Bloomberg: Βρετανία και Ε.Ε. πλησιάζουν στο προσχέδιο μιας συμφωνίας

Ισχυρά κέρδη σημειώνει η βρετανική λίρα την Τρίτη στον απόηχο των θετικών δηλώσεων του επικεφαλής διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ για τις πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας και μετά από δημοσίευμα του Bloomberg ότι οι δύο πλευρές πλησιάζουν στο προσχέδιο μιας συμφωνίας.

Το πρακτορείο, επικαλούμενο δύο αξιωματούχους της Ε.Ε., σημειώνει ότι οι συνομιλίες δεν έχουν ολοκληρωθεί και υπάρχει ο κίνδυνος να εμφανιστούν νέα

προβλήματα, ωστόσο υπάρχουν ξεκάθαρα σημάδια ότι το νομικό κείμενο είναι κοντά στο να ολοκληρωθεί.

Στόχος είναι να παρουσιαστεί το προσχέδιο στις εθνικές αντιπροσωπείες το πρωί της Τετάρτης, αναφέρει Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Έναντι του δολαρίου η λίρα κερδίζει 1% στο $1,2727. Το ευρώ υποχωρεί 0,9% έναντι του βρετανικού νομίσματος στο 0,8665.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα χρειαστεί να εξασφαλίσει πάντως το πράσινο φως από το βρετανικό κοινοβούλιο, αναφέρει το Bloomberg, υπενθυμίζοντας ότι στο παρελθόν οι διαπραγματευτές είχαν πλησιάσει ή και καταφέρει να πετύχουν συμφωνία για να την δουν να καταρρέει λίγο αργότερα στο Λονδίνο.

Πιθανές παραχωρήσεις από την πλευρά του Τζόνσον για να διασφαλίσει μια συμφωνία με τις Βρυξέλλες, θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν αντιδράσεις στο Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας του οποίου η στήριξη είναι κρίσιμη για να εγκριθεί η συμφωνία.

Είχαν προηγηθεί οι ενθαρρυντικές δηλώσεις του επικεφαλής διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ περί πιθανότητας επίτευξης συμφωνίας με το Λονδίνο ακόμη και εντός της εβδομάδας.

"Οι ομάδες μας εργάζονται σκληρά, η δουλειά άρχισε εκ νέου σήμερα, εργαστήκαμε πολύ εντατικά και το σαββατοκύριακο, καθώς, ακόμη και αν η συμφωνία θα είναι δύσκολη, για να είμαι ειλικρινής, είναι ακόμη πιθανό να επιτευχθεί εντός της εβδομάδας", ανέφερε ο Μπαρνιέ από το Λουξεμβούργο.

Πρόσθεσε δε ότι "οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να είναι λειτουργική για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, για όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και για ολόκληρη την ΕΕ" και ότι "είναι πια ώρα το Λονδίνο να μετατρέψει τις καλές του προθέσεις σε ένα νομικά δεσμευτικό κείμενο".

Guardian: Ο Τζόνσον έχει κάνει μεγάλες παραχωρήσεις

Ο βρετανικός Guardian μεταδίδει στην ιστοσελίδα του ότι ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον φαίνεται να είναι κοντά σε μία συμφωνία έχοντας κάνει μεγάλες παραχωρήσεις στην Ευρώπη για το ιρλανδικό σύνορο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Guardian, ένα προσχέδιο της συμφωνίας ενδεχομένως να δημοσιευτεί την Τετάρτη εάν το Λονδίνο δώσει το τελικό πράσινο φως.

Οι δύο πλευρές φέρεται να έχουν συμφωνήσει επί της αρχής ότι θα υπάρχουν τελωνειακά σύνορα στην ιρλανδική θάλασσα. Μια παρόμοια συμφωνία είχε απορριφθεί από την Τερέζα Μέι ως κάτι που δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό από έναν Βρετανό πρωθυπουργό.

Η Βόρεια Ιρλανδία θα είναι de jure στην τελωνειακή περιοχή του Ηνωμένου Βασιλείου και de facto στην [περιοχή] της Ευρωπαϊκής Ένωσης", δήλωσε διπλωματική πηγή σχολιάζοντας την προκαταρκτική συμφωνία.

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας επιμένει στο σχέδιο για νέο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας


Την πρόθεσή της να ζητήσει την εξουσιοδότηση από τη βρετανική κυβέρνηση, πριν από το τέλος αυτής της χρονιάς, για τη διεξαγωγή ενός ακόμη δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας , επανέλαβε σήμερα η πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζον στην ομιλία της κατά την τελευταία μέρα των εργασιών του συνεδρίου του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας (SNP) που έγινε στο Αμπερντίν.

Η Στέρτζον επεσήμανε ότι η διαδικασία για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος -το οποίο, όπως είπε, θέλει να γίνει εντός της επόμενης χρονιάς- θα πρέπει να είναι νόμιμη, να έχει την αναγνώριση της διεθνούς κοινότητας και να επιτρέπει στην πλειοψηφία να εκφραστεί ξεκάθαρα και με σαφήνεια.

Τόσο ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον όσο και το κόμμα των Εργατικών έχουν αποκλείσει πολλές φορές το ενδεχόμενο να συμφωνήσουν σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα.

Αναφερόμενη στην άρνησή τους, η Στέρτζον απηύθυνε το ερώτημα από το βήμα του συνεδρίου "ποιος τους δίνει το δικαίωμα να αρνούνται στους Σκοτσέζους πολίτες τη δυνατότητα να επιλέγουν το δικό τους μέλλον;" ενώ προειδοποίησε τον επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν να μην μπει στη διαδικασία να ζητήσει την υποστήριξη του SNP σε ένα κοινοβούλιο χωρίς πλειοψηφία.

Σε ό,τι αφορά το Brexit , η Στέρτζον δήλωσε ότι το σχέδιο που προτείνει ο Μπόρις Τζόνσον δεν ωφελεί τη Σκωτία, η οποία δεν έχει κανένα λόγο όσον αφορά την μελλοντική της σχέση με την ΕΕ.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα