Kοροναϊός: Περισσότεροι από 560 θάνατοι, οι περιορισμοί γίνονται ολοένα και πιο αυστηροί διεθνώς

22:22 6/2/2020 - Πηγή: Antinews

Η Κίνα εντείνει τις προσπάθειές της για να περιορίσει την εξάπλωση του νέου κοροναϊού (2019-nCoV). Οι πιο πρόσφατες εξελίξεις, όπως τις μεταδίδει το επίσημο κινεζικό πρακτορείο Xinhua:

-Η Κίνα έχει στείλει 12 αεροσκάφη στο εξωτερικό ώστε να επιστρέψουν στη χώρα περισσότεροι από 1.500 κάτοικοι της επαρχίας Χουμπέι μετά το ξέσπασμα του κοροναϊού.

-Στο πλαίσιο των προσπαθειών για την καλύτερη διάγνωση της πνευμονίας που προκαλεί ο ιός, τα τοπικά τμήματα ελέγχου και πρόληψης ασθενειών, τα νοσοκομεία και άλλοι οργανισμοί καλούνται να επιταχύνουν την αναβάθμιση των

εργαστηρίων τους και να τα εξοπλίσουν με τα απαιτούμενα εργαλεία.

-Η ανακαίνιση του Νοσοκομίου Σιαοτανγκσάν στο Πεκίνο -είχε χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για να τεθούν σε καραντίνα οι ασθενείς με Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS)- αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί στα μέσα Φεβρουαρίου.

-Πέντε παιδιά που μολύνθηκαν από τον κοροναϊό ανάρρωσαν και πήραν εξιτήριο από νοσοκομείο της Ουχάν σήμερα.

-Στη Σαγκάη πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο σήμερα άλλοι 10 ασθενείς, συμπεριλαμβανομένης και μιας 80χρονης γυναίκας.

-Μέχρι την Τετάρτη δεν είχαν αναφερθεί νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού στην Αυτόνομη Περιφέρεια του Θιβέτ. Το πρώτο κρούσμα στην περιοχή αυτή καταγράφηκε στις 30 Ιανουαρίου. Το Θιβέτ εντείνει τις προσπάθειες για τη σταθεροποίηση των τιμών και την παραγωγή τροφίμων, ενέργειας και ιατρικών εφοδίων.

-Ο δήμος του Πεκίνου ανακοίνωσε σειρά μέτρων, όπως για παράδειγμα μείωση των ενοικίων ή οικονομική στήριξη για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να περιοριστούν οι οικονομικές επιπτώσεις από την επιδημία.

-Όλα τα σχολεία στην επαρχία Ζετζιάνγκ της ανατολικής Κίνας καλούνται να αναβάλουν την έναρξη του εαρινού εξαμήνου, μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Η ημερομηνία επανέναρξης των μαθημάτων θα αποφασιστεί αργότερα, ανάλογα με τις εξελίξεις.

-Σήμερα Πέμπτη αναμένεται να ξεκινήσουν στους πρώτους ασθενείς οι κλινικές δοκιμές με το αντιιικό φάρμακο Remdesivir.

-Την Τετάρτη άρχισε να δέχεται τους πρώτους ασθενείς ένα πρώην εκθεσιακό κέντρο στην Ουχάν που μετατράπηκε σε νοσοκομείο.

-Μέχρι την Τρίτη, στην πόλη Ουχάν είχαν οριστεί 132 χώροι καραντίνας, συνολικής χωρητικότητας 12.500 κλινών.

-Η Αγορά Λουλουδιών Κουνμίνγκ Ντουνάν, η μεγαλύτερη στην Ασία, διέκοψε τη λειτουργία της από σήμερα λόγω της επιδημίας.

Πληροφορίες για τη μεταδοτικότητα και τις κλινικές εκδηλώσεις του νέου κοροναϊού

Κίνα-κοροναϊός: Περισσότεροι από 560 θάνατοι, οι περιορισμοί γίνονται ολοένα και πιο αυστηροί διεθνώς

Βρετανία: Επιβεβαιώθηκε και τρίτο κρούσμα του κοροναϊού

Κοροναϊός: Υπερβολική η αντίδραση του Λονδίνου, λέει ο Κινέζος πρεσβευτής

Το Κρεμλίνο υιοθετεί νέα μέτρα πρόληψης από τον κοροναϊό

Βρετανία: Το τρίτο κρούσμα του νέου κοροναϊού δεν μολύνθηκε στην Κίνα

«Πολύ νωρίς» για να εκτιμήσει ο ΠΟΥ ότι η επιδημία του κοροναϊού έχει κορυφωθεί στην Κίνα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι είναι πολύ νωρίς προς το παρόν για να θεωρήσει ότι η επιδημία του νέου κινεζικού κοροναϊού έχει κορυφωθεί, σημειώνοντας όμως ότι η Τετάρτη ήταν η πρώτη ημέρα που ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μειώθηκε.

Οι νεκροί από τον κοροναϊό στην ηπειρωτική Κίνα αυξήθηκαν στους 563 σήμερα, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τις 28.000.

Ο Μάικ Ράιαν, υψηλόβαθμο στέλεχος του ΠΟΥ, είπε ότι παρατηρείται σταθερή αύξηση των κρουσμάτων στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας, που είναι στο επίκεντρο της επιδημίας. Ωστόσο, δεν παρατηρείται παρόμοια αύξηση στις άλλες επαρχίες.

Το νοσοκομείο της Ουχάν ανακοίνωσε επισήμως τον θάνατο του οφθαλμίατρου που κατηγορήθηκε για "διασπορά φημών" όταν προσπάθησε να προειδοποιήσει για τον νέο κοροναϊό

Ο Κινέζος οφθαλμίατρος που πρώτος προσπάθησε να σημάνει συναγερμό για την επιδημία του νέου κοροναϊού πέθανε σήμερα, όπως ανακοίνωσε επισήμως το Κεντρικό Νοσοκομείο της Ουχάν, όπου νοσηλευόταν.

Νωρίτερα είχε προκληθεί σύγχυση γύρω από την κατάσταση της υγείας του 34χρονου Λι Ουενλιάνγκ, καθώς πολλά μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσαν νωρίς το απόγευμα ότι ο Ουενλιάνγκ πέθανε, αποσύροντας αργότερα την είδηση, ή μεταδίδοντας με νεότερες αναρτήσεις τους ότι είναι ζωντανός και ότι νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Το Κεντρικό Νοσοκομείο της κινεζικής πόλης, επίκεντρο του νέου κοροναϊού, ανακοίνωσε πως ο Λι Ουενλιάνγκ «απεβίωσε στις 2:58 τα ξημερώματα της Παρασκευής, τοπική ώρα, (20:58 ώρα Ελλάδας) στις 7 Φεβρουαρίου».

«Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλληπητήρια», τόνισε η ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο κινεζικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης Weibo.

Ο Λι Ουενλιάνγκ, 34 ετών, εργαζόταν στην Ουχάν και στις 30 Δεκεμβρίου 2019 ανέφερε σε πρώην συμφοιτητές του, μέσω της κινεζικής εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων WeChat, ότι επτά ασθενείς, εργαζόμενοι στην τοπική ιχθυαγορά, διαγνώστηκαν με μια ασθένεια που παραπέμπει στο SARS (Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο) και έχουν τεθεί σε καραντίνα.

Λίγο αφότου ανήρτησε αυτό το μήνυμα ο Λι κατηγορήθηκε από την αστυνομία της Ουχάν για διασπορά φημών. Ήταν ένας από τους πολλούς γιατρούς που στοχοθέτησε η αστυνομία επειδή προσπάθησαν να προειδοποιήσουν για τον νέο ιό, τις πρώτες ημέρες της επιδημίας από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 560 άνθρωποι.

Στις 12 Ιανουαρίου ο γιατρός εισήχθη για νοσηλεία, αφού προσβλήθηκε και ο ίδιος από τον ιό.

Την ίδια ημέρα που ο Λι έστειλε το μήνυμα στους φίλους του, η Δημοτική Επιτροπή Υγείας της Ουχάν ενημέρωσε τις ιατρικές υπηρεσίες της επαρχίας ότι ασθενείς, εργαζόμενοι στην Αγορά Θαλασσινών Χουανάν, έπασχαν από «πνευμονία άγνωστης αιτιολογίας». «Οι οργανισμοί ή μεμονωμένα πρόσωπα δεν επιτρέπεται να αποκαλύπτουν πληροφορίες περί της θεραπείας στο κοινό χωρίς έγκριση», προειδοποιούσε αυτή η ειδοποίηση.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 31ης Δεκεμβρίου οι υπηρεσίες υγείας της Ουχάν, συγκάλεσαν κατεπείγουσα σύσκεψη για να συζητήσουν την επιδημία. Λίγο αργότερα, ο Λι κλήθηκε από τους ανωτέρους του στο νοσοκομείο να εξηγήσει πώς γνώριζε για τα κρούσματα, σύμφωνα με την εφημερίδα Beijing Youth Daily.

Αργότερα την ίδια ημέρα, οι αρχές της Ουχάν ανακοίνωσαν το ξέσπασμα του ιού και ενημέρωσαν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ωστόσο στις 3 Ιανουαρίου ο Λι κλήθηκε στο αστυνομικό τμήμα και του έγιναν συστάσεις επειδή «διέδιδε φήμες στο διαδίκτυο» και «διατάραξε τη δημόσια τάξη». Αναγκάστηκε να υπογράψει μια δήλωση και υποσχέθηκε να μην διαπράξει άλλες «έκνομες ενέργειες». Ήταν ένας από τους οκτώ ανθρώπους για τους οποίους η αστυνομία ξεκίνησε έρευνες για «διασπορά φημών».

Να σημειωθεί πάντως ότι αργότερα οι τοπικές αρχές του ζήτησαν συγγνώμη.

Στις 10 Ιανουαρίου, αφού φρόντισε εν αγνοία του έναν φορέα του ιού, ο Λι άρχισε να βήχει, ανέβασε πυρετό και εισήχθη και ο ίδιος στο νοσοκομείο δύο ημέρες αργότερα. Η κατάστασή του επιδεινώθηκε ραγδαία και σήμερα απεβίωσε.

Πέντε αστυνομικοί που πέθαναν στο καθήκον και δύο γιατροί που μάχονται στην πρώτη γραμμή κατά του κοροναϊού τιμήθηκαν από τις κινεζικές αρχές

Πέντε αστυνομικοί που πέθαναν εν ώρα εργασίας, ενώ συμμετείχαν στη μάχη για να περιοριστεί η εξάπλωση του νέου κοροναϊού στην Κίνα, τιμήθηκαν μετά θάνατον από το υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας.

Οι αστυνομικοί, ηλικίας από 37 έως 57 ετών, πέθαναν σε διάφορες περιοχές της χώρας, από την Εσωτερική Μογγολία μέχρι την επαρχία Χουμπέι. «Αφοσιωμένοι στο έργο της πρόληψης και του ελέγχου του κοροναϊού, οι αστυνομικοί Χε Τζιανχούα, Λι Σιάν, Τσενγκ Τζιανγιάνγκ, Γιν Ζουτσουάν και Λιου Ντατσίνγκ πέθαναν από αιφνίδια ασθένεια» αφού εργάζονταν αδιάκοπα επί μέρες, ανέφερε το υπουργείο στην ανακοίνωσή του επαινώντας τους ως «εξέχοντες εκπροσώπους της αστυνομίας που εκπλήρωσαν τα καθήκοντά τους και πέτυχαν εξαιρετικά επιτεύγματα, ιδίως στη συνεχιζόμενη μάχη κατά της επιδημίας».

Οι κινεζικές αρχές τίμησαν και δύο γιατρούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης αυτής. Ο Ζανγκ Ντινγκιού είναι ο πρόεδρος του νοσοκομείου Τζινιντάν της Ουχάν και, μολονότι πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας ανέλαβε αυτό το «κατεπείγον και δύσκολο έργο και δεν έχει χαλαρώσει στη μάχη κατά του ιού», σημειώνεται στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν η υπηρεσία ανθρωπίνων πόρων και κοινωνικών ασφαλίσεων της επαρχίας Χουμπέι και η επαρχιακή Επιτροπή Υγείας.

Τιμήθηκε επίσης η 54χρονη Ζανγκ Τζισιάν, η επικεφαλής του τμήματος πνευμονικών νόσων στο επαρχιακό νοσοκομείο Παραδοσιακής Κινεζικής και Δυτικής Ιατρικής. Η Ζανγκ «ήταν η πρώτη γιατρός που διέγνωσε την ασθένεια και επέμεινε να ενημερωθούν οι αρχές. Ήταν η πρώτη που σήμανε τον συναγερμό», ανέφερε η απόφαση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα