O Σόιμπλε ήταν έτοιμος να πετάξει έξω από το ευρώ την Ελλάδα το 2012

Κάποιοι δεν πιστεύουν ότι η Ελλάδα βρέθηκε ένα βήμα από την έξοδό της από την Ευρωζώνη. Κάποιοι τζάμπα μάγκες όπως στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι ήταν κόλπα και εκβιασμοί των ξένων για να πάρουμε μέτρα και να υπογράψουμε μνημόνια. Κάποιοι πιστεύουν ακόμη ότι οι Ελοχίμ και τα Νεφελίμ κυνηγάνε την Ελλάδα και ότι πρόκειται για διεθνής συνωμοσία.

Η αλήθεια

είναι, όμως, ότι η χώρα βρέθηκε ένα βήμα πριν την απόλυτη καταστροφή και αυτή θα ήταν η έξοδος από το ευρώ. Μπορεί όλος ο ελληνικός λαός να περνά δύσκολα αυτά τα χρόνια, όμως, είναι πολύ δύσκολο και να καταλάβει τι θα σήμαινε μια έξοδος από το κοινό νόμισμα, ένας διεθνής αποκλεισμός.

Το σχέδιο για έξοδος από την ευρωζώνη ήταν έτοιμο και δεν υλοποιήθηκε χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού και τις προσπάθειες που ξεκίνησαν με την παρούσα κυβέρνηση το 2012. Το αποκαλύπτει σε βιβλίο του ο τότε υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιντερ ο οποίος, όπως θα θυμάστε έκανε βόλτες στην Ευρώπη εκείνη την εποχή και προσπαθούσε να βρει λύσεις.

Όπως αποκαλύπτει ο τότε υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ το σχέδιο εξόδου το είχε ετοιμάσει και θα το εφάρμοζε ο Β. Σόιμπλε το καλοκαίρι του 2012, αμέσως μετά τις εκλογές δηλαδή όταν τα πάντα ήταν στον αέρα.

Ο Γκάιντερ αποκαλύπτει ότι σε μια συζήτηση με τον Σόιμπλε αυτός του είπε ότι

η έξοδος της Ελλάδας θα συνέτιζε και τους υπόλοιπους ενώ θα ήταν πιο εύκολο για τη Γερμανία να ρίξει χρήματα στην Ευρώπη μετά από αυτό.

«Βρήκα το επιχείρημα τρομακτικό», υπογραμμίζει ο κ. Γκάιτνερ, σύμφωνα με την “Καθημερινή”. Στην επιστροφή, σταμάτησε στη Φρανκφούρτη για να συναντήσει τον επικεφαλής της ΕΚΤ κ. Ντράγκι. Παρά τις διαβεβαιώσεις του τελευταίου, δεν ήταν ακόμη σίγουρο τι θα έκανε η ΕΚΤ για να στηρίξει το ευρώ. Ετσι, όταν γύρισε στην Ουάσιγκτον, μετέφερε στον Αμερικανό πρόεδρο τη βαθιά ανησυχία του ότι ένα τέτοιο σενάριο θα έριχνε τις ΗΠΑ πίσω στην ύφεση, ή ακόμη και σε μια νέα χρηματοοικονομική κρίση.

Για πρώτη φορά, πάντως, ο κ. Γκάιτνερ αντιλήφθηκε το μέγεθος του προβλήματος της Ευρωζώνης στις αρχές Φεβρουαρίου του 2010. Το κόστος ασφάλισης έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας της Ελλάδας είχε ανέλθει σε επίπεδα αντίστοιχα με εκείνα λίγο πριν από την κατάρρευση της Lehman Brothers. Οι αγορές κατέρρεαν. Ήταν συνάντηση της G7 αλλά οι Ευρωπαίοι πέρασαν το μεγαλύτερο μέρος του δείπνου παραπονούμενοι για την ελληνική ασυδοσία. Υπήρξαν εκκλήσεις για λιτότητα και «δικαιοσύνη Παλαιάς Διαθήκης», καθώς και αποφασιστικές δεσμεύσεις να αποτραπεί ο ηθικός κίνδυνος που θα προκαλούσε μια στήριξη στην Ελλάδα. Ο κ. Γκάιτνερ είπε στους Ευρωπαίους πως αν σχεδιάζουν «να κρατήσουν την μπότα τους στον λαιμό της Ελλάδας», θα πρέπει επίσης να διαβεβαιώσουν τις αγορές ότι δεν θα επιτρέψουν μια χρεοκοπία ή την κατάρρευση ολόκληρων τραπεζικών συστημάτων.

«Μόνο μην το παρακάνετε. Αν δεν αφαιρέσετε τον κίνδυνο μιας καταστροφικής αποτυχίας, δεν έχετε πιθανότητα να το λύσετε αυτό», είπε χαρακτηριστικά. Δεν φάνηκαν όμως να συμφωνούν. Όπως γράφει, δεν θα έπαιρναν συμβουλές από τους «παράτολμους Αμερικανούς», τους οποίους θεωρούσαν υπεύθυνους για τη χρηματοπιστωτική κρίση, σχετικά με το πώς να αντιμετωπίσουν τους «παράτολμους Έλληνες».

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα