Bloomberg: Αυξάνεται η απογοήτευση της ΕΕ για την Ελλάδα

16:31 9/6/2015 - Πηγή: Antinews

Κλιμακώνεται η πίεση και η απογοήτευση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την Ελλάδα, καθώς αύριο Τετάρτη γίνεται η σύνοδος κορυφής της ΕΕ, γράφει το Bloomberg.

Η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στη Γερμανία ζήτησε επείγουσα δράση από την ελληνική κυβέρνηση, μετά και τις ανησυχίες που εξέφρασε ο πρόεδρος

των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των επτά ηγετών (G7) σχετικά με την αντιπαράθεση για οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα.

«Η οργή των πιστωτών αυξάνεται με τη διαπραγματευτική τακτική του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος την περασμένη εβδομάδα απέρριψε τους όρους για την παροχή οικονομικής βοήθειας» προσθέτει το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Το Bloomberg υπενθυμίζει την τοποθέτηση Γιούνκερ ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός παρερμήνευσε τη θέση των πιστωτών στην ομιλία του στη Βουλή και δεν κάνει κάτι για να υπερκεράσει τις διαφορές. «Περιμένω ακόμα το ελληνικο κομμάτι της γέφυρας» δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν σε συνέντευξή του στο Bayerischer Rundfunk. «Δεν μπορεί κάποιο να επιμηκύνει το ευρωπαϊκό κομμάτι της γέφυρας» συμπλήρωσε ο κ. Γιούνκερ.

Σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν τις προθέσεις Σόιμπλε, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είναι πρόθυμος να αφήσει την Ελλάδα να φύγει από το ευρώ αν ο Τσίπρας αρνηθεί να λάβει μέτρα για τη διόρθωση της οικονομίας και τη μείωση του χρέους.

Η στάση αυτή κατά το Bloomberg έχει προκαλέσει διαμάχη με την Μέρκελ η οποία είναι πρόθυμη να προχωρήσει σε συμβιβασμούς προκειμένου να κρατήσει την Ελλάδα στη ζώνη του Ευρώ φοβούμενη τους γεωπολιτικούς κινδύνους.

Η διαφωνία μεταξύ της καγκελαρίου και του υπουργού Οικονομικών έχει επεκταθεί και στην 311μελή κοινοβουλευτική ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών (CDU-CSU) στην γερμανική κάτω Βουλή (Bundestag), η οποία θα πρέπει να εγκρίνει τυχόν αλλαγές στο Μνημόνιο ή ένα νέο πρόγραμμα στήριξης.

Όπως μάλιστα μεταδίδει το Bloomberg, πολλοί βουλευτές του CDU-CSU δυσκολεύονται να στηρίξουν την θέση της κ. Μέρκελ, και αν υποχρεωθούν να επιλέξουν θα συμπαραταχθούν με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Μια από τις πηγές του Bloomberg σημείωσε μάλιστα πως η κ. Μέρκελ ίσως χρειαστεί να συνδέσει την ψήφο για στήριξη στην Ελλάδα με μια ψήφο εμπιστοσύνης, ουσιαστικά υποχρεώνοντας τους βουλευτές της να υποστηρίξουν τη θέση της.

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα