Bloomberg: Πως μια κρίση ρευστότητας θα μπορούσε να βγάλει την Ελλάδα από το ευρώ

Η αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της σχετικά με το πώς να προχωρήσει με το πρόγραμμα διάσωσης της κινδυνεύει να προκαλέσει μια ταυτόχρονη κρίση μετρητών και πιστωτική κρίση, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα εκτός ευρωζώνης.

Ιδού πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί το χειρότερο σενάριο:

Η ελληνική κυβέρνηση, οι εταιρείες και οι δανειστές έχουν ουσιαστικά χάσει την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, λόγω της αβεβαιότητας για το μέλλον της χώρας. Οι τρέχουσες πηγές ρευστότητας αποτελούν

κεφάλαια διάσωσης από τα έθνη της ευρωζώνης, το ταμείο νομισματικής κρίσης της ένωσης, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και της επείγουσας παροχής ρευστότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η αποτυχία να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση σημαίνει ότι οι πληρωμές αυτές θα παύσουν. Αυτό σημαίνει ότι το κράτος δεν θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις του χρέους του, το οποίο διαμορφώθηκε σε 22 δις ευρώ το τρέχον έτος, πλην των εντόκων γραμματίων, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2015. Οι ελληνικές συνομιλίες για ενισχύσεις στις Βρυξέλλες έληξαν απότομα τη Δευτέρα.

«Αν η ΕΚΤ θεωρήσει ότι οι συνομιλίες σταμάτησαν, υπάρχει ο κίνδυνος να αναστείλει τον ELA, αφήνοντας ίσως την Ελλάδα χωρίς άλλη επιλογή, παρά να βγει από την ευρωζώνη», ανέφερε η Jennifer McKeown, επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics Ltd. στο Λονδίνο. Η έλλειψη πρόσβασης στα κεφάλαια διάσωσης θα σήμαιναν επίσης ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αποπληρώσει τα 15 δις ευρώ του βραχυπρόθεσμου χρέους που κατέχουν οι δανειστές της χώρας. Η απόφαση της ΕΚΤ να μην αποδέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και η επιτάχυνση των εκροών καταθέσεων περιορίζουν τη δυνατότητα των τραπεζών να αγοράσουν νέα ομόλογα.

Έξοδος από το ευρώ

Χωρίς πρόσβαση σε οποιαδήποτε πηγή χρηματοδότησης, το αναξιόχρεο κράτος και οι τράπεζές του θα έπρεπε να αρχίσουν να χρησιμοποιούν ένα νέο νόμισμα, καθώς καμία οικονομία δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς ρευστό. Αυτή θα ήταν η αρχή μίας de-facto εξόδου από την ευρωζώνη, προκαλούμενη από την ανικανότητα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα ρευστότητας που φτάνει τα 96 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg.

Η Commerzbank AG έδωσε 25 τοις εκατό πιθανότητα σε μια ελληνική έξοδο από το ευρώ στις 12 Φεβρουαρίου. Αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch, όπως ο Αθανάσιος Βαμβακίδης, έγραψαν σε ένα σημείωμα σε πελάτη στις 10 Φεβρουαρίου ότι η ελληνική κυβέρνηση «μπορεί δυνητικά να βρει τις πληρωμές του ΔΝΤ για τον Μάρτιο, αλλά θα έχει δυσκολίες μετά τον Μάιο».

Ιδού μια λίστα των ενισχύσεων, δανείων και δεσμεύσεων χρηματοδότησης, τα οποία η Ελλάδα θα χάσει εάν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν και η απώλεια τους θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα εκτός ευρωζώνης:

·Συγκεκριμένα, υπάρχουν 10,9 δισ. ευρώ στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Ελλάδας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών. Αν δεν ζητηθούν για τέτοια χρήση, ή δεν υπάρχει πολιτική απόφαση στο Eurogroup για άλλη χρήση αυτού του ποσού έως τις 28 Φεβρουαρίου, θα επιστραφούν στον Μηχανισμό Ευρωπαϊκής Χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (EFSF), σύμφωνα με τον διευθυντή του Κλάους Ρέγκλινγκ.·Το 2012 τα μέλη της ευρωζώνης συμφώνησαν να μεταφέρουν στην Ελλάδα τα κέρδη των εθνικών τραπεζών τους και της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα, με την προϋπόθεση ότι η χώρα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του προγράμματος. Σύμφωνα με την τελευταία αξιολόγηση του ΔΝΤ, τα προβλεπόμενα κέρδη από αυτή τη συμφωνία για το 2015 και 2016 είναι 3,7 δις ευρώ και άλλα 1,9 δις εκκρεμούν από το 2014.Αυτά τα ποσά εξαρτώνται από την «ισχυρή εφαρμογή από τη χώρα των συμφωνηθέντων μεταρρυθμιστικών μέτρων κατά την περίοδο του προγράμματος, καθώς και κατά την περίοδο εποπτείας μετά το πρόγραμμα», δήλωσαν οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης τον Νοέμβριο του 2012. Με άλλα λόγια, οι πιστωτές της χώρας δεν έχουν καμία υποχρέωση αν η Ελλάδα απορρίψει τους όρους διάσωσής της.

·Αν η Ελλάδα ολοκληρώσει την τελευταία αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος ή ζητήσει παράταση, θα μπορεί να πάρει τα 1,8 δις που εκκρεμούν από τις δεσμεύσεις του EFSF. Η κυβέρνηση έχει πει ότι σχεδιάζει να εγκαταλείψει αυτά τα χρήματα, τα οποίο βρίσκονται ακόμα στο τραπέζι, καθώς η εκταμίευσή τους συνδέεται με τα μέτρα λιτότητας και άλλες συνθήκες με τις οποίες διαφωνεί.

·Αν και το πρόγραμμα της ΕΕ εκπνέει στις 28 Φεβρουαρίου, ένα παράλληλο πρόγραμμα του ΔΝΤ ολοκληρώνεται την επόμενη χρονιά.Η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση είχε πει ότι ήθελε να μετατρέψει τις δόσεις του ΔΝΤ σε πιστωτική γραμμή, μαζί με μια παράλληλη γραμμή πίστωσης που υποστηρίζεται από τα κεφάλαια του EFSF. Η αποτυχία συμφωνίας σε ένα πρόγραμμα με την ευρωζώνη θα σημαίνει ότι το ΔΝΤ δεν θα εκταμιεύσει τις δόσεις του δικού του προγράμματος, περίπου 12,5 δις, που εκκρεμούν. Η εκταμίευση των πόρων του ΔΝΤ υπόκειται στα ίδια μέτρα λιτότητας που η κυβέρνηση στην Ελλάδα απορρίπτει.

·Οι ελληνικές τράπεζες έχουν χάσει την πρόσβαση στην αγορά και οι καταθέσεις τους «αιμορραγούν», ενώ έχουν πολύ λίγα περιουσιακά στοιχεία που γίνονται αποδεκτά ως ασφάλεια για την κανονική χρηματοδότηση της ΕΚΤ. Συντηρούνται χάρη στην σανίδα σωτηρίας του ELA από την Τράπεζα της Ελλάδα, με την επιφύλαξη της έγκρισης από την ΕΚΤ. Η πρόσβαση στον ELA, η οποία σήμερα ανέρχεται σε 65 δις, έχει επεκταθεί μόνο σε αξιόχρεους δανειστές. Αν στο τέλος αυτού του μήνα δεν υπάρχει καμία συμφωνία για εξασφάλιση χρηματοδότησης στην Ελλάδα, τότε η ελληνική ανεξαρτησία θα μπορούσε να καταστεί αφερέγγυα και να υπάρξει αδυναμία πληρωμής των τραπεζών. Η ΕΚΤ θα μπορούσε τότε να διακόψει την πρόσβαση στα κεφάλαια του ELA.

www.bloomberg.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα