2016: Η απειλή της τρομοκρατίας θα είναι η νέα πραγματικότητα στην Ευρώπη

13:43 2/1/2016 - Πηγή: Antinews

Ειδικοί σε θέματα τρομοκρατίας πιστεύουν ότι η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια "νέα πραγματικότητα" απειλών και αναστάτωσης σε σημαντικά γεγονότα, καθώς ο φόβος της ασφάλειας παραμένει σε υψηλά επίπεδα τους επόμενους μήνες. Μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, οι αναλυτές στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη λένε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας συμβιβάζονται με το γεγονός ότι το Ισλαμικό Κράτος φαίνεται να έχει την πρόθεση και την ικανότητα να πλήξει ευρωπαϊκούς στόχους με επαγγελματικά σχεδιασμένες και εκτελεσμένες επιθέσεις.

Το Μόναχο εκκενώθηκε μερικώς μετά

από μια τρομοκρατική απειλή την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και οι εκδηλώσεις σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις είτε ακυρώθηκαν είτε υποβαθμίστηκαν λόγω των ανησυχιών για την ασφάλεια. Η Margaret Gilmore, ερευνήτρια στο Royal United Services Institute, σχολιάζει ότι μια μεγαλύτερη αναστάτωση ήταν πιθανή. "Τα τελευταία 15 χρόνια υπήρξαν τρομοκρατικές οργανώσεις που ήθελαν να πραγματοποιούν επιθέσεις σε πολυσύχναστα μέρη, οπότε υπό αυτή την έννοια, αυτό δεν είναι κάτι νέο. Και μετά την επίθεση το 2008 στη Βομβάη είχαμε επίγνωση της δυνατότητας των επιθέσεων με όπλα σε πολλά μέρη ταυτόχρονα". "Αλλά αυτό που είναι νέο είναι ότι τώρα το ISIS έχει αποδείξει πως είναι ικανό, μετά το Παρίσι, να διεξάγει φοβερές επιθέσεις, πέρα από την παραδοσιακή αρένα της Μέσης Ανατολής".

Όπως επισημαίνει, η επίθεση κατά της γαλλικής πρωτεύουσας υπογράμμισε πόσο γρήγορα είχε αυξηθεί η ομάδα. Οι υπηρεσίες ασφαλείας σε κάθε χώρα θα πρέπει ακόμη να κρίνουν κάθε απειλή επί της ουσίας, αλλά η γνώση ότι το ISIS έχει την ικανότητα να πραγματοποιεί επιθέσεις μεγάλης κλίμακας θα σήμαινε μεγαλύτερη ασφάλεια - και δυνητικά πιο πολλές ακυρώσεις σημαντικών εκδηλώσεων. "Είναι σαφές από ό,τι είδαμε στο Παρίσι, ότι είναι σε θέση να ελέγχει τη διαδικασία - σε θέση να εκπαιδεύει, να σχεδιάζει και να εκτελεί αυτές τις επιθέσεις - και αυτό είναι κάτι που οι υπηρεσίες ασφαλείας σε ολόκληρη την Ευρώπη θα πρέπει να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τους".

Ο καθηγητής Rik Coolsaet, ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης στο Βέλγιο, δήλωσε ότι αν και δεν υπάρχει τίποτα νέο στις τρομοκρατικές ομάδες που θέλουν να επιτεθούν σε σημαντικές δημόσιες συγκεντρώσεις, όπως την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, η επίδραση του ISIS σημαίνει ότι η Ευρώπη εισέρχεται σε μια νέα εποχή.

Όπως λέει, η ομάδα είχε γίνει το "αντικείμενο κάθε είδους φαντασίωσης για όλα τα είδη των ατόμων, από αυτούς που αναζητούν συγκινήσεις, μέχρι τους ψυχικά ασταθείς", που ήθελαν να γίνουν μέρος του ISIS και ότι αυτό κάνει τη δουλειά των υπηρεσιών ασφαλείας πολύ πιο δύσκολη. "Κατά τους επόμενους μήνες πρόκειται να βρεθούμε αντιμέτωποι με μια νέα πραγματικότητα", σχολιάζει ο Coolsaet.

"Μια μέρα η δημοσιότητα γύρω από το Isis θα έχει εξαφανιστεί, αλλά μέχρι να συμβεί αυτό φοβάμαι ότι θα υπάρξουν περισσότερες απειλές, μεγαλύτερη αναστάτωση, περισσότερες έφοδοι σε σπίτια και περισσότερες συλλήψεις, καθώς οι χώρες συμβιβάζονται με την κλίμακα της ομάδας αυτής και τις προθέσεις της... Είναι κάτι που θα πρέπει να συνηθίσουμε". Προειδοποίησε, επίσης, ότι υπάρχει ο κίνδυνος οι άνθρωποι να συνδυάσουν την προσφυγική κρίση της Ευρώπης με την αυξανόμενη απειλή της τρομοκρατίας. "Αυτό που φοβάμαι είναι ότι ο συνδυασμός αυτών των δύο πραγμάτων θα φτάσει σε σημείο υστερίας. Δεν πρέπει να συγχέουμε αυτά τα δύο ξεχωριστά ζητήματα και πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί απέναντι σε όποιον πολιτικό προσπαθεί να το κάνει αυτό για τους δικούς τους σκοπούς, εις βάρος του κοινωνικού μας ιστού".

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα