100.000 ευρώ για το καλύτερο Brexit

Τι θα συμβεί αν οι Βρετανοί ταχθούν υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την ΕΕ στο δημοψήφισμα που θα διοργανώσει ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον; Ιδού η απορία και επειδή μάλλον η απάντηση θέλει πολύ φαντασία, το Ινστιτούτο Οικονομικών Υποθέσεων αποφάσισε να κάνει διαγωνισμό για το καλύτερο Brexit. Ο νικητής μάλιστα, ο οποίος θα προτείνει το πιο αξιόπιστο σχέδιο, θα βραβευθεί με 100.000 ευρώ.

Ο διαγωνισμός είναι ανοιχτός σε μεμονωμένα πρόσωπα, ομάδες και ινστιτούτα,

τα οποία μπορούν να υποβάλουν την πρότασή τους –έως 2000 λέξεις- μέχρις τις 16 Σεπτεμβρίου. Το έπαθλο θα δοθεί σε ευρώ- και όχι σε λίρες- κάτι που συμβολίζει την άποψη της κριτικής επιτροπής ότι η έξοδος από την ΕΕ θα πρέπει να στρέψει την Βρετανία σε μια ανοιχτή αγορά και όχι να την περιορίσει και να την οδηγήσει στην εσωστρέφεια. Οι εννεαμελής κριτική επιτροπή αποτελείται από γνωστούς αντιευρωπαϊστές, όπως ο λόρδος Λόουσον ή ο οικονομολόγος Ρότζερ Μπουτλ.

Τον Ιανουάριο ο Κάμερον είχε ανακοινώσει ότι θέλει να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους συμμετοχής της Βρετανίας στην ΕΕ και στη συνέχεια, εφόσον επανεκλεγεί το 2015, να οργανώσει ένα δημοψήφισμα για το θέμα μέχρι το 2017. Αρκετοί εντός του Συντηρητικού κόμματος, βλέποντας τα υψηλά ποσοστά που συγκεντρώνει το αντιευρωπαϊκό, λαϊκιστικό κόμμα UKIP, ζητούν να οργανωθεί νωρίτερα το δημοψήφισμα.
http://www.bbc.co.uk/news/business-23322122

Keywords
Τυχαία Θέματα