O Συριζαίος βασιλιάς του «αντι-μνημονίου» είναι γυμνός

Κρίση στρατηγικής προκαλούν στο ΣΥΡΙΖΑ οι διεργασίες μεταξύ των εταίρων και δανειστών για μια νέα διευθέτηση του ελληνικού προγράμματος ή για τη «μετά μνημόνιο εποχή» όπως αλλιώς αποκαλείται. Το πρόβλημα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο για τον Αλέξη Τσίπρα και το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ αν αναλογιστεί κανείς την «ευρωπαϊκή» στροφή της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ την οποία προσπαθούσε να διασκεδάσει κρατώντας στα ίδια επίπεδα τη ρητορική κατά του μνημονίου για να διασκεδάσει τους φόβους της αριστερής και πιο ριζοσπαστικής πτέρυγας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι μετά το Τέξας εγκαταλείπει το «αντιμνημόνιο».

«Εντάσσουμε την επαναδιαπραγμάτευση (σ.σ. της δανειακής σύμβασης) στο σταμάτημα της λιτότητας» είναι η νέα γραμμή που διατυπώθηκε απ’ τα πλέον αρμόδια χείλη του ΣΥΡΙΖΑ, τον υπεύθυνο του τμήματος Οικονομικής πολιτικής Γιάννη Μηλιό. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Real και στο Νίκο Χατζηνικολάου, ο Γιάννης Μηλιός σημείωσε: «μιλάμε για σταμάτημα της λιτότητας και εντάσσουμε την επαναδιαπραγμάτευση στο σταμάτημα της λιτότητας. Λέμε δηλαδή ότι αυτός ο βραχνάς που είναι ο δανεισμός και το χρέος πρέπει να τελειώνει για να μπορέσουμε να κάνουμε μια διαφορετική πολιτική την οποία θα την επιλέξει ο λαός. Και η πολιτική την οποία προτείνουμε είναι το σταμάτημα της λιτότητας η αντιμετώπιση πρώτα απ’ όλα της ανθρωπιστικής καταστροφής και δεύτερο η ανοικοδόμηση με βαθιές μεταρρυθμίσεις ενός κοινωνικού κράτους που να είναι δίπλα στον πολίτη και να στηρίζει τα δημόσια αγαθά και το δημόσιο συμφέρον και τις ανάγκες των πολλών. Με αυτή την έννοια δεν έχουμε αλλάξει το πρόγραμμά μας. Το ίδιο λέει και η Αθηναΐδα (σ.σ. το μέρος όπου διατύπωσε το τυπικά ισχύον ως τα σήμερα κυβερνητικό πρόγραμμα του ο ΣΥΡΙΖΑ)».

Ο υπεύθυνος της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγει επιμελώς να διατυπώσει τη λέξη μνημόνιο, πολύ περισσότερο να μιλήσει για κατάργησή του. Δε μιλάμε φυσικά καν για καταγγελία του όπως μιλούσε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν τις εκλογές του 2012. Η διατύπωση περί «ένταξης της επαναδιαπραγμάτευσης της δανειακής σύμβασης στο σταμάτημα της λιτότητας» αποτελεί χωρίς να γίνεται ορατό δια γυμνού οφθαλμού ένα κλικ δεξιότερα απ’ την ως τα σήμερα διακηρυγμένη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ που συμπυκνωνόταν στο τρίπτυχο κατάργηση του μνημονίου, διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους και επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης.

Η αντικατάσταση της «κατάργησης του μνημονίου» απ’ το «σταμάτημα της λιτότητας» οδηγεί σε μια πολύ πιο ελαστική διατύπωση και ευρύχωρη ερμηνειών για την οικονομική πολιτική. Πολύ δε περισσότερο δε θέτει σε αμφισβήτηση τη δοσμένες συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αυξημένη επιτήρηση και δημοσιονομική πειθαρχία. Ή για να είμαστε περισσότερο ακριβείς ο τερματισμός της λιτότητας έτσι όπως τον κατανοεί ο ΣΥΡΙΖΑ προϋποθέτει μια γενικότερη αλλαγή στην Ευρώπη που δεν συναρτάται σε καμία περίπτωση και κατά ουσιαστικά κανένα τρόπο από μια ελληνική κυβέρνηση της Αριστεράς εφόσον θέλει την παραμονή της χώρας στην ΕΕ.

Γι’ αυτό και ο Γιάννης Μηλιός γίνεται περισσότερο αποκαλυπτικός όταν αναγκάζεται να βάλλει στο στόμα του τη λέξη μνημόνιο και να απαντήσει στο ερώτημα αν επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ στο σκίσιμο του μνημονίου. Λέει λοιπόν ο υπεύθυνος της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ ότι «είπαμε ότι θα επαναδιαπραγματευτούμε τη δανειακή σύμβαση και σ’ αυτό επιμένουμε. Το μνημόνιο είναι ένα συνοδευτικό κείμενο που περιγράφει τα μέτρα λιτότητας κυρίως, αυτά θα τα καταργήσουμε»! Τόσος καβγάς τόσο καιρό απλά για ένα «συνοδευτικό κείμενο» που μεταξύ άλλων περιέχει και μέτρα λιτότητας; Ενδιαφέρουσα προσέγγιση απ’ τον καθηγητή πολιτικής οικονομίας και αρμόδιο τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Βεβαίως ο Γιάννης Μηλιός για προφανείς προεκλογικούς λόγους δήλωσε ότι την οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ εταίρων και κυβέρνησης Σαμαρά δεν θα την αποδεχτεί ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς όπως ανέφερε «στην παρούσα συγκυρία δεν έχει καμία νομιμοποίηση να δεσμεύσει τη χώρα σε κάτι τέτοιο, πριν αποχωρήσει (σ.σ. η κυβέρνηση)».

Ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται ενώπιον σοβαρών πολιτικών διλημμάτων και ουσιαστικά είναι διχασμένος μεταξύ πλειοψηφίας και μειοψηφίας, να κρατήσει για προεκλογικούς λόγους τη ρητορική του τρίπτυχου περί κατάργησης του μνημόνιου, ή της λιτότητας, διαγραφής του χρέους και επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης αν και προεξοφλείται σκηνικό ανάλογο με εκείνο του προγραμματικού αλαλούμ ανάμεσα στις διπλές εκλογές του 2012.

Άνθρακες ο αντιμνημονιακός θησαυρός στα συγκεκριμένα

Σε κάθε περίπτωση ο βασιλιάς είναι γυμνός γιατί ακόμα και αν επιμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ότι αφορά τη ρητορική του για την «κατάργηση του μνημονίου ή (και) της λιτότητας» όταν η συζήτηση έρχεται στα συγκεκριμένα τότε δυσκολεύεσαι να αντιληφθείς αν μιλάει κάποιο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ή της κυβέρνησης.

Χαρακτηριστικά ο Γιάννης Μπαλάφας μέλος της Πολιτικής γραμματείας δήλωσε ότι για το μόνο για το οποίο δεσμεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα επίπεδα του 2009 (750 ευρώ) και πέραν τούτου ουδέν. Πρόσθεσε δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπόσχεται «φύκια για μεταξωτές κορδέλες» και θα πως θα περιοριστεί στην αύξηση στα προ του μνημονίου επίπεδα του κατώτερου μισθού και θα ασχοληθεί με τις μεγάλες θεσμικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που δεν έχουν οικονομικό κόστος!!!

Και ακόμα πιο χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφια περιφερειάρχης Ηπείρου Όλγα Γεροβασίλη στην εκπομπή «Επί του πιεστηρίου» στο Kontra Channel όταν ρωτήθηκε τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με τις τιμές των διοδίων. Η απάντησή της ήταν ότι η θέση αρχής του ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι ο ήδη φορολογούμενος πολίτης δεν μπορεί να ξαναπληρώνει για τη χρήση των δρόμων ωστόσο πρόσθεσε ότι αν αύριο γίνει η κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρει μπροστά της συμβάσεις (εννοεί με τους εργολάβους) που θα πρέπει να αντιμετωπίσει! Δηλώνοντας ταυτόχρονα απόλυτη αδυναμία να προσδιορίσει πόσο χρόνο θέλει μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για να εφαρμόσει τη θέση της ότι «ο φορολογούμενος πολίτης» δεν μπορεί να πληρώνει διπλά μέσω των διοδίων για τη χρήση των δρόμων.

Γενικόλογος και χωρίς κάτι το απτό και το συγκεκριμένο για το θέμα των διοδίων ήταν και ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μηλιός ερωτηθείς για το θέμα. Χαρακτήρισε «σκανδαλώδες και απαράδεκτες» τις αυξήσεις στις τιμές των διοδίων και αρκέστηκε να μιλήσει για «επανεξέταση-επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων».

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα