Paul Ryan, ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του Romney

Ο Mitt Romney ανακοίνωσε στις 11 Αυγούστου την επιλογή του για το αξίωμα του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ σε περίπτωση εκλογής του: το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων Paul Ryan.

Πρόκειται για μια αν μη τι άλλο ενδιαφέρουσα επιλογή, καθ’ ότι ο 42χρονος Ryan είναι… δημοφιλέστερος του υποψηφίου προέδρου Romney στους κόλπους των Ρεπουμπλικάνων. Ο Ryan

είναι πολιτικός επιστήμονας, ρωμαιοκαθολικός και παντρεμένος με τρία παιδιά και πολύ έντονη δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για ανερχόμενο αστέρι του κόμματος, ο οποίο θα μπορούσε ως και να επισκιάσει τον υποψήφιο πρόεδρο, σύμφωνα με ρεπουμπλικάνους αναλυτές. Αποτελεί μια σταθερή και επίμονη φωνή υπέρ της περαιτέρω συρρίκνωσης του κράτους, της μείωσης της βοήθειας στα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα, του βίαιου συμμαζέματος του προϋπολογισμού και γενικώτερα της οικονομικά πιο φιλελεύθερης ατζέντας, δημιουργώντας έτσι ένα ντουέτο με τον Romney που τους απομακρύνει έτι περαιτέρω από την υποψηφιότητα Ομπάμα – μοιάζει και με αυτήν την κίνηση να επιλέγει ο Romney μια ενσάρκωση του αντι-Ομπάμα, δύο εντελώς διαφορετικά και αντιφατικά οράματα για την Αμερική.

Ο Ryan είχε παρουσιάσει ένα εκτενές, λεπτομερές και αρκούντως σκληρό σχέδιο για την δημοσιονομική προσαρμογή που κατά τη γνώμη του χρειάζεται η Αμερική, για το οποίο είχε δεχθεί σκληρή κριτική από τους Δημοκρατικούς. Κάτι που τον καθιστά αφ΄ ενός ένα απαραίτητο συμπλήρωμα της εν πολλοίς αοριστίας των προτάσεων του Romney –προβάλλεται ως το οικονομικό μυαλό του ντουέτου- αλλά αφ΄ ετέρου έναν εύκολο στόχο «μονοπρόσωπης» κριτικής από τους Δημοκρατικούς, πράγμα που βεβαίως ούτως ή άλλως συμβαίνει όταν κάποιος καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις εκ των προτέρων. Φυσικά, και ο Ryan τυγχάνει σκληρότατος επικριτής της μεταρρύθμισης του συστήματος υγιείας, του λεγόμενου Obamacare.

Ο Romney προέβη σε μιαν επιλογή πολύ δυναμική για τα εσωκομματικά του, αλλά ίσως υπερβολικά «ρεπουμπλικάνικη», που ίσως ξενίσει όσους δεν νιώθουν ταύτιση με το κόμμα του. Αναλυτές που θεώρησαν καταστροφική την επιλογή χαρακτήρισαν το σκεπτικό της «καλύτερα να χάσεις την εκλογή παρά τον έλεγχο του κόμματος». Μένει να δούμε το αν αυτή η επιλογή όλο και εντονώτερης αντιδιαστολής με το «μοντέλο Ομπάμα» θα του βγει σε καλό ή σε κακό.

AK

Keywords
Τυχαία Θέματα