Ξεκινώντας το The Pillars of the Earth

Το ιστορικό μυθιστόρημα του Ken Follett, Pillars of the Earth (γνωστό στη χώρα μας ως “Οι στυλοβάτες της Γης”), πρωτοκυκλοφόρησε το 1989 και γνώρισε τεράστια επιτυχία, με εκατομμύρια πωλήσεις αντιτύπων παγκοσμίως. Μέσα από τις 1000+ σελίδες του, ταξιδεύουμε πίσω στην μεσαιωνική Αγγλία, όπου ο ηγούμενος του (φανταστικού) Kingsbridge, Phillip, αποφασίζει την κατασκευή του πιο εντυπωσιακού καθεδρικού ναού που έχει δει ποτέ ο κόσμος. Ο πεισματάρης χτίστης και απλός άνθρωπος, Tom, βρίσκεται δίπλα στον Phillip

την κατάλληλη στιγμή και δέχεται να τον βοηθήσει στην προσπάθειά του. Ίντριγκες, δολοπλοκίες, πισώπλατες μαχαιριές, αλλά και ιστορίες αγάπης, κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη.

Το ομώνυμο adventure της Daedalic Entertainment, που κυκλοφόρησε πρόσφατα, βασίζεται στο μυθιστόρημα και χωρίζεται σε τρία επεισόδια, με το πρώτο να ακολουθεί πιστά τα χνάρια του συγγραφέα. Ξεκινάτε την ιστορία σε ένα εξαιρετικά σημαντικό σημείο του βιβλίου, με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και ζητήματα των ηρώων να σας δίνονται σταδιακά και επιδέξια. Η εισαγωγή των πρωταγωνιστών γίνεται με πολύ ομαλό τρόπο, έτσι ώστε να μην χάνετε την ουσία εάν δεν έχετε διαβάσει το βιβλίο.

Ο χειρισμός είναι point-and-click τρίτου προσώπου, με επιλογή ανάμεσα σε ποντίκι ή χειριστήριο. Χειρίζεστε τρεις κεντρικούς χαρακτήρες, τον χτίστη Tom, τον ηγούμενο Phillip και τον γιο του Tom, Jack, με τον καθένα να έχει τα δικά του ξεχωριστά κεφάλαια. Το tutorial σας “οπλίζει” με όλες τις γνώσεις που χρειάζεστε, όπως το ότι περπατάτε στην οθόνη με αριστερό κλικ, ενώ με δεξί κλικ επάνω σε αντικείμενα κάνετε τους ήρωες να συλλογίζονται γι αυτά. Τα hotspots που εμφανίζονται στην οθόνη με το πάτημα του spacebar είναι χρησιμότατα και κάτι που χρησιμοποιείτε συχνά, αφού δεν διακρίνονται πάντα όλα τα αντικείμενα και οι έξοδοι. Το διακριτικό inventory βρίσκεται στο κάτω μέρος της οθόνης, με την επιλογή “documents” δίπλα του να σας οδηγεί σε περαιτέρω πληροφορίες σχετικές με το μυθιστόρημα που συλλέγετε κάθε τόσο.

Ανέμελες στιγμές στην εξοχή.

Οι γρίφοι μέχρι στιγμής είναι απλοί και αφορούν κυρίως τη χρήση αντικειμένων με το περιβάλλον και την επιτυχία στα minigames, όπου όταν εμφανίζεται η σχετική μπάρα πρέπει να κάνετε κλικ την κατάλληλη στιγμή. Μια άλλη μορφή γρίφων είναι η συλλογή στοιχείων, είτε μέσω διαλόγων είτε μέσω εξερεύνησης του περιβάλλοντος και η χρήση τους επάνω σε αντικείμενα ή χαρακτήρες. Κατά τη διάρκεια των -συνήθως μακρόσυρτων- διαλόγων μπορείτε να επιλέγετε αντίθετες, μεταξύ τους, απαντήσεις, χωρίς να είναι γνωστό ακόμα εάν μετρούν στο φινάλε ή όχι. Τραβάτε την προσοχή κάποιου βήχοντας ή γνέφοντας; Δίνετε μια απάντηση ή μένετε σιωπηλοί; Είστε ευγενικοί ή απότομοι; Όλες αυτές οι επιλογές εμφανίζονται στο τέλος του κάθε κεφαλαίου, όμως δεν γνωρίζουμε πόσο σημαντικές είναι. Δεν υπάρχει περίπτωση να “κολλήσετε” πουθενά, αφού τα objectives εμφανίζονται στα αριστερά της οθόνης με σαφείς οδηγίες, όπως το ότι πρέπει να ανάψετε μια φωτιά ή να ψάξετε το κάστρο για ελαττωματικούς τοίχους.

Σε γενικά πλαίσια, η εξέλιξη του παιχνιδιού γίνεται με αργούς ρυθμούς, κυρίως μέσα από διαλόγους, δίνοντάς σας την ευκαιρία να εκτιμήσετε το σενάριο και τις περιγραφές του συγγραφέα. Ο χειρισμός, αν και περιέχει κάποιους βασικούς γρίφους, θυμίζει λίγο περισσότερο interactive novel παρά καθαρόαιμο adventure. Ωστόσο, το πρώτο επεισόδιο διαρκεί πέντε-έξι ώρες κι έχουμε δύο ακόμη επεισόδια μπροστά μας, με αρκετό χρόνο αναμονής μέχρι την κυκλοφορία τους.

Αλήθεια ή ψέματα;

Τα 2D γραφικά ταιριάζουν με το κλίμα της ιστορίας, θυμίζοντας πολλές φορές μεσαιωνικό πίνακα. Animations όπως το χιόνι που πέφτει και το νερό που τρέχει “ζωντανεύουν” το εκάστοτε μέρος. Από την άλλη, το animation βαδίσματος κάθε πρωταγωνιστή δείχνει “απότομο” ορισμένες φορές και όχι απόλυτα φυσικό. Ο ήχος κυμαίνεται στα αναμενόμενα πλαίσια, με έμφαση στην ήρεμη μουσική υπόκρουση και τους ήχους της φύσης.

Με βάση το πρώτο επεισόδιο, το Pillars of the Earth βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο και δείχνει να είναι μια εξαιρετική μεταφορά του βιβλίου σε adventure game. Αν έχετε διαβάσει το βιβλίο, τότε γνωρίζετε την εξέλιξη του παιχνιδιού, χωρίς όμως αυτό να μειώνει το ενδιαφέρον, καθώς το μέσο είναι εντελώς διαφορετικό. Αν, πάλι, δεν το έχετε διαβάσει, τότε να είστε σίγουροι πως ό,τι χρειάζεστε συμπεριλαμβάνεται στο παιχνίδι. Αν σας αρέσουν μεσαιωνικές ιστορίες με μοναχούς, συνομωσίες και πολιτική, τότε αξίζει την προσοχή σας.

To πλήρες review του The Long Dark θα γίνει όταν βγουν όλα τα επεισόδια.

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4, Xbox One, PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:Daedalic EntertainmentΕΚΔΟΣΗ:Daedalic EntertainmentΔΙΑΘΕΣΗ:-ΕΙΔΟΣ:AdventureΠΑΙΚΤΕΣ:Single-playerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://www.the-pillars-of-the-earth-game.com/HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:15/8/2017 (πρώτο επεισόδιο)PEGI:16

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα