Guardian: Συμφωνία Τραμπ 2,4 δισ. για τα F16 με την καταχρεωμένη Ελλάδα

Έναν απολογισμό της συνάντησης του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Λευκό Οίκο κάνει η βρετανική εφημερίδα Guardian, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον στη συμφωνία για τα F-16. Το δημοσίευμα επισημαίνει την δέσμευση των ΗΠΑ να βοηθήσουν στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας,

την οποία επανέλαβε ο Αμερικανός Πρόεδρος κατά τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Τονίζει επίσης την αλλαγή στάσης του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος "ξέχασε" τα σκληρά σχόλια που έκανε για τον Τραμπ πριν από την εκλογή του.

Στη συνέχεια ο Guardian αναφέρει τα όσα ειπώθηκαν κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου. Ο Τραμπ δήλωσε ότι "η Ελλάδα έχει κάνει πολλά κατά τη διάρκεια της μακράς περιόδου των οικονομικών της δυσχερειών", αλλά οι ΗΠΑ παραμένουν σταθερά στο πλευρό της χώρας, όσο εκτελείται το σχέδιο ανακούφισης από το χρέος. Οι συνομιλίες των δύο ηγετών επικεντρώθηκαν στους οικονομικούς δεσμούς, την ενέργεια και την άμυνα, γράφει. Ο Ντόναλντ Τραμπ επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι από τα μέλη του ΝΑΤΟ που ξοδεύει τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ της για αμυντικές δαπάνες. Πρόσθεσε ότι προσφέρει ένα πακέτο της τάξης των 2,4 δισ. δολαρίων για την αναβάθμιση του στόλου των F-16 στην Ελλάδα, το οποίο όπως είπε θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.

Το δημοσίευμα σχολιάζει ότι η συνάντηση των δύο ηγετών ήταν μία καλή ευκαιρία και για τους δύο, να αφήσουν πίσω τους τις δηλώσεις του παρελθόντος. Υπενθυμίζει μάλιστα το tweet του Τραμπ το 2012, ο οποίος είχε αναφέρει ότι η Ελλάδα πρέπει να φύγει από το ευρώ και να επιστρέψει στη δραχμή. "Απλώς χάνουν χρόνο" είχε αναφέρει τότε. Ωστόσο χθες υποστήριξε ότι η Ελλάδα "έχει κάνει πολλά για να βγει από την κρίση και θα τα καταφέρει".

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα