H Μέρκελ δεν επαναδιαπραγματεύεται τη Συνθήκη

Λίγες εβδομάδες πριν από την ομιλία ορόσημο του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ολόκληρη η ευρωπαϊκή στρατηγική του, σχετικά με την ανάκτηση κάποιων εξουσιών από την ΕΕ, τίθεται υπό αμφισβήτηση από την Άνγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η γερμανίδα καγκελάριος, εν μέσω των ολοένα και μεγαλύτερων γερμανικών πιέσεων προς του ευρωσκεπτικιστές και την προειδοποίηση ότι επιδιώκουν να τινάξουν την ενιαία αγορά της ΕΕ στον αέρα, δήλωσε ότι δεν θα αναθεωρήσει τις

συνθήκες της Ένωσης. Η κίνηση της καγκελαρίου αποτελεί ένα σοβαρό πλήγμα για τον πρωθυπουργό, ο οποίος στην πολυαναμενόμενη ομιλία που θα γίνει στην Ολλανδία στις 22 Ιανουαρίου, θα ζητήσει μια σημαντική αναθεώρηση της συνθήκης για να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους της βρετανικής συμμετοχής.

Η Βρετανία θα έχει δικαίωμα βέτο στις διαπραγματεύσεις που ο Κάμερον θα χρησιμοποιήσει για να δημιουργήσει ένα νέο καθεστώς. Στη συνέχεια, και εάν κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές το 2015, θα διεξάγει δημοψήφισμα. Η Μέρκελ, όμως, ο μόνος ηγέτης της ΕΕ που έχει ζητήσει την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισαβόνας για τη δημιουργία νέων ρυθμίσεων διακυβέρνησης της ευρωζώνης, έχει παραιτηθεί από την ιδέα μιας σημαντικής αναθεώρησης της Συνθήκης προς το παρόν. Η γερμανίδα καγκελάριος, σύμφωνα με πηγές, έχει αποφασίσει ότι δεν έχει νόημα να πιέσει για την αναθεώρηση της συνθήκης, εν όψει της έντονης αντίθεσης από τη Γαλλία και αλλού. Αντ ‘αυτού, έχει αποφασίσει να προσπαθήσει να σταθεροποιήσει την ευρωζώνη, με τη δημιουργία «ρεύματα εργασίας» σε τρεις τομείς. Αυτοί καλύπτουν την τραπεζική ένωση, το αντικείμενο της τελευταίας συνόδου κορυφής της ΕΕ όπου ο Κάμερον κέρδισε εγγυήσεις για τη Βρετανία, τον μεγαλύτερο δημοσιονομικό συντονισμό μεταξύ των μελών της ευρωζώνης και τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αλλά η Βρετανία κατέστησε σαφές την Παρασκευή ότι αναμένει ακόμα την ευκαιρία να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους της ένταξής της, όταν ο Τζορτζ Όσμπορν προειδοποίησε ότι η χώρα μπορεί να αναγκαστεί να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν η υπάρχουσα σχέση παραμείνει αμετάβλητη. Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, την Τρίτη, πριν η Μέρκελ επικρίνει το Ηνωμένο Βασίλειο ότι «εκβιάζει» τους εταίρους του, ο Όσμπορν δήλωσε: «Ελπίζω ότι η Βρετανία θα παραμένει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για να μπορέσουμε να παραμείνουμε όμως, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αλλάξει».

Το υπουργείο Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι η μετάφραση της συνέντευξης ήταν ακριβής, αν και μια πηγή υποβάθμισε τη σημασία των παρατηρήσεων της καγκελαρίου. «Αυτό είναι σύμφωνο με ό, τι έχουμε πει», είπε η πηγή. «Θέλουμε να παραμείνουμε στην ΕΕ, αλλά η ΕΕ πρέπει να αλλάξει, και μάλιστα αλλάζει».

Αλλά η Γερμανία φαίνεται όλο και πιο επιθετική με τη Βρετανία. Ο Georg Boomgaarden, ο γερμανός πρέσβης στο Λονδίνο, απέρριψε την πεποίθηση των ευρωσκεπτικιστών ότι η Βρετανία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια επιλογή «να βγει ή να παραμείνει». Ο πρέσβης δήλωσε στον Guardian: «Αυτό στην πραγματικότητα είναι μια επιλογή μεταξύ έξω… και έξω. Με την επιλογή μπορείτε να τινάξετε στον αέρα την ενιαία αγορά». Η παρέμβαση Boomgaarden ακολουθεί την προειδοποίηση του προέδρου της επιτροπής ευρωπαϊκών υποθέσεων της Bundestag, Gunther Krichbaum, ότι η Βρετανία δεν θα πρέπει να προσπαθήσει να εκβιάσει τους εταίρους της στην ΕΕ.

Ο Φίλιπ Γκόρντον, ο βοηθός υπουργού των ΗΠΑ για ευρωπαϊκές υποθέσεις, μίλησε κατά ενός δημοψηφίσματος την Τετάρτη. Όπως είπε, η Ουάσινγκτον ήθελε η Βρετανία να παραμείνει μια «ισχυρή φωνή» στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο ηγέτης των Συντηρητικών βουλευτών, Ρίτσαρντ Ασγουορθ προειδοποίησε ότι ο έντονος ευρωσκεπτικισμός έχει κάνει τη Βρετανία μια χώρα «με την οποία είναι δύσκολο να συνεργαστεί κάποιος». Ο Ντάγκλας Αλεξάντερ, σκιώδης υπουργός Εξωτερικών, είπε: «Αυτή την εβδομάδα οι βρετανικές επιχειρήσεις, μετά οι αμερικανικές και μετά οι γερμανικές, προσχώρησαν σε μια αυξανόμενη χορωδία ανησυχίας σχετικά με τον πραγματικό κίνδυνο των πιέσεων του Ντέιβιντ Κάμερον, προς την έξοδο της Βρετανίας. Αυτός δεν είναι ένας πρωθυπουργός που έχει τον έλεγχο της ημερήσιας διάταξης, ή ακόμα και του κόμματός του. Η αδυναμία και όχι οι αρχές είναι η κινητήρια δύναμη του Κάμερον, αλλά δυστυχώς φαίνεται ότι επιθυμεί να θέσει την ενότητα του κόμματός του πάνω από το συμφέρον της χώρας».

Οι βρετανοί αξιωματούχοι γνωρίζουν τη σκέψη της Μέρκελ σχετικά με την αναθεώρηση της Συνθήκης. Πιστεύουν ότι μετά την επιτυχία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι για τη σταθεροποίηση του ευρώ, η Μέρκελ θεωρεί λιγότερο επείγοντα τον χαρακτήρα της τυποποίησης των ρυθμίσεων για μια δημοσιονομική ένωση. Αλλά πιστεύουν ότι η βασική ιδέα πως οι ρυθμίσεις για τη διακυβέρνηση της ευρωζώνης θα χρειαστούν μεγαλύτερο εκδημοκρατισμό που θα στηρίζεται σε μια συνθήκη της ΕΕ, τελικά θα έρθει ξανά στο προσκήνιο. «Η Ευρώπη ασχολείται με μια υπαρξιακή κρίση» αναφέρει μια βρετανική πηγή.

Ο Βινς Κέιμπλ, υπουργός Aνάπτυξης, κατέδειξε την ανησυχία των Φιλελεύθερων Δημοκρατών για τα σχέδια του πρωθυπουργού, τα οποία χαρακτήρισε μια «μαζική αναστάτωση». Όπως είπε: «Έχω να πω ότι το όλο ζήτημα που προκύπτει και πάλι για την αναθεώρηση της βρετανικής συμμετοχής και τους όρους της ένταξης είναι μια τεράστια αναστάτωση και δεν βοηθά με κανέναν απολύτως τρόπο τη δουλειά μου. Πρέπει να περνώ τον χρόνο μου μιλώντας με βρετανούς και επιχειρηματίες από όλο τον κόσμο που προσπαθούν να μας εμπιστευθούν για να επενδύσουν εδώ και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και η υπάρχουσα αβεβαιότητα δεν δίνει κανένα πλεονέκτημα στην χώρα. Νομίζω ότι η πρόσφατη προειδοποιητική βολή των ΗΠΑ ήταν πολύ βοηθητική και έγκαιρη».

http://www.guardian.co.uk/politics/2013/jan/11/cameron-merkel-eu-treaty

Keywords
Τυχαία Θέματα