίνει πάλι της τρόικας;

Δεν ξέρω αν το έχουμε καταλάβει αλλά από σήμερα ξεκινά νέος Γολγοθάς για την Ελλάδα, και δεν είναι πρώτος ούτε θα είναι ο τελευταίος. Οι επικεφαλής της τρόικας είναι στην Αθήνα και τη Δευτέρα Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ θα συναντηθούν με τον Γ. Στουρνάρα αλλά και με τον Αντ. Μανιτάκη.

Οι

τρεις εκπρόσωποι της τρόικας και ειδικά ο Π. Τόμσεν ασφαλώς δε ήρθαν να απολογηθούν για τα «λάθη» που ξαφνικά ομολογούν δημοσίως οι φωστήρες του ΔΝΤ. Ούτε καν μεταμέλεια δε θα δείξουν για την καταστροφή που προκάλεσαν και που για ορισμένους υπολογίζεται σε 9 δις ευρώ.

Ούτε έρχονται για καφεδάκι με χαλαρή διάθεση. Κάθε φορά που ξεκινά αυτό το παιχνίδι των διαπραγματεύσεων όλο και κάποια τρομερή απαίτηση έχουν.

Από τη Δευτέρα, λοιπόν, θα βάλουν στο μικροσκόπιο τα οικονομικά δεδομένα, τις «μαύρες τρύπες» στον προϋπολογισμό που υπολογίζονται σε 500 εκατ. ευρώ ήδη, το φόρο στα ακίνητα καθώς και τις απολύσεις ή μετακινήσεις στο δημόσιο.

Από τον Γ. Στουρνάρα θα ζητήσουν εξηγήσεις και συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, την πάταξη της φοροδιαφυγής και το φόρο στα ακίνητα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, υπάρχει σημαντική υστέρηση εσόδων από τη μη είσπραξη του ΦΑΠ για το 2011 και 2012 καθώς δεν είχαν αποσταλεί τα εκκαθαριστικά. Οι τροικανοί πρέπει να πειστούν ότι η είσπραξη του χαρατσιού θα ισοφαρίσει τη… χασούρα ενώ ο υπουργός Οικονομικών θα τους καταθέσει την πρόταση που έκανε για τον Ενιαίο Φόρο από το 2014.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων καθώς και ο φόρος στην εστίαση και ίσως όχι μόνον αυτός. Αν οι τροικανοί πειστούν ότι όλα βαίνουν καλώς ίσως τότε δώσουν το πράσινο φως για την πιλοτική μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η μείωση του φόρου στην εστίαση θα έχει πολύ μικρότερο όφελος για τη χώρα απ’ ότι η μείωση άλλων φόρων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι οι καταστηματάρχες δε θα μειώσουν τις τιμές, επομένως η μείωση δε θα περάσει στον τελικό καταναλωτή και θα δοθεί νέα μάχη για μείωση του ΦΠΑ σε άλλες κατηγορίες, όπως π.χ. στο πετρέλαιο θέρμανσης ή στα ακίνητα που θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην αγορά.

Πάντως, δεν αποκλείεται συνδυασμός μειώσεων, δηλαδή πιλοτική εφαρμογή του 13% στην εστίαση από τον Ιούλιο και κάποιο άλλο «δωράκι» από τον Σεπτέμβριο κι ανάλογα με τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας.

Η μεγάλη μάχη θα δοθεί, πάντως, στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης όπου ο Αντ. Μανιτάκης θα παρουσιάσει τον σχεδιασμό για 12.500 μετακινήσεις ως το τέλος του μήνα και για συνολικά 25.000 μέχρι το τέλος του έτους. Επίσης, θα παρουσιαστεί και το σχέδιο για 4.000 απολύσεις οι οποίες θα προέλθουν από τις καταργηθείσες υπηρεσίες και φορείς κι από την αναδιάρθρωση της ΕΡΤ και το κλείσιμο των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων.

Δυστυχώς, υπάρχει κι άλλο ένα «καυτό» θέμα προς συζήτηση. Είναι αυτό του ύψους του κατώτατου μισθού με τους δανειστές να εμφανίζονται ανάλγητοι και να ζητούν μείωσή του. Αν και παραδέχονται τα λάθη τους, δηλαδή επιμένουν ότι στην Ελλάδα είναι πολλά τα 586 ευρώ και πρέπει να πάει πιο κάτω ο μισθός.

Το σίγουρο είναι ότι ο Ιούνιος θα έχει πολύ υψηλές θερμοκρασίες στα υπουργεία που εμπλέκονται με τις διαπραγματεύσεις. Μπορεί να μη διακυβεύεται κάποια δόση, αυτό που κρίνεται, όμως, είναι οι μειώσεις κάποιων φόρων και η αλλαγή του κλίματος που μπορεί αυτές να φέρουν. Πριν τα μπάνια του λαού, δηλαδή, θα ξέρουμε που το πάει η τρόικα.

Keywords
Τυχαία Θέματα