Le Nouvel Observateur: Το Εθνικό Μέτωπο πρώτο κόμμα στη Γαλλία;

Το Εθνικό Μέτωπο (FN) πρώτο κόμμα στη Γαλλία; Κι όμως, έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη 9 Οκτώβρη στο «Le Nouvel Observateur», το κόμμα της Μαρίν Λε Πεν προηγείται από τους Σοσιαλιστές στις δημοσκοπήσεις για τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2014, με το 24% των ψήφων. Όπως είναι φυσικό, η δημοσκόπηση έχει προκαλέσει κύμα

αντιδράσεων στη Γαλλία, που βλέπει την εκρηκτική άνοδο της ακροδεξιάς στο κατώφλι της.

Η άνοδος της ακροδεξιάς μπορεί να παραλύσει την Ευρώπη, προειδοποιεί ο Φρανσουά Ολάντ που βλέπει τα ποσοστά του να κατρακυλούν. «Η σφυγμομέτρηση που προκαλεί φόβο: στην πρώτη θέση ενόψει των ευρωεκλογών το Εθνικό Μέτωπο, απειλεί να γίνει πρώτο κόμμα στη Γαλλία» γράφει ο Nouvel Observateur. Το 24% του FN είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερο από το ποσοστό που συγκέντρωσε το κόμμα στις τελευταίες ευρωεκλογές, το 2009. «Η έρευνα αυτή, φυσικά, δεν είναι μια πρόβλεψη» σχολιάζει το περιοδικό. Ορίζει την ισορροπία δυνάμεων στη γραμμή εκκίνησης. Αλλά, προφανώς, περιγράφει μια νέα πραγματικότητα στη γαλλική πολιτική ζωή. Το FN αλλάζει τα δεδομένα. Η θέση του δεν είναι πλέον στο περιθώριο, αλλά στο επίκεντρο του πολιτικού παιχνιδιού».

Πέντε μονάδες κάτω από το κόμμα της Μαρίν Λεπέν βρίσκονται οι Σοσιαλιστές του Φρανσουά Ολάντ. Μάλιστα, το κόμμα του Ολάντ βρίσκεται στην τρίτη θέση πίσω και από το δεξιό UMP που συγκεντρώνει ποσοστό 22%. Σε συνέντευξή του, ο γάλλος πρόεδρος απηύθυνε έκκληση στους ψηφοφόρους να γίνει αντιληπτό το πραγματικό νόημα των ευρωεκλογών και τόνισε τους κινδύνους από την άνοδο των ευρωσκεπτικιστών στην Ευρωβουλή. «Έναντι των εξτρεμισμών, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να τους αντιμετωπίσουμε. Ποιος μπορεί να φανταστεί ότι το να γυρίσουμε πίσω, στα εθνικά σύνορα, θα μας προστάτευε από την μετανάστευση; Ο ρόλος της Σένγκεν είναι να ορίζει τους κανόνες για την ελευθερία της κυκλοφορίας. Αν πρέπει να την ενισχύσουμε, είμαι έτοιμος. Η λύση όμως και σε αυτό πρέπει να είναι ευρωπαϊκή».

tempsreel.nouvelobs.com

Keywords
Τυχαία Θέματα