Dijsselbloem: Δεν θα υπάρξει τελική απόφαση για το χρέος της Ελλάδας σήμερα

Θα υπάρξει περισσότερη σαφήνεια για το ελληνικό χρέος αλλά το Eurogroup δεν θα λάβει απόφαση για το χρέος σήμερα.

Τα παραπάνω δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του ESM η οποία προηγείται του Eurogroup.

Όπως τόνισε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, θα υπάρξει σαφήνεια για το χρέος,

κάτι που θέλει και το ΔΝΤ.

Ωστόσο υπογράμμισε ότι δεν θα ληφθεί σήμερα τελική απόφαση για το χρέος. Αυτό είναι κάτι που θα αποφασιστεί στο τέλος του προγράμματος, τότε θα γίνουν οι τελικοί υπολογισμοί για το τι χρειάζεται.

Πρόσθεσε ακόμη ότι υπάρχει συμφωνία (staff level agreement) για την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων δράσεων για την ολοκληρωση της αξιολόγησης.

"Αισιόδοξος" ο Ευ. Τσακαλώτος για το σημερινό Eurogroup

Λακωνικός αλλά αισιόδοξος προσήλθε στην συνεδρίαση του ESM στο Λουξεμβούργο, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ειδικότερα, ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους για το εάν αναμένει συμφωνία στην σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο κ. Τσακακλώτος δήλωσε "αισιόδοξος”.

Σλοβάκος ΥΠΟΙΚ: Ο Ευκλείδης σήμερα θα φύγει με μια βαλίτσα γεμάτη λεφτά

Την εκτίμησή του ότι η ελληνική πλευρά θα λάβει σήμερα την έγκριση για την επόμενη δόση του τρίτου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, εξέφρασε ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών, Peter Kazimir.

Όπως δήλωσε στο Bloomberg προσερχόμενος για τη συνεδρίαση του ESM, "αναμένω σήμερα ότι ο Ευκλείδης θα φύγει με μια βαλίτσα γεμάτη λεφτά".

Τα σενάρια για δόση, πλεονάσματα και χρέος

Της συνεδρίασης του ESM προηγήθηκε η συνεδρίαση του EWG στο Λουξεμβούργο με επίκεντρο την Ελλάδα. Η πρόταση που έπεσε στο τραπέζι της πρωινής συνεδρίασης αφορούσε -σύμφωνα με πληροφορίες- την εκταμίευση πακέτου δόσεων ύψους 8,5-9 δισ. ευρώ. Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο και για πρόταση διαμόρφωσηςτων πλεονασμάτωνστο 3,5% του ΑΕΠ έως και το 2022 και κατά μέσο όρο στη συνέχεια λίγο πάνω από το 2% του ΑΕΠ.

Ουσιαστικά, το ζήτημα της ολοκλήρωσης της 2ης αξιολόγησης φέρεται πως έχει λυθεί, όπως και η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά χωρίς άμεση συμμετοχή και στη χρηματοδότηση. Πλέον μένει να φανεί πως θα αποτυπωθεί η βελτιωμένη έκδοση της απόφασης της 22ας Μαΐου και πως θα γίνει ή όχι αποδεκτή από την Αθήνα.

Το θέμα Ελλάδα είναι τελευταίο στην "ατζέντα" της συνόδου του Eurogroup η οποία δεν θα πρέπει μόνο να βρει μία συμβιβαστική "διατύπωση" για το χρέος αλλά και να εγκρίνει τα επικαιροποιημένα κείμενα των μνημονίων λαμβάνοντας απόφαση τοποποίησής τους με άμεση νομική ισχύ. (ΒΛΕΠΕ Το επίσημο σχέδιο προς το Eurogroup για την τροποποίηση του μνημονίου).

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα