Ειρωνικά σχόλια του γάλλου ΥΠΕΞ για Ομπάμα- Πιέσεις στην Ευρώπη από G-7 για πιο επιθετική δράση

00:07 6/6/2012 - Πηγή: Antinews

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς ευχήθηκε σήμερα από τη Ρώμη να βρει η ΕΕ μια “πρακτική μέθοδο” για τις ισπανικές τράπεζες, απαντώντας με κοφτά λόγια στις δηλώσεις του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για την κρίση και την Ευρώπη.
“Η κρίση δεν γεννήθηκε στην Ευρώπη”, δήλωσε ο Φαμπιούς μετά τις δηλώσεις του Ομπάμα που άσκησε πίεση στην Ευρώπη

το βράδυ της Δευτέρας. “Η Lehman Brothers, δεν ήταν μια ευρωπαϊκή τράπεζα”, δήλωσε ειρωνικά μετά τη συνάντησή του με τον Ιταλό ομόλογό του Τζούλιο Τέρζι.

Πρόσθεσε όμως σε πιο διαλλακτικό τόνο: “Δεν πρέπει να ρίχνουμε ο ένας την ευθύνη στον άλλο. Είμαστε όλοι πάνω στο ίδιο τρένο”.

Σε ότι αφορά την κατάσταση στην Ευρώπη “η Ισπανία αντιμετωπίζει μια πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση. Όλα αυτά οδήγησαν τη νέα κυβέρνηση σε ένα οικονομικό πρόγραμμα εξαιρετικά σκληρό”, σημείωσε ο υπουργός, ενώ η Ιβηρική Χερσόνησος κλονίζεται στις αγορές που αμφιβάλλουν για την φερεγγυότητά της.

“Θα περίμενε κανείς να πέφτουν τα επιτόκια, αλλά δεν είναι αυτό που συνέβη. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια σημαντική δυσκολία”,τόνισε.
“Αν δεν θέλουμε να οδηγηθούμε στην ασφυξία, είναι απαραίτητο το ευρωπαϊκό σύστημα στο σύνολό του να βρει μια λύση”, υποστήριξε ο Φαμπιούς.
“Πρέπει να βρούμε τώρα μια πρακτική μέθοδο ώστε το ισπανικό τραπεζικό σύστημα να μπορέσει να λειτουργήσει χωρίς μια αύξηση του ελλείμματος, η οποία θα αυξήσει τα επιτόκια”, σημείωσε.

“Είναι επείγον, είναι απαραίτητο κατά τις προσεχείς εβδομάδες να ληφθούν αποφάσεις”, προειδοποίησε ο Λοράν Φαμπιούς. “Υπάρχει ανάγκη για πειθαρχία και την ίδια στιγμή είναι απαραίτητη η ανάπτυξη”, υπογράμμισε.

“Έχουμε αρκετές χώρες που έχουν καταβάλει μεγάλες προσπάθειες και δεν μπορούν να ανακάμψουν λόγω της απουσίας της ανάπτυξης”, τόνισε .

DJ: Πιέσεις στην Ευρώπη από G-7 για πιο επιθετική δράση

Οι υπουργοί Οικονομικών των επτά ισχυρότερων βιομηχανικών χωρών του πλανήτη (G-7) άσκησαν συντονισμένες πιέσεις προς τους Ευρωπαίους ηγέτες στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα για την ανάληψη πιο επιθετικής δράσης στην αντιμετώπιση της κρίσης, μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Οι υπουργοί Οικονομικών και κεντρικές τραπεζίτες της G-7 περιμένουν παράλληλα από τους ηγέτες της Ευρωζώνης να ενισχύσουν το τραπεζικό τους σύστημα τις επόμενες εβδομάδες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο η Ισπανία, αν και δεν είναι μέλος της G-7, συμμετείχε στη τηλεδιάσκεψη και βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης.

Τα σχέδια έκτακτης ανάγκης της Ευρώπης για μια πιθανή ελληνική χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ αποτελούν επίσης πηγές μεγάλης ανησυχίας, προσθέτει το Dow Jones Newswires.

Αν και δεν υπήρξε επίσημη ανακοίνωση μετά την τηλεδιάσκεψη της G-7, οι Ηνωμένες Πολιτείες που έχουν την προεδρία ανακοίνωσαν ότι οι υπουργοί Οικονομικών και κεντρικοί τραπεζίτες “ εξέτασαν την εξέλιξη της κρίσης χρέους στην Ευρώπη και συζήτησαν πιθανές απαντήσεις συμπεριλαμβανομένης της προόδου προς μια δημοσιονομική και οικονομική ένωση στην Ευρώπη”.

Keywords
Τυχαία Θέματα