Λέξη… για την ταμπακιέρα οι δήμαρχοι

Είναι κατανοητή η προσπάθεια να κατευναστούν οι δήμαρχοι και να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις για το πολυνομοσχέδιο. Και είναι κατανοητό η κυβέρνηση να κάνει αλλαγές προκειμένου να διορθώσει ζητήματα και αδικίες. Και στο θέμα των σχολικών φυλάκων, και των δημοτικών αστυνομικών και των εκπαιδευτικών.

Όμως, δεν μπορεί να είναι κατανοητό το «κλείσιμο στο μάτι» στους δημάρχους για τους προϋπολογισμούς τους; Η κυβέρνηση αποφασίζει να αλλάξει τις ρυθμίσεις που αποδίδουν ποινικές ευθύνες σε τοπικούς άρχοντες οι οποίοι δεν μπορούν να παρουσιάσουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Μάλιστα, απαλείφεται

και η διάταξη για την έκδοση ΚΥΑ η οποία όριζε έλεγχο του προσχεδίου κατάρτισης των προϋπολογισμών εκατοντάδων δήμων από τον γενικό διευθυντή Οικονομικών του υπουργείου Εσωτερικών και από το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ.

Δηλαδή για ακόμη μια φορά οι δήμαρχοι θα συνεχίσουν το… θεάρεστο έργο της κατασπατάλησης κονδυλίων χωρίς κανέναν έλεγχο; Κανείς δεν θα τους ελέγχει και δεν θα υποστούν τις συνέπειες όταν οι δήμοι τους είναι υπερχρεωμένοι εξαιτίας της ανεπάρκειάς τους; Θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε δηλαδή αναξιόπιστους τοπικούς άρχοντες που δεν είναι σε θέση να βάλουν σε τάξη τα του οίκους τους;

Αλλά ακόμη και αυτές οι ευνοϊκές αλλαγές δεν ικανοποιούν τους καλομαθημένους δημάρχους. Η ΚΕΔΕ σημειώνει ότι “συντάσσεται απολύτως με τη γνώμη της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, η οποία κρίνει ότι οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις έρχονται σε αντίθεση με τη συνταγματικά κατοχυρωμένη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ, όπως προσδιορίζονται με το άρθρο 102 του Συντάγματος”.

“Ως εκ τούτου η ΚΕΔΕ εμμένει στη θέση της για απόσυρση των παραπάνω διατάξεων και καλεί τα μέλη της, αύριο Τετάρτη 17 Ιουλίου και ώρα 10.30 π.μ. σε συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στη Βουλή” καταλήγει στην ανακοίνωσή της η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας.

Δηλαδή οι δήμαρχοι συμφωνούν στην οικονομική αυτοτέλεια αλλά με ξένα κόλλυβα. Εν προκειμένου με τα λεφτά του ελληνικού λαού.

Θα μιλήσουν όμως για την ταμπακιέρα;

Θα μας πουν για τα εκατομμύρια θαλασσοδάνεια που πήραν με εγγυήσεις του δημοσίου;

Θα μας πουν για τα χιλιάδες ρουσφέτια που κάνουν προκειμένου να εκλεγούν; Για τα άδεια ταμεία και για τα απίστευτα χρέη προς το κράτος, τις τράπεζες και τρίτους;

Θα μας πουν γιατί διόριζαν συμβασιούχους χωρίς να υπάρχουν θέσεις να τους βάλουν.

Ή μήπως να μας πουν για τις δημοτικές επιχειρήσεις τους, εκεί όπου η δημιουργήθηκε η μαύρη τρύπα στους ΟΤΑ λόγω της κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος;

Δυστυχώς δε θα μας απαντήσουν οι δήμαρχοι, πράσινοι, γαλάζιοι ή κόκκινοι για όλα αυτά. Το μόνο που ξέρουν είναι να αντιδρούν μόλις τους παίρνουν το παιχνιδάκι από τα χέρια. Δηλαδή τους ψηφοφόρους που διόριζαν χωρίς να έχουν να τους πληρώσουν.

Το διαρκές σκάνδαλο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι μεγάλο, με ευθύνη φυσικά και του πολιτικού συστήματος. Κι όταν κάποιος πάει να βάλει χέρι, τον λιθοβολούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα