Lagarde: Η Ελλάδα να παραδειγματιστεί από τη Λεττονία

00:07 6/6/2012 - Πηγή: Antinews

Είναι σημαντικό η Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρώπης που βρίσκονται σε οικονομική κρίση, να πάρουν μαθήματα από την πείρα της Λετονίας και το επιτυχημένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, τόνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ Christine Lagarde σε συνέντευξή της στη σουηδική Svenska Dagbladet.

«Ένα σημαντικό σημείο είναι ότι το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων ανήκει στους Λετονούς πολιτικούς.Συνειδητοποίησαν ότι οι δομικές αλλαγές ήταν αναγκαίες και

πήραν κάποιες πολύ γενναίες αποφάσεις», δήλωσε η Lagarde στην εφημερίδα.

Επισήμανε ακόμη τη σημασία της εφαρμογής των μέτρων λιτότητας από την αρχή.

Η Λετονία ζήτησε διάσωση από το ΔΝΤ το Δεκέμβριο του 2008. Το τριετές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο του περασμένου έτους παρά το ότι η Λετονία αποπληρώνει ακόμη τα δάνεια στο ΔΝΤ και ο δείκτης ανεργίας στη χώρα παραμένει στο 15%, επισημαίνει η εφημερίδα.

Η Lagarde εμφανίστηκε θετική στην ιδέα μιας τραπεζικής ένωσης, στην οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει συλλογική ευθύνη στη διασφάλιση της σταθερότητας των τραπεζών της περιοχής.

«Νομίζω ότι αυτό είναι μια πολύ καλή ιδέα. Πιθανώς στην αρχή να είναι μια τραπεζική ένωση στην ευρωζώνη», δήλωσε η ίδια.

Η Lagarde επισήμανε ακόμη τη σημασία της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη και πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να συνεισφέρει σε αυτό, μειώνοντας περαιτέρω τα επιτόκια.

Asmussen: Απόδειξη η Λετονία ότι η εσωτερική υποτίμηση δουλεύει

Η επιτυχία της Λετονίας στην εφαρμογή των αυστηρών δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων αποδεικνύει ότι η εσωτερική υποτίμηση μπορεί να λειτουργήσει, δήλωσε το μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Joerg Asmussen.

Εξέφρασε ταυτόχρονα την πεποίθηση του ότι οι χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα μπορούν να παραμείνουν στη ζώνη του ευρώ.

Η Λετονία “διέψευσε τον ισχυρισμό που γίνεται συχνά ότι η στρατηγική της εσωτερικής υποτίμησης δεν μπορεί να λειτουργήσει”, αναφέρει ο Asmussen σε κείμενο ομιλίας που θα παραδώσει σε συνέδριο για τα διδάγματα από την οικονομική ανάκαμψη των χωρών της Βαλτικής.

Ένα κοινό νόμισμα δεν είναι “απλά μόνο οι οικονομίες” αλλά και ένα έργο “πολιτικής ενοποίησης”, αναφέρει ο Asmussen και προσθέτει: “Πιστεύω ότι στο τέλος θα επικρατήσουν τα οικονομικά και πολιτικά επιχειρήματα στις χώρες που βρίσκονται αυτή την περίοδο στη μέση της διαδικασίας προσαρμογής”.

Ο κεντρικός τραπεζίτης σημειώνει εξάλλου ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αποκτήσει την “ιδιοκτησία” του μεταρρυθμιστικού προγράμματος εάν θέλει να πετύχει.

“Η βασική διαφορά μεταξύ της Λετονίας και της Ελλάδας, για παράδειγμα, είναι ο βαθμός της εθνικής κυριαρχίας στο πρόγραμμα προσαρμογής”, αναφέρει.

Αναφέρει επίσης ότι “μια υπεύθυνη κυβέρνηση” θα πρέπει να λέει “την σκληρή αλήθεια”, ενώ υπογραμμίζει ότι το πρόγραμμα προσαρμογής “είναι για το καλό της χώρας και όχι μόνο για να ικανοποιήσει τους εξωτερικούς δανειστές”.

Η εμπειρία από τις χώρες της Βαλτικής δείχνει επίσης ότι μεγάλη

Keywords
Τυχαία Θέματα