Να γλιτώσουμε τα χειρότερα

Δεν ξέρουμε αν το καταλάβατε, αλλά τα τελευταία 24ωρα επικρατεί μια «παγωμάρα» στο χώρο της οικονομίας. Τα πάντα βρίσκονται σε μια κατάσταση θολούρας όπου κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί και τι περιμένει τη χώρα.

Όπου κι αν βρεθεί κάποιος η μόνιμη ερώτηση που γίνεται είναι: «Τι θα γίνει βρε παιδιά; Που πάει η χώρα; Θα καταστραφεί η οικονομία; Θα καταρρεύσει η Ελλάδα και θα επιστρέψουμε στη δραχμή;»

Την ίδια στιγμή και σε κυβερνητική επίπεδο έχει ήδη αρχίσει να μην παράγεται έργο. Η συνάντηση Βενιζέλου

Σόιμπλε πέρασε στα ψιλά, ένα EuroWorkingGroup έγινε και κανείς δεν ενδιαφέρθηκε, τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας είναι στην Αθήνα και ουδείς νοιάζεται.

Τα υπουργεία δεν κάνουν απολύτως τίποτε. Αυτό που μονοπώλησε το ενδιαφέρον ήταν ο... επαναστάτης Νίκος Ρωμανός κι αν θα πίνει νερό ή όχι. Α, και ο Κασιδιάρης που φαίνεται ότι περνά καλά στη φυλακή και βγήκε «νταβραντισμένος» να τα πει στη Βουλή.

Από κι έπειτα zero, κανένα νέο αν και η οικονομία κινείται στο χείλος του γκρεμού. Αναμενόμενο, οι πολιτικές εξελίξεις έχουν γίνει βρόχος για όλη τη χώρα. Η επιχειρηματικότητα έχει παγώσει και όποιον επιχειρηματία κι αν ρωτήσεις, από τον μικρότερο μέχρι τον μεγαλύτερο αυτό που λέει είναι: «Βρείτε τα, συναίνεση, να μην πάμε σε εθνικές εκλογές».

Υπάρχουν πάντως, κι ορισμένες κρίσιμες παράμετροι, ορισμένα σημάδια στη χώρα που δεν είναι διόλου ενθαρρυντικά:

1.Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι από την Τρίτη, όταν ξεκίνησε η κατάρρευση του Χρηματιστηρίου ορισμένοι άρχισαν να ζητούν πληροφορίες από τις τράπεζές τους για το τι θα κάνουν με τις καταθέσεις τους. Ρωτάνε που θα πάει η κατάσταση, τι θα γίνει αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ και επικρατήσουν οι ακραίες φωνές; Είναι σε εγρήγορση για το αν θα πρέπει να βγάλουν τα λεφτά τους από τις τράπεζες. Ένα κλίμα που μυρίζει έντονα... 2011 και 2012. Στην ΤτΕ προετοιμάζουν σενάρια bank run και είναι σε κατάσταση τρόμου σε ένα σενάριο που θα λέει ότι από τις 29 Δεκεμβρίου και μετά η χώρα θα είναι ένα βήμα πριν την έξοδο από το ευρώ. Άλλωστε, σε ένα τέτοιο απευκταίο σενάριο δεν θα υπάρχουν τα αεροπλάνα και τα φορτηγά να μας φέρουν ευρώ. Οι Ευρωπαίοι θα μας τιμωρήσουν με τον πιο σκληρό τρόπο.

2.Χθες οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων ξεπέρασαν το 8%, όδευαν προς το 9% ενώ εμφανίστηκαν ξανά απειλητικά και τα CDS να μας θυμίσουν ότι κάπου στη γωνιά υπάρχει το... grexit.

3.Ένα ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: Βρισκόμαστε ήδη σε Χριστουγεννιάτικους ρυθμούς και η αγορά είχε αρχίσει να ζεσταίνεται. Άλλωστε πάνω από τον μισό τζίρο της χρονιάς οι έμποροι τον κάνουν αυτές τις ημέρες. Τώρα λοιπόν που η πολιτική κατάσταση βρίσκεται στα όρια του κραχ, που είναι πολύ πιθανές οι εκλογές και η επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ, που εκφράζονται φόβοι για κατάρρευση της οικονομίας ας μας πει κάποιος, ποιος είναι ο εχέφρων Έλληνας που θα πάει να ξοδέψει αυτά που σκόπευε να ξοδέψει. Θα το σκεφτεί διπλά και τριπλά και σίγουρα θα προτιμήσει να κρατήσει ό,τι έχει για τις δύσκολες ημέρες. Οπότε, εμπόριο... τέλος, πριν καν ξεκινήσει κάποια σοβαρή πολιτικο-οικονομική αναταραχή.

4.Μαθαίνουμε ότι στις συνεδριάσεις που γίνονται στην Κουμουνδούρου επικρατεί... χαμός. Η μια τάση λέει ότι είναι η μεγάλη ευκαιρία να γίνει η... σοσιαλιστική επανάσταση στην Ελλάδα. Λένε ότι από την επόμενη ημέρα των εκλογών και με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση είναι η στιγμή που θα γίνει το όνειρο πραγματικότητα, δηλαδή η επιστροφή στη δραχμή. Δεν είναι καθόλου αστείο, διαβάστε μόνο το iskra,gr, διαβάστε τις δηλώσεις της Αριστερής πτέρυγας και θα καταλάβετε που το πάνε. Υπάρχει και η άλλη τάση, η πιο μετριοπαθής που τρέμει στην ιδέα ότι θα πάρει την καυτή πατάτα στα χέρια του. Τι θα την κάνει; Θα σκίσει τα μνημόνια όπως έχει δεσμευτεί; Ή θα τρέχει να παρακαλάει την τρόικα διαρρηγνύοντας τη σχέση του με τους ψηφοφόρους; Θα οδηγήσει τη χώρα στην εθνική απομόνωση ή θα κάνει τη μεγαλύτερη κωλοτούμπα στην ιστορία της αριστεράς;

5.Οι λεγόμενοι και... νοικοκυραίοι, οι οικογενειάρχες που άλλοι έχουν χάσει μεγάλο μέρος της περιουσίας τους κι άλλοι είναι σε μέτρια κατάσταση αναρωτιούνται που πάει το πράγμα; Βλέπουν για παράδειγμα τον Ν. Ρωμανό να φέρνει στα άκρα ένα ολόκληρο κοινοβουλευτικό σύστημα. Βλέπει τα φιλαράκια του να κατεβάζουν από το λεωφορείο ανθρώπους του μόχθου που πάνε για δουλειά και να βάζει φωτιά. Βλέπει βόμβες να έρχονται σε ένδειξη... συμπαράστασης. Βλέπει πλιατσικολόγους να κάνουν την εμφάνισή τους στα Εξάρχεια. Και βλέπει ότι ακόμη δεν έχει δει τα χειρότερα. Υπάρχουν και χειρότερα.

6.Υπάρχει τέλος μια διάχυτη προσπάθεια συγκεκριμένων μετριοπαθών κύκλων από όλους τους χώρους να βρεθούν κοινοί τόποι, να υπάρξει συναίνεση. Οι επόμενες 15 ημέρες θα είναι «κολασμένες», θα υπάρξουν έντονες ζυμώσεις και μπορεί να αλλάξουν τα πάντα. Αν όχι ο υποψήφιος κ. Δήμας, ίσως οι ισορροπίες μέχρι την 29η Δεκμεβρίου. Άλλωστε, πολλοί ήδη συναισθάνονται ότι το βάρος της κατάρρευσης της πατρίδας είναι τεράστιο για τις πλάτες τους.

Η επόμενη περίοδος στην Ελλάδα θα είναι πολύ κρίσιμη, ίσως κρισιμότερη και από τα προηγούμενα χρόνια. Θα τεθούν παλιά και νέα διλήμματα και αν πάμε σε εκλογές θα μπει το κορυφαίο ερώτημα: Υπάρχουν και χειρότερα;

Ναι, κύριοι. Υπάρχουν και χειρότερα και αυτό δεν είναι κινδυνολογία. Τα χειρότερα θα είναι η αποβολή της Ελλάδας από το ευρώ, η απομόνωσή της, η επιστροφή στη δραχμή, η αδυναμία να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις, η κατάρρευση βασικών δομών της χώρας. Η μάχη τότε θα δοθεί στα... σούπερ μάρκετ. Και μην νομίζει κανείς ότι οι χαμένοι θα είναι οι επιχειρηματίες, το ντόπιο κεφάλαιο. Αυτοί έχουν κάνει τα κουμάντα τους. Οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι άνθρωποι του μεροκάματου που υπέστησαν απίστευτες θυσίες αλλά τουλάχιστον επιβιώνουν παλεύοντας με θεούς και δαίμονες.

Υπάρχουν και χειρότερα γιατί οι ξένοι ουδόλως ενδιαφέρονται πλέον αν η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει. Το χρέος της χώρας είναι στα κράτη και όχι στους ιδιώτες. Επομένως δεν ενδιαφέρονται οι αγορές για εμάς. Θα μας πατήσουν στο λαιμό.

Όχι, το δίλημμα δεν είναι ευρώ ή δραχμή ή τουλάχιστον δεν είναι μόνο τόσο απλό. Το δίλημμα είναι αν θέλουμε να ζούμε στην Ελλάδα που ζούμε τώρα. Που δεν θα έρθει ο γείτονας και θα μας βρει αδύναμους να μας τσακίσει. Που δεν θα τεθεί ποτέ θέμα εθνικής κυριαρχίας. Που δεν θα τεθεί θέμα δημοκρατικής ομαλότητας. Που δεν θα τεθεί ποτέ ζήτημα χρεοκοπίας και σκηνές... Αργεντινής.

Βεβαίως και δεν θα τα κάνει αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις (και αν) θα έρθει στην εξουσία. Αν, όμως, δώσει αφορμές τότε οι ξένοι θα μας τιμωρήσουν για να παραδειγματιστούν άλλοι λαϊκιστές στην Ευρώπη. Ας τα αντιληφθούν λοιπόν αυτά όλες οι υγιείς δυνάμεις και ας πάρουν τις κρίσιμες αποφάσεις τους σε κρίσιμες και ιστορικές στιγμές.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
χειροτερα, νικος ρωμανος, ελλαδα, δραχμη, βενιζελος, σόιμπλε, αθηνα, κασιδιαρης, βουλη, εκλογες, συριζα, τραπεζες, ττε, run, cds, κραχ, τροικα, νέα, διλήμματα, χρεος, δίλημμα, εθνικη τραπεζα, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, σταυρος δημας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, φωτια, ξανα, βημα, γωνια, δουλεια, εθνικη, θεμα, οικονομια, ονειρο, περιοδος, ττε, cds, αγορα, αδυναμια, βομβες, βρισκεται, γειτονας, γινει, γινεται, γινονται, δαιμονες, δηλωσεις, δίλημμα, διλήμματα, δοθει, δωσει, εγινε, εγρηγορση, ευκαιρια, ευρω, υπαρχει, εμφάνιση, εξαρχεια, ερχονται, ευρωπη, εμποροι, ιδεα, ιδια, κραχ, κεφαλαιο, κυβερνηση, κλιμα, λεφτα, λεωφορειο, νερο, παντα, ορια, παμε, σεναριο, σιγουρα, σουπερ μαρκετ, σημαδια, σκηνες, σόιμπλε, στα ακρα, σουπερ, ταση, τριτη, υγιεις, φυλακη, φορτηγα, αφορμες, αγορες, χωρα, πληροφοριες, ρωμανος, run, ξεκινησε, χερια
Τυχαία Θέματα