Eurogroup - Σεντένο: Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία

19:08 9/4/2020 - Πηγή: Antinews

Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία, έγραψε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter για τη σημερινή συνεδρίαση, μέσω τηλεδιάσκεψης, του Συμβουλίου. O Σεντένο ανέφερε ότι έχει εντατικές επαφές με τους ομολόγους του πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, η έναρξη της οποίας μετατέθηκε για τις 19.00 (ώρα Ελλάδας).

«Εντατικές επαφές με τους άλλους υπουργούς Οικονομικών πριν την επανέναρξη του Eurogroup σήμερα το απόγευμα. Η εμπιστοσύνη των πολιτών μας εξαρτάται από εμάς. Πρέπει

να καταλήξουμε σε συμφωνία», έγραψε ο πρόεδρος του Eurogroup. «Το Eurogroup αναμένεται τώρα ότι θα αρχίσει στις 18.00, ώρα Βρυξελλών. Οι επαφές συνεχίζονται», ανακοίνωσε ο Λουίς Ρέγκο, εκπρόσωπος Τύπου του Σεντένο με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter.

Σημειώνεται ότι η προχθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup για την ευρωπαϊκή απάντηση στον οικονομικό αντίκτυπο του κορονοϊού διεκόπη, μετά από ολονύχτιες διαβουλεύσεις, και είχε προγραμματισθεί να συνεχισθεί σήμερα στις 18.00 (ώρα Ελλάδας).

Είμαστε έτοιμοι και υποχρεωμένοι να βοηθήσουμε, δήλωσε η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, αλλά απέρριψε εκ νέου την λύση των ευρωομολόγων

«Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε - και υποχρεωμένοι», δήλωσε πριν από λίγο η καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ, αναφερόμενη στην κριτική του Ιταλού πρωθυπουργού, αλλά παρέμεινε στην πάγια θέση του Βερολίνου κατά της έκδοσης ευρωομολόγων, τονίζοντας ότι υπάρχουν επαρκή εργαλεία για να ξεπεράσουμε την κρίση και παραπέμποντας στο πρόγραμμα ανάκαμψης που θα εφαρμοστεί μετά.

Κληθείσα να σχολιάσει την δήλωση του Ιταλού πρωθυπουργού ότι, αν δεν υπάρξουν ευρωομόλογα «θα πρέπει να ξεγράψουμε την Ευρώπη και κάθε χώρα να κάνει ό,τι νομίζει», η κυρία Μέρκελ συμφώνησε ότι «απαιτείται αλληλεγγύη» και πρόσθεσε: «Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε - και υποχρεωμένοι», για να επαναλάβει ότι «η Γερμανία μπορεί να πηγαίνει μακροπρόθεσμα καλά, μόνο εφόσον και η Ευρώπη πηγαίνει καλά».

Σχετικά συγκεκριμένα με τα ευρωομόλογα, η καγκελάριος επανήλθε στην πάγια γερμανική θέση, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να εξελιχθεί σε ένωση μεταφοράς χρέους και αναφέρθηκε στα υπόλοιπα εργαλεία που διαθέτει η ΕΕ προκειμένου να υπερβεί την κρίση και να επιδείξει αλληλεγγύη στα μέλη της. Αναφέρθηκε μάλιστα ειδικά στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επισημαίνοντας ότι, ως πρώην υπουργός Εργασίας, γνωρίζει πολύ καλά το θέμα της ανεργίας και το πρόγραμμα που υπέβαλε αποτελεί «πραγματική λύση», κυρίως για χώρες με υψηλά ποσοστά ανεργίας, οι οποίες δεν έχουν τα μέσα που διαθέτει η Γερμανία.

Η καγκελάριος εξέφρασε ακόμη την ευχή το αποψινό Eurogroup να καταλήξει σε συμφωνία. «Θα ήταν ένα καλό μήνυμα», είπε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι, εφόσον υπάρξει συμφωνία στα μέτρα που έχουν προταθεί, το σύνολο των πόρων θα φθάνει μερικές εκατοντάδες δισεκατομμύρια - «και αυτό είναι αλληλεγγύη», είπε. Κατόπιν, είμαστε σύμφωνοι ότι πρέπει να υπάρξει ένα πρόγραμμα ανάπτυξης, ένα «ταμείο ανάκαμψης» για όλες τις χώρες, στο οποίο θα συμμετάσχει και η Γερμανία, πρόσθεσε.

Γαλλία και Γερμανία επεξεργάζονται μια συμβιβαστική πρόταση

Η Γαλλία και η Γερμανία ετοιμάζουν μια συμβιβαστική πρόταση για να την υποβάλουν στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης αργότερα σήμερα ώστε να ξεπεραστεί το αδιέξοδο για την απόκριση στις οικονομικές συνέπειες του κορονοϊού, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών.

«Αυτή τη στιγμή διεξάγονται συνομιλίες. Η Γαλλία και η Γερμανία εργάζονται για έναν συμβιβασμό», δήλωσε ο αξιωματούχος πριν από τον τελευταίο γύρο των συνομιλιών

Μαρκ Ρούτε: Δυνατή μια συμφωνία σήμερα για ένα ευρωπαϊκό πακέτο ως απάντηση στην πανδημία

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε σήμερα πως πιστεύει ότι είναι δυνατόν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών να καταλήξουν σε μια συμφωνία για ένα πακέτο στήριξης 500 δισεκ. ευρώ για να αντισταθμιστούν οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού.

«Προσπαθούμε να κάνουμε τα μέγιστα για να βοηθήσουμε να οδηγηθούν οι διαπραγματεύσεις σε μια επιτυχή ολοκλήρωση», δήλωσε ο Ρούτε σε δημοσιογράφους, σε συνέντευξη Τύπου στη Χάγη, λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης.

Αυξάνεται η πίεση στην Ολλανδία να ξεμπλοκάρει τη συμφωνία

Οι κυβερνήσεις της ΕΕ ενίσχυσαν σήμερα την πίεση στην Ολλανδία να ξεμπλοκάρει την οικονομική στήριξη ύψους μισού τρισ. ευρώ για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου του κορονοϊού, εν όψει της συνόδου των υπουργών Οικονομικών το απόγευμα, με την Ιταλία να δηλώνει ότι διακυβεύεται το μέλλον της ΕΕ.
«Είναι μία μεγάλη υπαρξιακή πρόκληση της Ευρώπης», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε στο BBC. «Αν η Ευρώπη δεν μπορέσει να παρουσιάσει μία νομισματική και χρηματοδοτική πολιτική που θα είναι επαρκής για τη μεγαλύτερη πρόκληση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όχι μόνο οι Ιταλοί αλλά και οι Ευρωπαίοι πολίτες θα είναι βαθειά απογοητευμένοι», πρόσθεσε.

Το πακέτο μέτρων που συζητεί το Eurogroup, με το οποίο η συνολική δημοσιονομική απάντηση της ΕΕ στην επιδημία θα ανερχόταν στα 3,2 τρισ. ευρώ - το μεγαλύτερο στον κόσμο - περιλαμβάνει μέτρα που μπορούν να ληφθούν τώρα καθώς και σχέδια για τη στήριξη της ανάκαμψης αργότερα. Και τα δύο περιλαμβάνουν αμφιλεγόμενα στοιχεία που αναδεικνύουν τις μεγάλες διαφορές μεταξύ των χωρών της ΕΕ όσον αφορά την προσέγγισή τους σχετικά με τον επιμερισμό του χρηματοδοτικού βάρους στην κρίση, επαναφέροντας τις δυσάρεστες συζητήσεις και τη δυσπιστία της κρίσης κρατικού χρέους του 2010-2012.

Το κύριο πρόβλημα στις συζητήσεις των υπουργών, που θα ξεκινήσουν στις 18.00 (ώρα Ελλάδας), είναι οι όροι με τους οποίους οι χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να έχουν πρόσβαση σε φθηνές πιστώσεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM). Η Ιταλία είναι έτοιμη να δεχθεί πολύ ελαφρούς όρους, λέγοντας ότι τα χρήματα, αν χρησιμοποιηθούν, θα πρέπει να διατεθούν σε δαπάνες σχετικές με την υγεία τώρα και ότι αργότερα η χώρα πρέπει να τηρεί τους γενικούς δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ που έχουν στόχο τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών. Η Ολλανδία, η οποία είναι μόνη στη σκληρή στάση της, θέλει αυστηρότερους όρους, περιλαμβανομένων οικονομικών κριτηρίων για κάθε χώρα, οι οποίοι είναι πολιτικά μη αποδεκτοί για τη Ρώμη, επειδή θα την έκαναν να φαίνεται ότι βρίσκεται υπό την οικονομική εποπτεία της ΕΕ, παρά το γεγονός ότι η πανδημία δεν είναι ευθύνη της Ιταλίας. Αν και αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι διαφορές αφορούν κυρίως τη φρασεολογία, παραμένουν κρίσιμης σημασίας για να υπογράψουν όλοι οι υπουργοί την τελική έκθεση για το πακέτο που θα σταλεί στους ηγέτες της ΕΕ.

«Δεν ήμασταν πολύ μακριά», δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωζώνης που συμμετείχε στις διαβουλεύσεις. «Η Ολλανδία θα χρειασθεί να κινηθεί λίγο, διαφορετικά δεν υπάρχει αποτέλεσμα ξανά. Αυτό θα είναι κρίσιμης σημασίας. Υπάρχουν πολλές εκκλήσεις που συνεχίζονται, σε όλα τα επίπεδα», πρόσθεσε. Σε μία σπάνια περίπτωση άσκησης ανοικτής πίεσης στην Ολλανδία, Γάλλος αξιωματούχος από το γραφείο του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν αποκάλεσε την ολλανδική θέση ακατανόητη και ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ είπε ότι η Γαλλία και η Γερμανία θα προχωρήσουν τις διαβουλεύσεις σήμερα. «Είναι σημαντικό να λάβουμε αυτή την απόφαση σήμερα για τα 500 δισ. ευρώ που συζητούνται - είναι ένα απίστευτα μεγάλο ποσό που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε για να βοηθήσουμε πολλούς ανθρώπους, ιδιαίτερα στις χώρες που έχουν πληγεί σκληρότερα, την Ισπανία και την Ιταλία», δήλωσε ο Αλτμάιερ σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

Το τμήμα του πακέτου, που έχει σε μεγάλο βαθμό συμφωνηθεί, είναι οι εγγυήσεις στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για τη στήριξη των επιχειρήσεων και για το σχήμα με το οποίο η ΕΕ θα επιδοτεί τους μισθούς σε όλη την Ένωση, ώστε οι εταιρείες να μπορούν να μειώνουν τις ώρες εργασίας και όχι τις θέσεις απασχόλησης. Το σχέδιο, όμως, για τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης μετά την επιδημία εγείρει περισσότερα ζητήματα, επειδή η Γαλλία θέλει τα χρήματα, τα οποία θα μπορούσαν να φάνουν στο 3% του ΑΕΠ της ΕΕ ή σε περισσότερα από 400 δισ. ευρώ, να τα δανείζονται όλες οι χώρες της ΕΕ από κοινού από την αγορά. Αυτό αποτελεί μία κόκκινη γραμμή για τη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Φινλανδία και την Αυστρία, οι οποίες είναι σθεναρά αντίθετες σε κοινή έκδοση χρέους, ακόμη και στην έκτακτη κατάσταση της πανδημίας του κορονοϊού. Αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι υπουργοί είναι πιθανόν να παρακάμψουν το πρόβλημα επισημαίνοντας την ανάγκη για ένα ταμείο ανάκαμψης, για το οποίο υπάρχει συναίνεση και να ζητήσουν από τους ηγέτες οδηγίες για το πώς θα χρηματοδοτηθεί αυτό, ώστε να μπορούν οι υπουργοί να κάνουν αργότερα τη δική τους επεξεργασία.

ΕΕ-Eurogroup-Η Αυστρία λέει ότι είναι πρόθυμη να συμβιβαστεί αλλά τα 'κορονο-ομόλογα' είναι κόκκινη γραμμή

Η Αυστρία, που είναι φειδωλή σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση μέσω του προϋπολογισμού της ΕΕ, είναι πρόθυμη να καταλήξει σε μια συμφωνία για την απάντηση του μπλοκ απέναντι στην κρίση του κορονοϊού, αλλά τα ευρωομόλογα παραμένουν εκτός συζήτησης, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γκέρνοτ Μπλιούμελ.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών απέτυχαν στις ολονύκτιες συζητήσεις τους, που κατέρρευσαν χθες, να συμφωνήσουν σε περαιτέρω οικονομική στήριξη για τις οικονομίες τους που έχουν πληγεί από τον κορονοίό, με αποτέλεσμα η Ισπανία και η Ιταλία να προειδοποιήσουν ότι διακυβεύεται το μέλλον του ευρωπαϊκού μπλοκ εάν δεν καταλήξει σε μια κοινή αντίδραση στην κρίση.

Οι υπουργοί, που αναμένεται να συσκεφθούν εκ νέου σήμερα στις 18.00 ώρα Ελλάδας, τάχθηκαν υπέρ της ιδέας ενός ταμείου ανάκαμψης αλλά διαφώνησαν για τον τρόπο χρηματοδότησής του διότι η συζήτηση αυτή περιλαμβάνει το ιδιαίτερο αμφιλεγόμενο θέμα του εάν η ΕΕ θα πρέπει να εκδώσει κοινό χρέος.

«Αυτό είναι εκτός συζήτησης για εμάς. Αυτό συνεχίζει να ισχύει», δήλωσε ο Μπλιούμελ σε δημοσιογράφους μέσω τηλεδιάσκεψης.
Αυτή η διαμάχη εντάσσεται στην επίμονη αντιπαράθεση μεταξύ του στρατοπέδου των οικονομικά ασθενέστερων κρατών της νότιας Ευρώπης, με επικεφαλής την Ιταλία, από την μία πλευρά, και της Ολλανδίας που λειτουργεί ως προπύργιο του δημοσιονομικά συντηρητικού Βορρά, από την άλλη.

«Επίσης, δεν είμαστε υπέρ ενός τέτοιας διατύπωσης διότι η ιδέα ανοίγει την πόρτα σε μια αμοιβαιοποίηση χρέους.... Δεν ήταν μόνο η Ολλανδία», δήλωσε ο Μπλιούμελ. Ερωτηθείς εάν σε αυτή τη συνεδρίαση διακυβεύεται το μέλλον της ΕΕ συνολικά, απάντησε: «Αφορά τη διαχείριση αυτής της κρίσης».

Υπουργός Εξωτερικών Ιταλίας Ντι Μάιο: Διακυβεύεται το μέλλον της Ευρώπης

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο βλέπει στην κρίση του κορονοϊού κίνδυνο για την ύπαρξη της Ευρώπης
«Διακυβεύεται το ίδιο το μέλλον της Ευρώπης, οικονομικά πρέπει να ανταγωνιστεί με παγκόσμιους γίγαντες. Πρέπει να εργαστούμε για την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι για τη διάσπαση της, και είμαι βέβαιος ότι αυτό θέλουν και οι Γερμανοί. Τώρα θα πρέπει να γίνει μια συμφωνία, η οποία να διασφαλίζει το μέλλον της Ευρώπης», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας σε συνέντευξή του στο dpa, αναφερόμενος στο θέμα της βοήθειας προς την Ιταλία και την έκδοση ή μη κορονοομολόγων, τα οποία απορρίπτει η Γερμανία.

«Δεν είναι σωστό να μιλάμε για την Ιταλία στην περίπτωση αυτή, γιατί δεν πρόκειται για το μέλλον της Ιταλίας, αλλά για το μέλλον ολόκληρης της Ευρώπης. Δεν πρόκειται για το αν είναι κανείς απογοητευμένος από την γερμανική κυβέρνηση ή όχι, αλλά για το ότι πρέπει να καταλάβουμε ότι τώρα είναι απολύτως αναγκαίο να κινηθούμε μαζί προς την ορθή κατεύθυνση», τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα