O Μάρδας αφήνει έκθετο τον Τσίπρα

Τα όσα είπε σήμερα το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών για την πορεία των διαπραγματεύσεων δεν αποτελούν υποστηρικτικό επιχείρημα στη μέχρι τώρα κυβερνητική γραμμή, απεναντίας εκθέτουν πολλαπλώς τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τη στρατηγική του όχι μόνο την προεκλογική αλλά και τη μετεκλογική.

Ο Δημήτρης Μάρδας περιέγραψε μια διαπραγμάτευση που μάλλον μοιάζει με διάλογο κωφών αλλά

το κυριότερο είναι το γεγονός ότι οι τροικανοί του Brussels Group και οι υπάλληλοι του Eurogroup ζητούν από την κυβέρνηση τα ίδια μέτρα που ζητούσαν και από την προηγούμενη για να κλείσει η τελευταία αξιολόγηση του δεύτερου μνημονίου. Και ακριβώς στο ίδιο σημείο σκαλώνουν και πριν από τις εκλογές και μετά οι διαπραγματεύσεις. Και η προηγούμενη και η τωρινή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά έχει τις ίδιες κόκκινες γραμμές.

Δηλαδή οι εταίροι ζητούν απελευθέρωση απολύσεων, μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, αυξήσεις στο ΦΠΑ, διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, ιδιωτικοποιήσεις. Και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ είναι διατεθειμένη να τα βρει τόσο στα φορολογικά όσο και εν μέρει στο ασφαλιστικό (πλην μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις), στις ιδιωτικοποιήσεις με μεγαλύτερη ευελιξία και ουσιαστικά αυτό που αρνείται πεισματικά είναι οι παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας.

Από αυτά προκύπτουν ορισμένα ερωτήματα που δεν είναι καθόλου κολακευτικά για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά. Το μέγαρο Μαξίμου θα πρέπει να εξηγήσει πειστικά τι είδους «κοινή ανάγνωση» έχει γίνει στην απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου διότι δεν γίνεται να λέει ο Αλέξης Τσίπρας ότι συμφώνησε με τους Ευρωπαίους πως δεν θα συνεχίσει την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, τηρώντας τις δεσμεύσεις της χώρας και την ίδια στιγμή με τη στάση τους στις διαπραγματεύσεις οι εταίροι να δείχνουν το εντελώς αντίθετο. Το βράδυ στη βουλή είναι υποχρεωμένος να πει με απόλυτη ειλικρίνεια τι ακριβώς υπέγραψε ο Γιάνης Βαρουφάκης στις 20 Φεβρουαρίου και τι συμφώνησε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στη μίνι Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες καθώς και στη συνάντησή του με τη Μέρκελ πριν από μερικές μέρες.

Ας απαντήσει αυτό το ερώτημα η κυβέρνηση και ας μην προσπαθεί ο Τσίπρας να μεταφέρει τα εσωκομματικά του προβλήματα στο πολιτικό σύστημα μέσω διλημμάτων προς την αντιπολίτευση για να κρύψει τα στρατηγικά του αδιέξοδα. Η προσπάθεια του πρωθυπουργού να διασκεδάσει τους προβληματισμούς των ψηφοφόρων του που βλέπουν πως οι υποσχέσεις για το τέλος στη λιτότητα και στο μνημόνιο οδηγούν σε τρίτο μνημόνιο, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στα βράχια. Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια και ο Τσίπρας πρέπει να ξέρει ότι δεν θα μπορέσει στο τέλος να διασώσει με τερτίπια το προσωπικό του πολιτικό κεφάλαιο που πιστεύει ότι διαθέτει…

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα