G20: Κοινή ρότα με τον Πούτιν αναζητούν οι Δυτικοί ηγέτες

Οι διπλωμάτες ελπίζουν ότι η κατάρριψη του ρωσικού αεροπλάνου και οι επιθέσεις στο Παρίσι θα πείσουν τον Πούτιν να αλλάξει στρατηγική.

Οι ηγέτες του κόσμου στη σύνοδο κορυφής της G20 στην Τουρκία κάνουν νέα ανοίγματα προς τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, για να καταλήξουν σε συμφωνία ώστε να ενωθούν ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος και να πετύχουν τον τερματισμό του συριακού πολέμου, στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι την Παρασκευή και της πρόσφατης κατάρριψης

ενός ρωσικού αεροπλάνου στο Σινά.

Σε μια προσπάθεια να πείσει τον Πούτιν ότι η Ρωσία έχει ένα κοινό συμφέρον για τον τερματισμό του εμφύλιου πολέμου στη Συρία με αμοιβαία συμφωνημένους όρους, ο Πρόεδρος Ομπάμα πραγματοποίησε μια απρογραμμάτιστη 35λεπτη συνάντηση την Κυριακή, στη σύνοδο κορυφής των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου. Ο Ντέιβιντ Κάμερον θα προτρέψει επίσης τον Πούτιν να σταματήσει το βομβαρδισμό των μετριοπαθών δυνάμεων της Συρίας που είναι αντίθετοι στον Άσαντ και να επικεντρωθεί στο Isis.

Η Ρωσία και οι Δυτικοί ηγέτες διαφωνούν για το αν μια ειρηνευτική διαδικασία μπορεί να αντέξει, με τον Άσαντ να παραμένει πρόεδρος. Όμως, ο τόνος κατά τη σύνοδο κορυφής της Κυριακής δείχνει ότι η βρετανική κυβέρνηση ήταν πρόθυμη να βρει μια πολιτική λύση, με βάση συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν σχετικά με το μέλλον της Συρίας στη Βιέννη το Σάββατο και τον Κάμερον να αναμένεται να καθησυχάζει τον Πούτιν, διαβεβαιώνοντάς τον ότι όπως και να εξελιχθεί η πολιτική μετάβαση στη Συρία, τα ρωσικά εμπορικά, πολιτικά και στρατιωτικά συμφέροντα μπορούν να προστατευθούν.

Ο Κάμερον δεν έχει συναντήσει τον Πούτιν από την τελευταία σύνοδο κορυφής της G20 στο Μπρίσμπεϊν το 2014, αλλά έχει μιλήσει τηλεφωνικά δύο φορές με τον Πούτιν μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροπλάνου από βόμβα, για την οποία ανέλαβε την ευθύνη ένα παρακλάδι του Isis. Η βρετανική κυβέρνηση μπορεί να είναι πρόθυμη να βάλει στην άκρη τις μακροχρόνιες διαφορές για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, προκειμένου να προσπαθήσουν να καταλήξουν σε μια λύση για τη Συρία. Ο Κάμερον δήλωσε την Κυριακή: «Η συνομιλία που θέλω να έχω με τον Πούτιν είναι να του πω ‘κοίτα, υπάρχει ένα πράγμα που συμφωνούμε: θα είστε ασφαλέστεροι στη Ρωσία και θα είμαστε ασφαλέστερα στη Βρετανία, αν καταστρέψουμε το Isis. Σε αυτό πρέπει να επικεντρωθούμε». Και πρόσθεσε: «Η Βρετανία είχε τις διαφορές της με τους Ρώσους, αν μη τι άλλο επειδή έχουν κάνει τόσα πολλά για την υποβάθμιση της αντιπολίτευσης του Άσαντ - ανθρώπων που θα μπορούσαν να είναι μέρος του μέλλοντος της Συρίας».

Βρετανικές διπλωματικές πηγές έχουν αποδειχθεί υπερβολικά αισιόδοξες και στο παρελθόν, σχετικά με την προθυμία του Πούτιν να εγκαταλείψει τον Ασαντ, αλλά η ελπίδα τους είναι ότι ένα μίγμα διαβεβαιώσεων, της αδυναμίας της ρωσικής οικονομίας και της σαφής τρομοκρατικής απειλής για τους Ρώσους πολίτες από το Isis, θα πείσουν τον Πούτιν να υιοθετήσει μια πιο ευέλικτη προσέγγιση. Δυτικές πηγές έχουν υποστηρίξει ότι ο Άσαντ θα μπορούσε να είναι μέρος μιας μεταβατικής κυβέρνησης 18 μηνών στη Συρία. Ο πιο περιορισμένος στόχος μπορεί να είναι να πείσουν τον Πούτιν ότι το άμεσο και μεγαλύτερο αμοιβαίο συμφέρον της Δύσης και της Ρωσίας είναι η καταστροφή του Isis και ότι αυτός ο στόχος απαιτεί να επανακαθορίσει ο Πούτιν την αεροπορική επιχείρηση της Ρωσίας.

Οι πέντε κορυφαίες δυτικές χώρες που εμπλέκονται στην κρίση της Συρίας - η λεγόμενη πεντάδα ΗΠΑ, Ιταλίας, Γερμανίας, Γαλλίας και Ηνωμένου Βασιλείου- θα πραγματοποιήσουν μια έκτακτη συνεδρίαση σήμερα το μεσημέρι στην Τουρκία, για να αναθεωρήσουν την ειρηνευτική διαδικασία της Συρίας και να συζητήσουν τί διαβεβαιώσεις μπορεί να δοθούν για να πείσουν τη Ρωσία ότι μια συμφωνία στη Συρία είναι πιθανό να προστατεύσει τα συμφέροντά της.

Η συζήτηση της G20 θα επικεντρωθεί επίσης στις στρατιωτικές εκστρατείες στη Συρία. Υπήρχαν ελάχιστες ενδείξεις από το βρετανικό στρατόπεδο ότι ο Κάμερον πιστεύει πως η σφαγή του Παρισιού θα αλλάξει την κατάσταση στο βρετανικό κοινοβούλιο και χρειάζεται ακόμα πολλές ψήφους για να είναι σίγουρος ότι θα μπορεί να κερδίσει την κοινοβουλευτική έγκριση για να επεκτείνει τις βρετανικές αεροπορικές επιδρομές από το Ιράκ στη Συρία. Ωστόσο, ο Κάμερον είπε ότι «γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι η ασφάλεια μας εξαρτάται από την υποβάθμιση και τελικά την καταστροφή του Isis, είτε πρόκειται για τη Συρία ή το Ιράκ. Παίζουμε ένα τεράστιο ρόλο σε αυτό ήδη στο Ιράκ. Άλλοι αναλαμβάνουν δράση στη Συρία, την οποία υποστηρίζουμε, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να πιστεύουμε ότι θα είμαστε ασφαλέστεροι στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γαλλία και σε όλη την Ευρώπη, αν καταστρέψουμε την κουλτούρα του θανάτου άπαξ και δια παντός».

Οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν ότι θα συνεργαστούν με τη Γαλλία για να εντείνουν τις αεροπορικές επιδρομές κατά του Isis στη Συρία και το Ιράκ, δήλωσε ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Μπεν Ρόυντς. Ο Ρόουντς είπε ότι η παροχή όπλων άμεσα σε μαχητές στο έδαφος της Συρίας και του Ιράκ φάνηκε να έχει αποτέλεσμα στην καταπολέμηση του Isis. «Είναι σαφές ότι θα πρέπει να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειές μας», δήλωσε ο Ρόουντς σε συνέντευξή του στο δίκτυο NBC, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στην Τουρκία. Η Γαλλία ξεκίνησε τις δικές της αεροπορικές επιδρομές τον Σεπτέμβριο.

Οι ηγέτες της G20 δεσμεύθηκαν επίσης σε ένα προσχέδιο να κάνουν περισσότερα για την ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα και την ασφάλεια των αεροδρομίων. Οι ηγέτες της ΕΕ αναγνωρίζουν ότι η ελεύθερη κυκλοφορία στο εσωτερικό της Ευρώπης στο πλαίσιο της λεγόμενης συμφωνίας του Σένγκεν είναι τώρα υπό την σοβαρότερη απειλή της λόγω των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων. Ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ είχε ζητήσει επείγουσα συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ για την ενίσχυση των συνόρων και των ελέγχων οπλοφορίας. Αλλά ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε πως τα κράτη της ΕΕ δεν πρέπει να ενδώσουν σε σπασμωδικές αντιδράσεις. «Ο υπεύθυνος για τις επιθέσεις στο Παρίσι ... είναι ένας εγκληματίας και όχι ένας πρόσφυγας ή κάποιος που ζητά άσυλο», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στην Αττάλεια. «Καλώ εκείνους στην Ευρώπη που προσπαθούν να αλλάξουν την ατζέντα της μετανάστευσης που έχουμε υιοθετήσει - θα ήθελα να τους υπενθυμίσω να είναι σοβαροί γι 'αυτό και να μην ενδώσουν σε αυτές τις σπασμωδικές αντιδράσεις που δεν μου αρέσουν», πρόσθεσε ο Γιούνκερ.

Παρόλα αυτά, οι βαυαροί σύμμαχοι της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ αύξησαν την πίεση για να αντιστρέψει την πολιτική των «ανοικτών θυρών» για τους πρόσφυγες, λέγοντας ότι οι επιθέσεις υπογράμμισαν την ανάγκη για τη λήψη αυστηρότερων μέτρων για τον έλεγχο του αριθμού των μεταναστών που φτάνουν στη χώρα. «Οι μέρες της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης και της παράνομης εισόδου δεν μπορεί να συνεχιστούν έτσι απλά. Ο Παρίσι αλλάζει τα πάντα », είπε ο Μάρκους Σέντερ, υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας – του κρατιδίου όπου έφτασαν οι περισσότεροι αιτούντες άσυλο στη Γερμανία.

Μιλώντας στην εφημερίδα Welt am Sonntag, ο Σέντερ τόνισε ότι το βαυαρικό συντηρητικό κόμμα του υποστηρίζει ακόμη την καγκελάριο, αλλά πρόσθεσε: «Θα ήταν καλό η Άνγκελα Μέρκελ να αναγνώριζε ότι το άνοιγμα των συνόρων για απεριόριστο χρονικό διάστημα ήταν ένα λάθος».

Ο πρόεδρος της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ ανέφερε ότι έχουν προκύψει ενδείξεις πως οι επιθέσεις στις μετριοπαθείς δυνάμεις της αντιπολίτευσης στη Συρία προκαλούν περαιτέρω αύξηση του αριθμού των προσφύγων. Ο Τουσκ δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά τη σύνοδο κορυφής της G20 στην Τουρκία την Κυριακή ότι τέτοιες επιθέσεις «έχουν ως αποτέλεσμα μόνο ένα νέο κύμα προσφύγων. Και έχουμε κάποιες ενδείξεις ότι στην πραγματικότητα αυτό άρχισε».

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα