Express: Θέμα αναγνώρισης του ψευδοκράτους στην Κύπρο σε αντάλλαγμα για Σουηδία-Φινλανδία από πλευράς Τουρκίας;

Ο βρετανικός ιστότοπος Express.co.uk, επικαλούμενος πηγές του, σημειώνει ότι η Τουρκία εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει το καθεστώς του ψευδοκράτους, δηλαδή των κατεχόμενων από την ίδια εδαφών της Κύπρου, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο NATO, για την οποία διατηρεί το δικαίωμα άσκησης βέτο, ως μέλος της Συμμαχίας.

Σύμφωνα με τον βρετανικό ιστότοπο,

ανώτερη πηγή της κυβέρνησης του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι τα σχέδια του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για διεύρυνση του ΝΑΤΟ θα χρειαστούν “πολύ χρόνο” για να λάβουν σάρκα και οστά.

Σύμφωνα με έτερη πηγή της Express, αυτή τη φορά εγγύς του “προέδρου” του ψευδοκράτους (το οποίο αυτοαποκαλείται “Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου” και αναγνωρίζεται παγκοσμίως μονάχα από την Άγκυρα) Ερσίν Τατάρ, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης φέρεται να ζήτησε από τον Τ. Ερντογάν να θέσει στο τραπέζι των συνομιλιών για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ ως πιθανό αντάλλαγμα την αναβάθμιση του στάτους του ψευδοκράτους.

Η Τουρκία κατηγορεί την κυβέρνηση της πρωθυπουργού της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον ότι ενισχύει, άμεσα και έμμεσα, το παράνομο στην Τουρκία και στην ΕΕ Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), καθώς και το αδελφικό του πολιτικό ρεύμα στον κουρδικό βορρά της Συρίας, PYD (Kόμμα Δημοκρατικής Ένωσης).

Το PYD έχει ως ένοπλο βραχίονα τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), οι οποίες συμμετέχουν στις ευρύτερες Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), που ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος του βορρά της Συρίας και είχαν πολεμήσει, από κοινού με τη Διεθνή Συμμαχία υπό τις ΗΠΑ κατά του τζιχαντιστικού Ισλαμικού Κράτους.

Πηγή: capital.gr

The post Express: Θέμα αναγνώρισης του ψευδοκράτους στην Κύπρο σε αντάλλαγμα για Σουηδία-Φινλανδία από πλευράς Τουρκίας; appeared first on antinews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα