H EE ετοιμάζει επειγόντως …σχέδιο ανάπτυξης!

Με το κόστος δανεισμού της Ισπανίας να φτάνει σε απαγορευτικά ύψη (χθές το ισπανικό ομόλογο ενδοσυνεδριακά ξεπέρασε το 6%), στην ΕΕ αρχίζουν, υπό την πίεση των γεγονότων, να αντιλαμβάνονται ότι οι πολιτικές λιτότητας όχι μόνο δεν επιλύουν το πρόβλημα, αλλά το επιδεινώνουν.

Έτσι, σύμφωνα με τους Financial Times:

«Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι βάζουν τις τελευταίες πινελιές σε λεπτομερές σχέδιο οικονομικής ανάπτυξης το οποίο ελπίζουν να παρουσιάσουν την επόμενη εβδομάδα.  Η κίνηση πραγματοποιείται

ενώ οι επενδυτές, τρομοκρατημένοι με την προοπτική επιδείνωσης της ύφεσης στον ευρωπαϊκό Νότο, έχουν ανεβάσει το κόστος δανεισμού της Ισπανίας στα υψηλότερα επίπεδα 4 μηνών. 

 Στο προσχέδιο 28 σελίδων της Ε. Ε. ζητείται από τις εθνικές κυβερνήσεις να εφαρμόσουν σειρά μέτρων δημιουργίας θέσεων εργασίας, όπως μείωση των φόρων στην απασχόληση και μετατόπιση του βάρους στα ακίνητα, την ενέργεια και τους δασμούς ρύπων. 

Θα ζητηθεί,  επίσης,  από τις χώρες να άρουν τους απομένοντες περιορισμούς στην κίνηση εργαζομένων εντός της ΕΕ, οι οποίοι εμφανίζονται να αποτρέπουν την μετακίνηση καταρτισμένων άνεργων σε χώρες με ελλείψεις δυναμικού. 

 Η πρόταση του σχεδίου να αρθούν όλοι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί για τους Βούλγαρους και Ρουμάνους εργαζόμενους θα προκαλέσει αντιπαλότητες στην Γαλλία, όπου υπάρχουν τέτοιοι περιορισμοί και το ζήτημα των μεταναστών είναι κεντρικό στην προεκλογική εκστρατεία του Προέδρου Nicolas Sarkozy.

 Η μετατόπιση του επίκεντρου στην οικονομική ανάπτυξη πραγματοποιείται εν μέσω αυξανόμενων εκκλήσεων από αξιωματούχους εκτός της Ευρώπης, να υποχωρήσει η ευρωζώνη στις απαιτήσεις για λιτότητα στις προβληματικές χώρες του Νότου που διολισθαίνουν σε ύφεση. 

 Οι αξιωματούχοι σημειώνουν ότι το προσχέδιο παραμένει υπό διαπραγμάτευση και μπορεί να μετατραπεί. Πάντως συνολικά, τα μέτρα αποτελούν μια σημαντική ενίσχυση της προσπάθειας των Βρυξελλών να παρακολουθήσουν και να σχηματοποιήσουν τις εθνικές πολιτικές απασχόλησης, απηχώντας τις προσπάθειες του περασμένου έτους να επιβληθεί μεγαλύτερος έλεγχος στους εθνικούς προϋπολογισμούς. 

 Σήμερα η δυνατότητα της ΕΕ να επηρεάσει τις πολιτικές απασχόλησης είναι περιορισμένη, όμως το σχέδιο προϋποθέτει να εκπορεύονται αυτά τα ζητήματα από το κέντρο, στο πλαίσιο της πορείας της ευρωζώνης προς την οικονομική ενοποίηση. 

 Στο προσχέδιο αναφέρεται: «Η κρίση έχει αποκαλύψει περαιτέρω την αλληλοεξάρτηση των οικονομιών και αγορών εργασίας της ΕΕ. υπογραμμίζοντας την ανάγκη να συνοδευτεί η νέα οικονομική διακυβέρνηση με ενισχυμένη συνεργασία στην απασχόληση και τις κοινωνικές πολιτικές». 

 Προτείνεται να υπάρχει «πίνακας βαθμολογίας» που θα μετράει τις επιδόσεις κάθε χώρας στις στρατηγικές απασχόλησης.»

Τώρα, είναι μάλλον περιττό να υπενθυμίσουμε ποιός φωνάζει για αναπτυξιακά μέτρα, από το τέλος του 2009.

Keywords
Τυχαία Θέματα