Eurogroup: Αναβολή της εκταμίευσης της «δόσης» για την Ελλάδα θα ζητήσει το Βερολίνο

H Γερμανία πρόκειται να ταχθεί υπέρ της αναβολής (έως τις 5 Απριλίου) στην εκταμίευση της "δόσης" του περίπου ενός δισεκατομμυρίου ευρώ κατά τη συζήτηση στο σημερινό Eurogroup, αναφέρει δημοσίευμα του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Σύμφωνα με το kathimerini.gr, στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη σημερινή ατζέντα του Eurogroup και τονίζεται ότι οι Βρυξέλλες έχουν πρόσφατα

ανακοινώσει ότι μετά το τέλος του ελληνικού προγράμματος, ορισμένες από τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί έχουν καθυστερήσει.

Όπως μετέδιδε από νωρίς και το Capital.gr, προς το παρόν το σενάριο μίας "καθαρής" έγκρισης της "δόσης" των 970 εκατ. ευρώ (παρεμβάσεις ελάφρυνσης χρέους) θεωρείται ότι έχει λίγες πιθανότητες.

Η δυσκολία του εγχειρήματος επιβεβαιώθηκε την προηγούμενη Πέμπτη από αξιωματούχο της Ευρωζώνης. Ενημερώνοντας δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες για τη σημερινή σύνοδο έκανε σαφές ότι, χωρίς να έχουν μηδενιστεί οι πιθανότητες μιας συμφωνίας, η λήψη απόφασης πλέον καθίσταται πολύ δύσκολη.

Έτσι, μία σειρά από εναλλακτικές έχουν τεθεί στο τραπέζι. Εξετάζεται μια "προέγκριση", δηλαδή η αποδοχή από το Eurogroup της προόδου σε μια σειρά από δράσεις που έπρεπε να γίνουν έως το τέλος του έτους, αλλά και η επισήμανση των ανοιχτών μετώπων. Σε αυτό το σενάριο μπορεί να δοθεί η δικαιοδοσία στο EWG να συνεδριάσει όταν ολοκληρωθούν οι εκκρεμότητες για να λάβει απόφαση (και σε επίπεδο ESM, καθώς πρόκειται για τα ίδια πρόσωπα με άλλο "καπέλο").

Εναλλακτικά η απόφαση θα μεταφερθεί για την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup (στις 5/4). Το πιο ακραίο σενάριο είναι μια πολύμηνη αναβολή, που προς το παρόν δεν θεωρείται να έχει πιθανότητες.

Πάντως, σε όλα τα σενάρια, απαιτείται και η έγκριση από Κοινοβούλια κρατών-μελών. Έτσι, η απόφαση γίνεται καθαρά πολιτική. Στο "τραπέζι" εισέρχονται και οι πιέσεις της Ολλανδίας για την κατά γράμμα υλοποίηση των 16 προαπαιτούμενων, αλλά και οι ενστάσεις της Γερμανίας για το θέμα των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα