Στην Άλις Μάνρο το Νομπέλ Λογοτεχνίας

Στην 82χρονη Καναδή συγγραφέα Άλις Μάνρο, την αποκαλούμενη και «βασίλισσα του σύγχρονου διηγήματος», απονεμήθηκε το φετινό Νομπέλ Λογοτεχνίας, όπως ανακοίνωσε η Σουηδική Ακαδημία. «Μερικοί κριτικοί την θεωρούν μία Καναδέζα Τσέχοφ», αναφέρει η Σουηδική Ακαδημία στη δήλωσή της για την ανακοίνωση του βραβείου, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8 εκατ. κορωνών. Η Μάνρο είναι η πρώτη Καναδέζα που κερδίζει το Νομπέλ Λογοτεχνίας, με το οποίο έχουν τιμηθεί άλλες 12 γυναίκες. Άρχισε να γράφει διηγήματα στην εφηβεία της και

έγινε διάσημη γράφοντας για τη ζωή στις εξοχές του Οντάριο. Στα ελληνικά κυκλοφορούν τα βιβλία της «Πάρα πολλή ευτυχία» και «Μ’ αγαπάει, δεν μ’ αγαπάει» (εκδ. Μεταίχμιο).

Είναι η πρώτη φορά σε 112 χρόνια που η Σουηδική Ακαδημία βραβεύει μια συγγραφέα που δεν γράφει παρά μόνο διηγήματα. Το 2009, η Μάνρο είχε πει σε συνέντευξή της πως είχε αποπειραθεί να γράψει μυθιστορήματα, όμως δεν τα κατάφερε. Το 2009 είχε τιμηθεί με το βραβείο Man Booker International. «Οι ιστορίες της εκτυλίσσονται γενικά σε μικρές πόλεις, όπου ο αγώνας των ανθρώπων για μια αξιοπρεπή ύπαρξη καταλήγει συχνά σε προβλήματα σχέσεων και ηθικές συγκρούσεις – ένα θέμα που συνδέεται με διαφορές γενεών ή με αντικρουόμενα σχέδια ζωής», αναφέρει η Ακαδημία. «Συχνά τα κείμενά της περιγράφουν καθημερινά, αλλά αποφασιστικής σημασίας γεγονότα, που φωτίζουν την περιβάλλουσα ιστορία και επιτρέπουν σαν φλας την εμφάνιση των υπαρξιακών ερωτημάτων».

http://www.reuters.com/article/2013/10/10/us-nobel-literature-idUSBRE9990C120131010

Keywords
Τυχαία Θέματα