G20: Προσφυγικό και Brexit απειλούν την παγκόσμια οικονομία

Η Βρετανία έπεισε την Ομάδα των 20 κορυφαίων οικονομιών του κόσμου να προειδοποιήσουν για τους κινδύνους που θα δημιουργούσε στην παγκόσμια οικονομία ενδεχόμενη έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. "Οι καθοδικοί κίνδυνοι και τα τρωτά σημεία έχουν αυξηθεί, στο πλαίσιο των ευμετάβλητων ροών κεφαλαίων, μιας μεγάλης πτώσης των τιμών των βασικών εμπορευμάτων, της κλιμάκωσης των γεωπολιτικών εντάσεων, του σοκ μιας ενδεχόμενης εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και του μεγάλου και αυξανόμενου αριθμού προσφύγων σε ορισμένες

περιοχές" αναφέρει το τελικό ανακοινωθέν από τη συνάντηση των G20 στη Σαγκάη.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζέικομπ Λιου τόνισε ακόμα πιο έντονα το πρόβλημα: "Θεωρούμε ισχυρότερη τη Βρετανία, ισχυρότερη την ΕΕ, ισχυρότερη την παγκόσμια οικονομία και πιο ασφαλή τον κόσμο με το Ηνωμένο Βασίλειο στην ΕΕ", είπε, "γι' αυτό και πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό οι ψηφοφόροι του Ηνωμένου Βασιλείου να σκεφτούνε τις συνέπειες αυτής της απόφασης, τόσο εντός όσο και εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου".

Ο βρετανός καγκελάριος Τζορτζ Όσμπορν άσκησε πίεση στην G20, να προειδοποιήσει για τους κινδύνους από την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. "Αν αυτή είναι η εκτίμησή τους για τον αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία, φανταστείτε τι θα κάνει στο Ηνωμένο Βασίλειο", είπε. "Δεν είναι κάποια διασκεδαστική περιπέτεια στο άγνωστο. Μια βρετανική έξοδος θα βλάψει τις θέσεις εργασίας, την καθημερινότητα και το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων - είναι θανάσιμα σοβαρή. Είναι ευθύνη μου ως καγκελάριος να καταστήσω σαφές στους ανθρώπους ποιοι είναι οι οικονομικοί κίνδυνοι -και ότι είμαστε πιο δυνατοί, πιο ασφαλείς και καλύτερα αν παραμείνουμε σε μια μεταρρυθμισμένη ΕΕ".

Άλλοι κίνδυνοι για την παγκόσμια σταθερότητα που τόνισε η G20 περιλαμβάνουν τον "μεγάλο και αυξανόμενο αριθμό των προσφύγων σε ορισμένες περιοχές". Οι πολιτικοί της G20 δεσμεύθηκαν να υιοθετήσουν μια σειρά από πολιτικά εργαλεία για την άρση της παγκόσμιας ανάπτυξης και την αποφυγή νομισματικών πολέμων, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν τις συνομιλίες.

Το τελικό ανακοινωθέν δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένη συμφωνία σχετικά με τη χρήση της δημοσιονομικής πολιτικής για την τόνωση της ανάπτυξης, αλλά υπήρχε ομοφωνία, ότι η νομισματική πολιτική από μόνη της δεν επαρκεί για την τόνωση της παγκόσμιας ανάπτυξης. "Η νομισματική πολιτική θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομική δραστηριότητα και να διασφαλίζει τη σταθερότητα των τιμών, σύμφωνα με τις εντολές των κεντρικών τραπεζών, αλλά η νομισματική πολιτική από μόνη της δεν μπορεί να οδηγήσει σε ισορροπημένη ανάπτυξη", ανέφερε το επίσημο ανακοινωθέν.

"Υπήρξε μια σαφής αναγνώριση ότι δεν μπορείς να εξαιρεθείς από αυτή την κατάσταση", δήλωσε ένας συμμετέχων, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί. "Υπάρχει μια αίσθηση ότι όλοι οι παράγοντες έχουν σημασία και μάλιστα όλο και περισσότερο στην διαρθρωτική πολιτική". Αρκετοί οικονομικοί ευρωπαίοι και αμερικανοί αξιωματούχοι υποβάθμισαν τις προσδοκίες ότι οι συνομιλίες θα δώσουν κάποιες τολμηρές κινήσεις για την ενίσχυση της παγκόσμιας ανάπτυξης. Αλλά το ανακοινωθέν υποστηρίζει ότι η αντίδραση της αγοράς στις ανησυχίες για την ανάπτυξη ήταν υπερβολικές. "Η πρόσφατη μεταβλητότητα της αγοράς δεν αντανακλά τα υποκείμενα βασικά μεγέθη της παγκόσμιας οικονομίας" αναφέρεται.

Η Κίνα επίσης φαίνεται να έπεισε τους συμμετέχοντες της G20 ότι προτίθεται να επικοινωνεί με μεγαλύτερη σαφήνεια την οικονομική και νομισματική πολιτική της στο μέλλον. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι το Πεκίνο σημείωσε σημαντική πρόοδο στον καθησυχασμό της παγκόσμιας ανησυχίας σχετικά με την ποιότητα της οικονομικής διαχείρισης του, με μια επίθεση γοητείας που περιλάμβανε αρκετές δημόσιες ομιλίες από στελέχη της κεντρικής τράπεζας και διμερείς συναντήσεις στο περιθώριο της G20. "Όσον αφορά το θέμα της υποτίμησης του γιουάν, νομίζω ότι ακούσαμε δυνατά και καθαρά ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση, καμία αποφασιστικότητα, καμία απολύτως απόφαση να υποτιμήσουν το νόμισμα", δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο Λιου ενέκρινε επίσης τις προσπάθειες της Κίνας να επικοινωνήσει την νομισματική πολιτική της με μεγαλύτερη σαφήνεια, καθώς αρκετοί αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας τόνισαν επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες ότι η υποτίμηση δεν ήταν στην ατζέντα. "Νομίζω ότι η επικοινωνία της Κίνας αυτές τις τελευταίες ημέρες έχει βοηθήσει όχι μόνο εμάς αλλά και όλους τους αναλυτές να το καταλάβουν με μεγαλύτερη σαφήνεια, και νομίζω ότι αυτό είναι πολύ θετικό", είπε. Η σύγχυση για την νομισματική πολιτική της Κίνας προκάλεσε αναταράξεις στο νόμισμα και στα χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο τους τελευταίους μήνες.

Το τελικό ανακοινωθέν περιελάμβανε ισχυρότερη γλώσσα από αυτήν που χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν για να δεσμεύσει τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Κίνας, να αποφύγουν τις υποτιμήσεις νομισμάτων για ανταγωνιστικούς σκοπούς: "Επαναβεβαιώνουμε τις προηγούμενες δεσμεύσεις για τη συναλλαγματική ισοτιμία μας, συμπεριλαμβανομένου και του ότι θα απέχουμε από ανταγωνιστικές υποτιμήσεις και δεν θα στοχεύουμε τις ισοτιμίες μας για ανταγωνιστικούς σκοπούς".

Οι πολιτικοί εξέφρασαν την ανησυχία τους κατά τις δύο ημέρες των συναντήσεων όχι μόνο για το γιουάν, αλλά και για το ιαπωνικό γιεν. "Η συζήτηση αφορούσε επίσης και την Ιαπωνία, για να είμαι ειλικρινής - δεν υπήρχε κάποια ανησυχία ότι θα μπει σε μια κατάσταση ανταγωνιστικής υποτίμησης" δήλωσε ο επικεφαλής της Ευρωομάδας Γερούν Ντάισελμπλουμ. Μόλις μία χώρα υποτιμά το νόμισμά της, "ο κίνδυνος να ακολουθήσει και κάποια άλλη είναι πολύ μεγάλος κι έτσι ξεκινά μια ανταγωνιστική υποτίμηση". Ο Ντάισελμπλουμ, πρόεδρος του Συμβουλίου ECOFIN και εκπρόσωπος της ολλανδικής προεδρίας της ΕΕ, δήλωσε στους δημοσιογράφους στο περιθώριο του συνεδρίου ότι ορισμένοι από τους συμμετέχοντες στην αγορά είχαν ζητήσει ένα "μεγάλο σχέδιο" για την τόνωση της οικονομίας. "Δεν νομίζω ότι υπάρχει ανάγκη για ένα μεγάλο σχέδιο, δεν υπάρχει κρίση", είπε.

ft.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα