G20: Ο Πούτιν κερδίζει έδαφος

11:50 6/9/2013 - Πηγή: Antinews

Η πρώτη μέρα της συνάντησης κατέδειξε το πολεμικό κλίμα και το γεγονός ότι η Ρωσία κερδίζει ολοένα και περισσότερους συμμάχους στο θέμα της Συρίας, γράφει το Time.

Όποιες και να ήταν οι άλλες αδυναμίες του στη σύνοδο κορυφής της G20 την Πέμπτη, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έκανε την καλύτερη είσοδο. Φτάνοντας στον χώρο – ένα αυτοκρατορικό παλάτι στη ρωσική πόλη της Αγίας Πετρούπολης –

οι άλλοι ηγέτες του κόσμου φαίνονταν σχεδόν κακοντυμένοι μέσα στα Mercedes και BMW σεντάν τους, τουλάχιστον σε σύγκριση με τον Ομπάμα που κατέφθασε με το Cadillac Escalade του, το οποίο ο Τύπος αποκαλεί «το Τέρας». Σε μια προφανή χειρονομία καλής θέλησης προς τη χώρα υποδοχής, η είσοδος του Ομπάμα ξέφυγε ακόμη και από το συνηθισμένο πρωτόκολλο, με τον κυματισμό της ρωσικής τρίχρωμης σημαίας, με τις μικρές χρυσές φούντες Ωστόσο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως στεκόταν στην πόρτα του παλατιού, δεν έμοιαζε καθόλου εντυπωσιασμένος. Δεν ήταν εκεί για να πιάσει φιλίες με τον Ομπάμα.

Στο πλέον επείγον ζήτημα της συνόδου κορυφής – τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία – ο Πούτιν και ο Ομπάμα εξέφρασαν αντίθετες θέσεις τις προηγούμενες ημέρες. Ο Ομπάμα ζήτησε στρατιωτική επέμβαση για να τιμωρήσει την κυβέρνηση της Συρίας για την υποτιθέμενη χρήση χημικών όπλων εναντίον του λαού της. Ο Πούτιν, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση Ομπάμα ότι ψεύδεται για να δικαιολογήσει έναν ακόμη πόλεμο στη Μέση Ανατολή, αντέτεινε ότι οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της Συρίας θα μπορούσε να είναι μια παράνομη πράξη επιθετικότητας αν δεν είχε την έγκριση των Ηνωμένων Εθνών. Μέχρι τη στιγμή που οι ηγέτες του κόσμου συγκεντρώθηκαν για την σύνοδο της G20 την Πέμπτη το απόγευμα, ήταν σαφές ότι οι περισσότεροι από αυτούς ήταν πολύ πιο κοντά στη θέση του Πούτιν . Εκτός από τη Γαλλία, κανείς δεν ήταν έτοιμος να πάρει τα όπλα στο πλευρό των ΗΠΑ στη Συρία.

Το σαφέστερο πλήγμα στη δημιουργία συμμαχιών με τις ΗΠΑ στη σύνοδο κορυφής προήλθε από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε μια ενημέρωση την Πέμπτη το απόγευμα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε ότι η συριακή σύγκρουση ήταν μια «κηλίδα στη συνείδηση ​​του κόσμου», αλλά τόνισε ότι η ΕΕ πιστεύει σε μια «πολιτική λύση» της κρίσης. Στο πλευρό του στάθηκε και ο Χέρμαν φαν Ρομπέι, ο Πρόεδρος της ΕΕ, ο οποίος ήταν σαφής. «Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη συριακή σύγκρουση. Μόνο μια πολιτική λύση μπορεί να τερματίσει την τρομερή αιματοχυσία », είπε . Από όλα τα μέλη της ΕΕ, πρόσθεσε, «μόνο η Γαλλία είναι έτοιμη να συνεργαστεί» με τις ΗΠΑ σε ένα στρατιωτικό χτύπημα. Έτσι, η κοινή δήλωση της Ευρώπης στη G20 θα ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αντιμετωπίσει την κρίση πολιτικά, είπε, επαναλαμβάνοντας ένα σημείο που ο Πούτιν έχει επισημάνει εδώ και καιρό. (Οι ΗΠΑ επιμένουν ότι η προτεινόμενη στρατιωτική δράση δεν έχει ως στόχο τον τερματισμό του πολέμου, αλλά μάλλον να υπονομεύσει την ικανότητα του Άσαντ να αναπτύξει χημικά όπλα).

Αλλά δεδομένου ότι ο συριακός πόλεμος ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια και πλέον, όλες οι πρωτοβουλίες του ΟΗΕ καταρρίφθηκαν από τη Ρωσία και την Κίνα, οι οποίες άσκησαν βέτο στα τελευταία τρία ψηφίσματα για τη Συρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η Κίνα, προβλέψιμα, επισήμανε την αντίθεσή της την Πέμπτη σε οποιοδήποτε στρατιωτικό πλήγμα κατά της Συρίας, με τον Κινέζο υφυπουργό Οικονομικών Ζου Γκουανγκιάο να λέει ότι θα έχει «αρνητικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, ιδίως όσον αφορά την τιμή του πετρελαίου». Λίγες ημέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής, ο Πούτιν δήλωσε ότι είναι «απόλυτη ανοησία» να υπονοούν ότι το συριακό καθεστώς θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα κατά του ίδιου του λαού του, αφήνοντας ελάχιστα περιθώρια στην ελπίδα ότι η Ρωσία θα αποδεχθεί καμία απόδειξη περί του αντιθέτου. Όσον αφορά τις αποδείξεις που έχουν ήδη προσκομίσει οι ΗΠΑ, ο εκπρόσωπος του Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ , δήλωσε την Πέμπτη ότι ήταν «κάθε άλλο παρά πειστικές». Η κυβέρνηση Ομπάμα, είπε ο Πεσκόφ, «διαμόρφωσε τα στοιχεία για να δικαιολογήσει την ανάγκη της να επιτεθεί».

Οι επικεφαλής των μεγαλύτερων αναπτυσσόμενων χωρών του κόσμου, οι οποίοι σχημάτισαν ένα μεγάλο μπλοκ στο πλαίσιο της G20, φάνηκε να συμφωνούν, είπε ο Πεσκόφ. Οι χώρες BRICS, η ομάδα που περιλαμβάνει τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική, συναντήθηκαν ξεχωριστά από τις χώρες των Δυτικών εκπροσώπων στη σύνοδο κορυφής, εν μέρει για να συντονίσουν τις θέσεις τους νωρίς το πρωί. Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, τα συναισθήματα κατά των ΗΠΑ ήταν έντονα κατά τη συνάντηση αυτή. Συγκεκριμένα, οι πέντε ηγέτες εξέφρασαν «έντονα αρνητικές» αντιδράσεις στην είδηση ​​του περασμένου μήνα ότι οι ΗΠΑ τις κατασκόπευαν συστηματικά. Οι αποκαλύψεις βασίστηκαν σε διαρροές του πρώην εργαζόμενου στην NSA Έντουαρντ Σνόουντεν, στον οποίο η Ρωσία χορήγησε προσωρινό άσυλο τον περασμένο μήνα. Κατά τη συνεδρίασή τους την Πέμπτη, οι ηγέτες των BRICS είπαν ότι αυτές οι ηλεκτρονικές επιχειρήσεις κατασκοπείας ήταν «συγκρίσιμες με την τρομοκρατία», δήλωσε ο Πεσκόφ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής.

Έτσι, τη στιγμή που όλοι οι αντιπρόσωποι της G20 αποσύρθηκαν από το παλάτι του Κωνσταντίνου, ο Ομπάμα δεν ήταν ο πιο δημοφιλής άνθρωπος τριγύρω, ενώ οι θέσεις του Πούτιν κέρδιζαν σαφώς στήριξη. Εκείνο το απόγευμα, η βασική συζήτηση της G20 πραγματοποιήθηκε στην Μαρμάρινη Αίθουσα του παλατιού, του οποίου η οροφή είναι διακοσμημένη με μια εικόνα του Άρη – θεού του πολέμου – με ένα ξίφος πάνω από το κεφάλι του. Φάνηκε σαν ένα ταιριαστό σύμβολο για την επιλογή που «κρεμόταν» πάνω από τη σύνοδο κορυφής – την επιλογή μιας ακόμα αμερικανικής παρέμβασης στη Μέση Ανατολή – και δεν άρεσε και σε πολλούς συνέδρους η παρουσία του εν λόγω σπαθιού.
world.time.com

Keywords
Τυχαία Θέματα