Bloomberg: «Επανέρχεται το grexit, αλλά οι Ευρωπαίοι είναι προετοιμασμένοι»

Το ενδεχόμενο του grexit που είχε χρόνια να ακουστεί, επαναφέρει το πρακτορείο Bloomberg σε ανάλυσή του που αντικατοπτρίζει την εικόνα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

«'H “βουτιά” του χρηματιστηρίου και των ελληνικών ομολόγων επανέφερε το ερώτημα της παραμονής της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ. Όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πλέον καλύτερα προετοιμασμένη τώρα απ' ότι ήταν το 2010, όταν η τρύπα 20 δισ. ευρώ

στον προϋπολογισμό της Ελλάδας εξελίχθηκε σε ευρωπαϊκή κρίση που μέτρησε πολλά θύματα μεταξύ άλλων την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Κύπρο» αναφέρει χαρακτηριστικά το Bloomberg.
Όπως τονίζει το πρακτορείο, επίσπευση της προεδρικής εκλογής και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών επανέφερε στους επενδυτές το εφιαλτικό σενάριο της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, όπως το 2010 και το 2011. Από τότε οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν πάρει το μάθημά τους στην διαχείριση κρίσεων και τις αναταραχές των αγορών και μπορούν να δείξουν επιτυχή παραδείγματα χωρών που τα κατάφεραν

«Η Ευρώπη δεν έχει ακόμα ξεφύγει από την κρίση. Έχει ακόμα πολύ δρόμο για να δημιουργήσει μια πραγματική νομισματική και χρηματοοικονομική ένωση» τονίζει ο Peter Fisher, πρώην αξιωματούχος της αμερικανικής Fed.
Σύμφωνα με τον Ανδρέα Κοντογούρη της Βeta Securities, ο Αντώνης Σαμαράς μπορεί να βρει τους 180 βουλευτές, αλλά ακόμα κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλθει στην εξουσία δεν θα είναι τόσο ριζοσπαστικός όσο υποδεικνύει η ρητορική του.
«Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις για την Ελλάδα. Αλλά ευελπιστώ ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα επανεξετάσουν τη στάση τους και να δουν το πραγματικό πρόβλημα» τονίζει χαρακτηριστικά.

“Τα αντιευρωπαϊκά κόμματα που βρίσκονται πολύ κοντά στην εξουσία δεν είναι ένα ρίσκο που υπάρχει μόνο στην Ελλάδα. Το έχουμε δει και σε άλλες χώρες” λέει ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας, Edward Scicluna.

www.imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα