"Aπόλυτα επιτυχημένη" χαρακτηρίζουν στελέχη της κυβέρνησης την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη

Ως "απόλυτα επιτυχημένη" χαρακτηρίζουν στελέχη της κυβέρνησης την πενθήμερη παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Νέα Υόρκη, η οποία ολοκληρώθηκε σήμερα με την ομιλία του στην 74η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Κάνοντας απολογισμό των συναντήσεων Μητσοτάκη με ξένους ηγέτες και των επαφών του με μεγάλα επενδυτικά funds και ισχυρούς παράγοντες της αμερικανικής οικονομίας, η πεποίθηση

στο "γαλάζιο" οικοσύστημα ότι στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού επιτεύχθηκαν όλοι οι στόχοι είναι ισχυρή.

"Επενδύστε στην Ελλάδα"

Ικανοποίηση επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο από τις συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός με οικονομικούς παράγοντες. Με βάση τις συναντήσεις που ανακοινώθηκαν ή επιβεβαιώθηκαν εκ των υστέρων, ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε διμερώς με κορυφαίους οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες των ΗΠΑ, όπως ο υπουργός Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος, ο επικεφαλής της JP Morgan, Τζέιμι Ντάιμον, της Goldman Sachs, Ντέιβιντ Σόλομον, του πρακτορείου Bloomberg, Μάικλ Μπλούμπεργκ, και με τον σύμβουλο του προέδρου Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ.

Στη διάρκεια των πέντε ημερών που βρέθηκε στη Νέα Υόρκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να μιλήσει σε πάνελ παρουσία περισσότερων από 250 υποψηφίων επενδυτών. Συγκεκριμένα, μίλησε στη συνάντηση του International Advisory Board του Atlantic Council, στο Bloomberg Global Business Forum, σε εκδήλωση του Council on Foreign Relations, σε τραπέζι της Goldman Sachs (παρουσία 30 CEOs), σε γεύμα που παρέθεσε παρουσία επενδυτών ο Γουίλμπουρ Ρος και σε εκδήλωση με επιφανείς επιχειρηματίες της ομογένειας στο University Club της Νέας Υόρκης. "Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε εκεί όχι με κάποιες γενικόλογες υποσχέσεις αλλά έχοντας δείξει εμπράκτως ότι το επενδυτικό περιβάλλον αλλάζει στην Ελλάδα", σημειώνουν στελέχη της κυβέρνησης.

"Αναγνωρίσαμε από την αρχή ότι χρειαζόμαστε μια στρατηγική τριών πυλώνων για την αποκατάσταση της ανάπτυξης: Χρειαζόμαστε μία διαφορετική δημοσιονομική πολιτική, χαμηλότερους φόρους, κάποιον δημοσιονομικό χώρο όπως συζητήσαμε, χρειαζόμαστε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν την Ελλάδα πολύ πιο ελκυστική στα ξένα κεφάλαια αλλά και στους εσωτερικούς επενδυτές και σίγουρα θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το τραπεζικό πρόβλημα. Εάν αντιμετωπίσουμε αυτά τα τρία ζητήματα ταυτόχρονα, όπως σκοπεύει να πράξει η κυβέρνησή μου, δεν βλέπω τον λόγο να μην μπορούμε να επαναφέρουμε την υγιή ανάπτυξη στην Ελλάδα", ήταν το μήνυμα Μητσοτάκη, μέσω της συνέντευξής του στο Bloomberg.

Συναντήσεις με δέκα ξένους ηγέτες

Στη διάρκεια της παραμονής του στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε διμερώς με δέκα αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων. Ειδικότερα:

-Είχε συνομιλίες με τους ηγέτες της Κολομβίας, της Παλαιστίνης, τριών κρατών των δυτικών Βαλκανίων, του Κοσόβου, της Αυστραλίας, της Αρμενίας, της Τουρκίας και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

-Απηύθυνε δύο ομιλίες στον ΟΗΕ, μία στη Σύνοδο Κορυφής για το κλίμα και μία στην Γενική Συνέλευση στο πλαίσιο της 74ής Συνόδου και είχε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες με επίκεντρο το Κυπριακό.

"Για πρώτη φορά μετά από 20 σχεδόν χρόνια Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε σε ανοιχτή εκδήλωση στην Αστόρια. Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε το βράδυ της Τετάρτης, στην καρδιά του ελληνισμού της Αμερικής, στηρίζοντας το δικαίωμα των ομογενών να ψηφίσουν στις εκλογές από τον τόπο διαμονής τους", επισημαίνουν στελέχη της κυβέρνησης.

Ελλάδα ξαναμπαίνει στον χάρτη ως μία χώρα, αξιόπιστη, σοβαρή, σύγχρονη, που έχει αφήσει πίσω της την κρίση και τη μιζέρια, έχει αλλάξει σελίδα και κοιτάει με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση το μέλλον. Αυτό είναι το μήνυμα που εξέπεμπε η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής", σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη, στον απόηχο της παρέμβασης Μητσοτάκη στη γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, η οποία συνοδεύτηκε από ηχηρά μηνύματα προς τη διεθνή κοινότητα και την Τουρκία.

Μηνύματα που σχετίζονται με την πορεία της χώρας, τη μετάβασή της σε τέμπο κανονικότητας, την αντιμετώπιση της ατζέντας του μεταναστευτικού-προσφυγικού και την προκλητικότητα της Άγκυρας στο Αιγαίο, την Κύπρο και την ΑΟΖ της Λευκωσίας. "Καμία απτή πρόοδος στις σχέσεις μεταξύ δύο γειτονικών χωρών δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, καθώς και των Διεθνών Συνθηκών.

Ενέργειες που επίμονα αμφισβητούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας υπονομεύουν τη βασική αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας, παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και παρεμποδίζουν σοβαρά τις προσπάθειες προς μια αμοιβαία επωφελή σχέση", επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης, δύο εικοσιτετράωρα μετά τη συνάντηση που είχε στη Νέα Υόρκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όσον αφορά στο Κυπριακό, ο Έλληνας πρωθυπουργός (είχε προηγηθεί χθες τετ α τετ με τον πρόεδρο Αναστασιάδη) τόνισε ότι η μόνη αποδεκτή λύση είναι η εξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, με ενιαία κυριαρχία, ενιαία διεθνή νομική εκπροσώπηση και ενιαία ιθαγένεια. "Η Ελλάδα είναι έτοιμη να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του παρωχημένου, αναχρονιστικού Συστήματος Εγγυήσεων του 1960 και των μονομερών "δικαιωμάτων" παρέμβασης και για την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από το νησί… Οι παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και ιδιαίτερα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και τα χωρικά ύδατα της Κύπρου παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο. Υπονομεύουν κατάφωρα τις συνεχιζόμενες προσπάθειες, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στην Κύπρο και κλιμακώνουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η διπλωματία των κανονιοφόρων δεν ανήκει στον 21ο αιώνα, αλλά στον 19ο. Επιπλέον, οι πρόσφατες τουρκικές ενέργειες και δηλώσεις σχετικά με το άνοιγμα των Βαρωσίων υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, παραβιάζουν κατάφωρα τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίες απαιτούν την επιστροφή όλων των νόμιμων κατοίκων στα Βαρώσια υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών", διεμήνυσε.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα