Bruegel: Η Ελλάδα πρέπει να συμφωνήσει άμεσα με τους πιστωτές της

16:45 3/2/2015 - Πηγή: Antinews

Ο διεθνής τύπος μας πληροφορεί ότι η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι έχει εβδομάδες ή ίσως και μήνες για να διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία με τους πιστωτές της. Η βασική ιδέα του νέου έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη είναι ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη, ακόμα και αν λήξει η επέκταση του προγράμματος, στις 28 Φεβρουαρίου. Θεωρεί επίσης πως η ΕΚΤ θα συνεχίζει

να στηρίζει το αδύναμο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Σύμφωνα όμως με το think tank Bruegel των Βρυξελλών, η κυβέρνηση θα πρέπει να καταλήξει άμεσα σε συμφωνία με τους πιστωτές της, αν θέλει να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ. Οι λόγοι, όπως εξηγεί στην ανάλυσή του ο Guntram Wolff, είναι οι εξής:

Ήδη, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών έχει δηλώσει ότι η χώρα του είναι αφερέγγυα. Όταν ένας υπουργός Οικονομικών δηλώνει την αφερεγγυότητα της χώρας του, τότε η ποιότητα του συνόλου του χρέους που έχει εκδοθεί θα πρέπει να πέσει κάτω από τα όρια του ELA. Αν και η ΕΚΤ πιθανόν δεν θα προβεί σε μια τέτοια πράξη άμεσα, αυτό δεν σημαίνει ότι θα συνεχίσει να δανείζει στη χώρα για μεγάλο διάστημα ακόμα.

Επιπλέον, ο ενιαίος εποπτικός μηχανισμός της ΕΚΤ (SSM), θα πρέπει τώρα να εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τη φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών. Οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν σημαντικά ποσά δημόσιου χρέους. Ως επόπτης, θα πρέπει να υποβάλλει δύσκολες ερωτήσεις για να μάθει αν οι τράπεζες θα αντέξουν σε περίπτωση που η κυβέρνηση επιλέξει να οδηγήσει τη χώρα στη χρεοκοπία.

Ο SSM θα πρέπει επίσης να απαγορεύσει στις ελληνικές τράπεζες να αγοράσουν οποιοδήποτε έγγραφο που εκδίδεται από την αφερέγγυα ελληνική κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει ότι η έμμεση κρατική χρηματοδότηση με την έκδοση βραχυπρόθεσμων έντοκων γραμματίων και τις συμφωνίες επαναγοράς τους στην ΕΚΤ ή στον ELA θα καταστεί αδύνατη.

Όπως επισημαίνει η ανάλυση, οι πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης έχουν προκαλέσει σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με τις δυνατότητες της Ελλάδας να εκπληρώσει τα όσα δηλώνει η νέα κυβέρνηση, ενώ παράλληλα δοκιμάζει τα όρια των δυνατοτήτων χρηματοδότησης της ΕΚΤ.

www.bruegel.org

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα