Bloomberg: Ο Πούτιν πλέκει το εγκώμιο του Τραμπ

Το εγκώμιο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την βελτίωση των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας έπλεξε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ ανέφερε επίσης ότι βλέπει πεδίο συνεργασίας με μία κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Ο Ρώσος πρόεδρος απέρριψε ταυτόχρονα τους ισχυρισμούς ότι παρενέβη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές

του 2016.

Οι ισχυρισμοί για την "υποτιθέμενη υπερδραστηριότητα" της Ρωσίας στην προσπάθεια να επηρεαστούν οι αμερικανικές εκλογές "είναι τελείως αστήρικτοι", ανέφερε ο Πούτιν στο πλαίσιο τηλεοπτικής του συνέντευξης σήμερα, στα 68α γενέθλια του. Αστειεύτηκε δε ότι οι κατηγορίες αυτές βοηθούν την εικόνα της Ρωσίας, δείχνοντας "την απίστευτη επιρροή και δύναμη μας".

Σχολιάζοντας την προεκλογική κούρσα στις ΗΠΑ, ο Πούτιν δήλωσε ότι ο Τραμπ "έχει μιλήσει επανειλημμένως υπέρ" της βελτίωσης των σχέσεων με τη Ρωσία "και αυτό σίγουρα είναι κάτι που εκτιμούμε πάρα πολύ".

Αν και υπάρχει "ακραία ρητορική κατά της Ρωσίας" από τον Δημοκρατικό υποψήφιο, ο Τζο Μπάιντεν έχει επίσης δηλώσει ότι είναι έτοιμος να επεκτείνει την πυρηνική συνθήκη START ή να καταλήξει σε μια νέα συμφωνία για τον περιορισμό των στρατηγικών όλων και "αυτό είναι ήδη ένα πολύ σοβαρό στοιχείο για μια πιθανή συνεργασία", δήλωσε ο Πούτιν.

Οι δηλώσεις του Ρώσου προέδρου έρχονται μόλις μια ημέρα μετά την ανακοίνωση του Τραμπ ότι ενέκρινε τον αποχαρακτηρισμό των εγγράφων για την έρευνα του FBI σχετικά με την εμπλοκή της Ρωσίας στις εκλογές του 2016. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει απορρίψει τους ισχυρισμούς αυτούς ως φάρσα παρά το κοινό συμπέρασμα των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών ότι η Ρωσία παρενέβη για να βοηθήσει τον Τραμπ και την νέα προειδοποίηση τους ότι το κάνει και πάλι εις βάρος του Μπάιντεν.

Ο Πούτιν ανέφερε ακόμα ότι η δικομματική συμφωνία στις ΗΠΑ για την ανάγκη περιουρισμού της Ρωσίας σημαίνει ότι "οι προθέσεις για τις οποίες μίλησε ο πρόεδρος Τραμπ δεν έχουν πλήρως εκπληρωθεί".

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει επιβάλει ή επεκτείνει κυρώσεις κατά της Ρωσίας σε 46 διαφορετικές περιπτώσεις. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος αριθμός από κάθε άλλη φορά, ανέφερε.

Ακόμα και έτσι, οι εμπορικές συναλλαγές των δύο χωρών έχουν "αναπτυχθεί σημαντικά παρά τις κυρώσεις" και οι κοινές προσπάθειες να σταθεροποιηθεί η παγκόσμια αγορά ενέργειας είναι επίσης αποτελεσματικές, πρόσθεσε ο Πούτιν.

Ο Ρώσος ηγέτης υποστήριξε επίσης ότι οι αξίες των Δημοκρατικών είναι παρόμοιες με αυτές του Σοβιετικού Κομουνιστικού Κόμματος, στο οποίο, όπως είπε, υπήρξε μέλος για 18 χρόνια. Οι μακροχρόνιοι δεσμοί της σοβιετικής κυβέρνησης με την αφροαμερικανική κοινότητα θα μπορούσαν επίσης να αποτελέσουν βάση για δεσμούς με τους Δημοκρατικούς, ανέφερε.

"Ισότητα, αδελφότητα, ποιο είναι ο κακό σε αυτό;" ανέφερε. "Υπάρχει κάποιου είδους ιδεολογική βάση για να διαμορφώσουμε επαφές με τον εκπρόσωπο του Δημοκρατικού κόμματος".

Στο μεταξύ, οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας τίμησαν τα γενέθλια του προέδρου ανακοινώνοντας τη δοκιμή στη θάλασσα ενός από τους νέους υπερηχητικούς πυραύλους της χώρας. Ο Πούτιν έχει αναφερθεί σε μια νέα γενιά στρατηγικών όπλων παρά τις εκκλήσεις της Μόσχας προς τις ΗΠΑ να συμφωνήσει σε μια παράταση της νέας συνθήκης START που θα λήξει το Φεβρουάριο.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα