«Kαημένε Αθανασόπουλε τι σου ‘μελλε να πάθεις»

Ήταν Ιανουάριος του 1931 και την Ελλάδα συγκλόνισε ένα έγκλημα που έμελλε να μείνει στην ιστορία. Η σύζυγος του Δημήτρη Αθανασόπουλου, μαζί με την πεθερά του, σκοτώνουν τον άτυχο εργολάβο, τον κόβουν κομμάτια και τον πετούν στον Κηφισό.

Το στυγερό αυτό έγκλημα εμπνέει τους ρεμπέτες της εποχής και ο Ιάκωβος Μοντανάρης γράφει το τραγούδι «Κακούργα πεθερά». Εκεί υπάρχει ο στίχος που έμεινε στην ιστορία: «Καημένε Αθανασόπουλε, τι

σου ‘μελλε να πάθεις. Από κακούργα πεθερά τα νιάτα σου να χάσεις».

Γιατί τα θυμηθήκαμε όλα αυτά; Διότι ένας άλλος Αθανασόπουλος μας απασχολεί τον τελευταίο καιρό. Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, του Ταμείου που προωθεί τις αποκρατικοποιήσεις, κλήθηκε σήμερα στο Μαξίμου μαζί με τους υπουργούς Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκη, Τουρισμού, Ο. Κεφαλογιάννη και Ναυτιλίας, Κ. Μουσουρούλη. Ο λόγος της διευρυμένης αυτής σύσκεψης; Ο Αντώνης Σαμαράς ζήτησε άμεση ενημέρωση από τους υπουργούς και κυρίως από τον επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ για το πώς κινείται το μείζον θέμα των αποκρατικοποιήσεων.

Το ΔΝΤ «μας έβαλε χέρι» για δύο πράγματα: Την αδυναμία να παταχθεί η φοροδιαφυγή και το διαρκές Βατερλό στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων. Αν δεν πάμε καλά στους τομείς αυτούς υπάρχει η ενεργοποίηση της ρήτρας που έχουμε υπογράψει για νέα μέτρα που θα πλήξουν και πάλι τους πολίτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ζήτησε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και έδωσε αυστηρές εντολές στον κ. Αθανασόπουλο να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στις περιπτώσεις του ΟΠΑΠ, της ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, των μαρινών, των λιμανιών και των πρώτων ακινήτων του Δημοσίου (Κασσιώπη, Αφάντου, 28 ακίνητα με sale and lease back).

Ο πρωθυπουργός ζήτησε καλύτερο συντονισμό και ουσιαστικά «τράβηξε αυτιά» αφού υπάρχουν πολλές φήμες σχετικά με τις σχέσεις και την επικοινωνία του ΤΑΙΠΕΔ με τους αρμόδιους υπουργούς.

Έπρεπε δηλαδή ο κ. Σαμαράς να κάνει σύσκεψη για να ξαναπούν τα ίδια, να αναλύσουν το ίδιο πρόγραμμα που έχει εδώ και πολλούς μήνες συμφωνηθεί. Κάθε φορά δηλαδή που κάτι δεν πάει καλά πρέπει να παρεμβαίνει ο πρωθυπουργός για να ζητά από κάποιους να κάνουν τη δουλειά τους. Και να τους λέει ότι αν δε γίνουν αποκρατικοποιήσεις και δεν εισρεύσουν έσοδα θα πληρώσουν οι πολίτες. Απαράδεκτο και κάποιοι οφείλουν να ταρακουνηθούν. Εδώ παίζεται το μέλλον της χώρας αλλά και της ίδιας της κυβέρνησης που αν αποτύχει το συγκεκριμένο πρόγραμμα δε θα μπορέσει να ζητήσει άλλες θυσίες από το λαό.

Οι βολές, σύμφωνα με πληροφορίες, παίρνουν κυρίως την ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ η οποία κατά πολλούς συνεχίζει να έχει την ίδια εικόνα που είχε και η προηγούμενη διοίκηση. Σνομπισμό, κακή σχέση με υπουργούς στους οποίους δε δίνει λόγο, μηδενικά αποτελέσματα.

Η καμπάνα χτυπά και για τον πρόεδρο και πρώην manager στην Toyota και φυσικά στη ΔΕΗ, κ. Αθανασόπουλο. Εξ΄ ου και το «καημένε Αθανασόπουλε τι σου ‘μελλε να πάθεις».

Keywords
Τυχαία Θέματα