O Μόρσι έγινε…Φαραώ

Την απόφαση να διευρύνει τις εξουσίες του έλαβε ο αιγύπτιος πρόεδρος, Μοχάμεντ Μόρσι, μία μέρα μόλις μετά την θεωρούμενη ως επιτυχημένη διαμεσολάβησή του στη συμφωνία Γάζας – Ισραήλ. Σύμφωνα με τις νέες αρμοδιότητές του, που περιγράφονται ως προσωρινές, μέχρι να συνταχθεί το νέο σύνταγμα, ο πρόεδρος «έχει το δικαίωμα να λάβει οποιαδήποτε μέτρα κρίνει σκόπιμο, προκειμένου να διατηρηθεί η επανάσταση, η εθνική ενότητα και η διαφύλαξη της εθνικής ασφάλειας».
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «δεν μπορεί να ασκηθεί έφεση

ή να ακυρωθεί από οποιοδήποτε άτομο ή πολιτικό ή κυβερνητικό φορέα καμία από τις συνταγματικές διατάξεις και τους νόμους που όρισε ο Μόρσι από τότε που ανέλαβε την εξουσία, μέχρι να επικυρωθεί ένα νέο σύνταγμα και να εκλεγεί ένα νέο κοινοβούλιο. Όλες οι αγωγές κατά των προαναφερθέντων θεωρούνται άκυρες».

Εξάλλου ο Μόρσι αποφάσισε να απαλλάξει από τα καθήκοντά του τον γενικό εισαγγελέα Άμπντελ Μάγκιντ Μαχμούντ, τον οποίο είχε προσπαθήσει να πάψει χωρίς επιτυχία και τον Οκτώβριο σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τους διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για την αθώωση κάποιων ανώτερων αξιωματούχων για τα αιματηρά γεγονότα που σημειώθηκαν πέρυσι στη διάρκεια της εξέγερσης εναντίον του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ. Ο Ταλάτ Αμπντάλα ορίστηκε νέος εισαγγελέας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Παράλληλα, θα δικαστούν εκ νέου οι αιγύπτιοι αξιωματούχοι που κατηγορούνται ότι ενορχήστρωσαν τα βίαια επεισόδια πέρυσι, σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα, ενώ αφήνεται ανοιχτό και το ενδεχόμενο να δικαστεί ξανά ακόμα και ο Μουμπάρακ.

Οι διατάξεις προκάλεσαν πολλές αντιδράσεις από αναλυτές και διανοούμενους που θεωρούν ότι ο Μόρσι έχει συγκεντρώσει υπερβολικές εξουσίες πάνω του. Κάποιοι μάλιστα σχολιάζουν ότι αυτοανακηρύχθηκε «ο νέος φαραώ της Αιγύπτου».

http://www.guardian.co.uk/world/2012/nov/22/mohamed-morsi-mubarak-retrial-egypt

Keywords
Τυχαία Θέματα