O Πούτιν απειλεί να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Ο Πούτιν προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στην Ουκρανία, διακυβεύοντας την παροχή και προς την Ευρώπη, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την αποπληρωμή των χρωστούμενων λογαριασμών του Κιέβου. Σε επιστολή του προς ευρωπαίους ηγέτες, ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρει ότι η κρατική Gazprom έχει δικαίωμα βάσει σύμβασης να υποχρεώσει την Ουκρανία να πληρώσει προκαταβολικά για την παροχή φυσικού αερίου «και σε περίπτωση περαιτέρω παραβίασης των όρων αποπληρωμής, θα διακόψει πλήρως ή μερικώς τις

παραδόσεις».

Είναι η πρώτη φορά που η Μόσχα απειλεί τόσο άμεσα να διακόψει την παροχή προς την Ουκρανία, η οποία αποτελεί βασικό κομβικό σημείο για την μεταφορά του 15% του φυσικού αερίου που καταναλώνει η Ευρώπη.Η επιστολή ήρθε σε μια στιγμή έντονης αντιπαράθεσης του Κιέβου με τους ένοπλες φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία και σηματοδοτεί την κλιμάκωση της οικονομικής πίεσης πριν από μια προγραμματισμένη τετραμερή συνάντηση την επόμενη εβδομάδα μεταξύ ΗΠΑ, ΕΕ, Ουκρανίας και Ρωσίας, στην οποία θα συζητηθούν οι σχέσης Ανατολής-Δύσης.

Σε μια ένδειξη της έντασης, το ΝΑΤΟ προειδοποίησε την Πέμπτη ότι μία ρωσική δύναμη 40.000 στρατιωτών στο ουκρανικά σύνορα βρισκόταν σε «υψηλή ετοιμότητα». Η Μόσχα έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι προετοιμάζεται για μια εισβολή. Η επιστολή του Πούτιν, η οποία εστάλη στους ηγέτες των 18 ευρωπαϊκών χωρών που λαμβάνουν ρωσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας, ακολουθεί μια όλο και πιο οξεία διαφωνία μεταξύ της Gazprom και της Ουκρανίας. Ο Αρσένι Γιατσένιουκ, ο ουκρανός υπουργός ενέργειας, την περασμένη εβδομάδα κατηγόρησε τη Ρωσία ότι προσπαθεί να «αρπάξει την Ουκρανία μέσα από την επίθεση στο φυσικό αέριο και την οικονομία», όταν η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου σχεδόν διπλασίασε τις τιμές. Η Gazprom υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να προμηθεύει φυσικό αέριο δωρεάν.

Ο Πούτιν άφησε ανοικτό ένα ενδεχόμενο για συμφιλίωση, καλώντας τις ευρωπαϊκές χώρες να παρέμβουν για να βοηθήσουν στην επίλυση της διαφοράς. «Πιστεύουμε ότι είναι ζωτικής σημασίας να κάνουμε, χωρίς καθυστέρηση, διαβουλεύσεις σε επίπεδο υπουργών οικονομικών και ενέργειας, προκειμένου να ασκηθούν συντονισμένες δράσεις για τη σταθεροποίηση της οικονομίας της Ουκρανίας και να εξασφαλίσουμε την παράδοση και τη διαμετακόμιση του ρωσικού φυσικού αερίου», είπε. «Η Ρωσία είναι έτοιμη να συμμετέχει [...] Ωστόσο, όχι με μονομερή τρόπο, αλλά επί ίσοις όροις με τους ευρωπαίους εταίρους μας».

Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Gazprom επιθυμεί να αποφύγει την διακοπή της παροχής, η οποία θα οδηγήσει σε απώλεια εσόδων και θα βλάψει τη φήμη της ως ένας αξιόπιστος προμηθευτής της Ευρώπης. Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν επανειλημμένα δεσμευθεί να μειώσουν την ενεργειακή τους εξάρτηση από τη Ρωσία, εξαιτίας των διακοπών εφοδιασμού το 2006 και το 2009, που προέκυψαν από τις διαφορές του φυσικού αερίου μεταξύ Κιέβου και Μόσχας. «Η ρωσική εταιρεία ανησυχεί για έναν ακόμη πόλεμο για το φυσικό αέριο με την Ουκρανία, φοβούμενη τις επιπτώσεις στα έσοδα των εξαγωγών φυσικού αερίου της, καθώς και τη φήμη της ως προμηθευτής» σχολιάζει ο Andrew Neff, αναλυτής της IHS Energy στη Μόσχα.
Η επιστολή του Πούτιν δεν έστειλε μόνο μια προειδοποίηση, αλλά και ορίζει μια εκτεταμένη αιτιολόγηση των ενεργειών της Ρωσίας που αμφισβητεί τη δυτική αφήγηση της κρίσης. Ειδικότερα, αναφέρει ότι θα πρέπει να κατηγορήσουν την Ευρώπη και όχι τη Ρωσία για την οικονομική κρίση της Ουκρανίας, υποστηρίζοντας ότι οι εμπορικές ανισορροπίες με τα κράτη μέλη της ΕΕ είχαν αφήσει το Κίεβο ανίκανο να πληρώσει τους λογαριασμούς του.
Αντίθετα, ο Πούτιν δήλωσε πως η Ρωσία είχε υποστηρίξει την Ουκρανία, εφοδιάζοντάς την με φυσικό αέριο σε μειωμένες τιμές «από την πρώτη μέρα ύπαρξης της Ουκρανίας ως ανεξάρτητο κράτος», εκτιμώντας ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Ρωσία είχε ενισχύσει την ουκρανική οικονομία με 35 δις δολάρια μέσω της μείωσης των τιμών του φυσικού αερίου και των απλήρωτων προστίμων.
Η Ουκρανία σταμάτησε να κάνει τακτικές πληρωμές για το ρωσικό φυσικό αέριο τον Αύγουστο του 2013 και τώρα έχει 2,2 δις δολάρια σε ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Gazprom - πράγμα που σημαίνει ότι οι αυξήσεις των τιμών προβλέπονταν στη σύμβαση, είπε. Ο Πούτιν κατηγόρησε την ΕΕ ότι προσπαθεί «μονομερώς να κατηγορήσει τη Ρωσία για τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης της Ουκρανίας» και παρακολουθεί αμέτοχη ενώ η οικονομία της χώρας καταρρέει. «Αντί να προσφέρουν πραγματική υποστήριξη στην Ουκρανία», έγραψε, «υπάρχουν μόνο υποσχέσεις που δεν υποστηρίζονται από καμία πραγματική ενέργεια».
Η Ρωσία δέχθηκε αυστηρή επίπληξη την Πέμπτη από το Συμβούλιο της Ευρώπης, έναν οργανισμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα που εδρεύει στο Στρασβούργο, για την εισβολή και την προσάρτηση της Κριμαίας. Η κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου, που εδρεύει στο Στρασβούργο και αποτελείται από εκπροσώπους των κοινοβουλίων 47 κρατών-μελών, αποφάσισε με 142 ψήφους υπέρ και 22 κατά -και 21 αποχές- να αναστείλει τα δικαιώματα ψήφου της Ρωσίας για το υπόλοιπο έτος και να αποκλείσει την εκπροσώπησή της στις δραστηριότητες της οργάνωσης. Ο Aleksey Pushkov, ο οποίος είναι επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ρωσίας στη συνέλευση, απέρριψε την απόφαση ως «φάρσα» και την χαρακτήρισε «σκληρή παραβίαση των δικαιωμάτων της Ρωσίας», προσθέτοντας ότι η Μόσχα εξετάζει το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει τον οργανισμό.

http://www.ft.com/intl/cms/s/0/04c551ce-c0b6-11e3-a74d-00144feabdc0.html?siteedition=intl#axzz2yXyEotuB

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα