H Σαουδική Αραβία επέτρεψε στις γυναίκες να οδηγούν

Η Σαουδική Αραβία χαλάρωσε τους περιορισμούς για την οδήγηση των γυναικών, μετά από βασιλικό διάταγμα, επιτρέποντας επιτέλους στον μισό της πληθυσμό να πιάσει το τιμόνι. Για την εφαρμογή της απόφασης έχει συσταθεί επιτροπή που θα υποβάλει συστάσεις εντός 30 ημερών. Στη συνέχεια, η κυβέρνηση θα έχει μέχρι τις 24 Ιουνίου 2018, για να εφαρμόσει το νέο διάταγμα.

"Αυτή είναι μια ιστορική μεγάλη μέρα στο βασίλειό μας", δήλωσε ο πρίγκιπας Χαλέντ μπιν Σαλμάν, πρεσβευτής της Σαουδικής Αραβίας στις ΗΠΑ,

σε μια ενημέρωση με δημοσιογράφους.

Η Μανάλ αλ-Σαρίφ, μια από τις γυναίκες πίσω από την εκστρατεία Women2Drive, γιόρτασε τη νίκη, ανεβάζοντας μια φωτογραφία στο Twitter με τον εαυτό της πίσω από το τιμόνι ενός αυτοκινήτου. Η Σαρίφ, η οποία ζει πλέον στην Αυστραλία, φυλακίστηκε στη Σαουδική Αραβία το 2011 αφού δημοσίευσε ένα βίντεο στο YouTube με τον εαυτό της, να φορά μπούρκα και γυαλιά ηλίου και να οδηγεί ένα αυτοκίνητο. Η πράξη προκάλεσε απειλές θανάτου και την ώθησε να ξεκινήσει την εκστρατεία.
Η κίνηση για την ελάφρυνση των περιορισμών στις γυναίκες έχει τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομία της Σαουδικής Αραβίας και στην δυνατότητα των γυναικών να εργαστούν. Είναι μόνο η τελευταία σε μια σειρά αλλαγών που έχουν γίνει στη Σαουδική Αραβία από όταν ανέλαβε ο 32χρονος πρίγκιπας Μοχάμετ μπιν Σαλμάν. Ο πρίγκιπας, γνωστός με τα αρχικά "MBS", πρωτοπορεί σε ένα φιλόδοξο σχέδιο μεταρρύθμισης και μετασχηματισμού της οικονομίας της Σαουδικής Αραβίας μέχρι το 2030 και, σύμφωνα με αυτόν τον στόχο, θα αυξήσει τον αριθμό των γυναικών στο εργατικό δυναμικό.

"Αυτό το σχέδιο για την οικονομική ανανέωση της χώρας βασίζεται σε πολλούς πυλώνες, συμπεριλαμβανομένης της ενδυνάμωσης της νεολαίας, της κοινωνικής οργάνωσης και της χειραφέτησης των γυναικών, το οποίο είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο των αλλαγών που συμβαίνουν στη Σαουδική Αραβία", δήλωσε ο πρίγκιπας Χαλέντ μπιν Σαλμάν, πρεσβευτής της Σαουδικής Αραβίας στις ΗΠΑ. "Προσπαθούμε να αυξήσουμε τη συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό. Για να αλλάξουμε τη συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό, πρέπει να είναι σε θέση να οδηγούν για να φτάσουν στη δουλειά τους", δήλωσε ο γιος του σημερινού βασιλιά και αδελφός του πρίγκιπα Μοχάμετ.

Στο βασίλειο όπου απαγορεύεται η ανάμειξη των δύο φύλων στις περισσότερες δημόσιες δραστηριότητες, οι γυναίκες επιτράπηκε να μπουν σε στάδιο για πρώτη φορά στις 23 Σεπτεμβρίου.Τον Μάιο, ο βασιλιάς Σαλμάν αποφάσισε ότι οι κυβερνητικές υπηρεσίες θα πρέπει να αναγράφουν τις υπηρεσίες που μπορούν να αναζητήσουν οι γυναίκες χωρίς άδεια από τους συζύγους, τους πατέρες τους ή άλλους άνδρες κηδεμόνες. Επίσης διέταξε σε οργανώσεις να παρέχουν υπηρεσίες μεταφοράς γυναικών εργαζομένων - ένα βήμα που διευκόλυνε ένα εμπόδιο στην απασχόληση των γυναικών, δεδομένου ότι οι δημόσιες συγκοινωνίες είναι σχεδόν ανύπαρκτες.
Πριν από το Μάιο, οι γυναίκες δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε κυβερνητικές υπηρεσίες χωρίς να έχουν άδεια από έναν αρσενικό κηδεμόνα ή παρουσία του.

Υπήρξε επίσης κάποια χαλάρωση των περιορισμών στην δυνατότητα των γυναικών να εργαστούν στους τομείς του δικαίου και της εκπαίδευσης. Το 2015, οι γυναίκες εκλέχθηκαν σε δημοτικό συμβούλιο για πρώτη φορά.

cnn.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα