Ξεκινώντας το Batman: The Enemy Within

O Σκοτεινός Ιππότης επιστρέφει στις οθόνες μας με την δεύτερη σεζόν του Batman The Telltale Series ονόματι The Enemy Within. H Telltale κατάφερε με την πρώτη σεζόν να μας μεταφέρει στον κόσμο του Batman κάτω από το δικό της, μοναδικό πρίσμα, ξεφεύγοντας από τα γνωστά κλισέ. Δημιούργησε με έμπνευση κάτι εντελώς καινούριο, μια περιπέτεια που με πολλές ανατροπές και συγκινήσεις

έδωσε νέα πνοή στην χιλιοειπωμένη ιστορία του ήρωα. Θα τα καταφέρει εξίσου καλά και στην δεύτερη σεζόν; Κρίνοντας από το πρώτο επεισόδιο, βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο.

Το Batman: The Enemy Within συνεχίζει την ιστορία από εκεί που τελείωσε η πρώτη σεζόν και σας επαναφέρει στο αμαρτωλό Gotham, όπου κυριαρχεί το έγκλημα και η ανομία. Ο Batman, έπειτα από την μάχη του με τη Lady Arkham και την εγκληματική οργάνωση Children of Arkham, βγήκε νικητής αλλά όχι αλώβητος. H πόλη, ένα χρόνο μετά , προσπαθεί να βρει ξανά τους ρυθμούς της. Ο Gordon είναι πια γενικός επιθεωρητής της αστυνομίας, συνεργάζεται στενά με τον Batman και οι δύο τους προσπαθούν να βοηθήσουν την πόλη να ορθοποδήσει. Στο έργο σας έχετε πάντα υποστηρικτές τον Αlfred, τον πιστό σας υπηρέτη (με εμφανή όμως τα σημάδια της ηλικίας του) και τον Lucius, το μυαλό της Wayne Enterprise και τον αρχιτέκτονα πίσω από κάθε όπλο και τεχνολογικό gadget του Σκοτεινού Ιππότη.

Μια νέα απειλή όμως επιστρέφει από το παρελθόν και στοιχειώνει ξανά το Gotham. Πρόκειται για τον Riddler, το “αντίπαλο δέος” σε αυτό το πρώτο επεισόδιο και μάλιστα έναν σκοτεινό Riddler που δεν έχετε ξαναδεί, ανάλογο με το ενήλικο ύφος και οπτική του παιχνιδιού (αν έχετε ξαναδεί τον Riddler να πετσοκόβει με τελετουργικό τρόπο δάχτυλα και καρωτίδες τότε πάω πάσο). Επιστρέφει λοιπόν και κάνει αισθητή την παρουσία του σαν εγκληματική ιδιοφυία με μια βίαιη ατζέντα στα σκαριά. Από πολύ νωρίς στο επεισόδιο ξεκινάει τα mind games με τους γνωστούς γρίφους του και την μεγαλομανία του προσπαθώντας να σας δημιουργήσει διλλήματα και καταστάσεις, με σκοπό να κλονίσουν τον γνωστό “ηθικό κώδικα” του Batman. Παράλληλα στο κυνηγητό του Riddler προστίθεται (και συστήνεται σα νέα προσθήκη στη σειρά) η Agency, μια ομοσπονδιακή οργάνωση για την οποία γνωρίζετε πολύ λίγα. Επικεφαλής αυτής είναι η Waller, μια σκληρή γυναίκα (ο θηλυκός Gordon θα έλεγα) η οποία ανάλογα με το μονοπάτι που ακολουθείτε, μπορεί να γίνει πολύ καλός συνεργάτης σας ή εμπόδιο στον δρόμο σας.

Δεν ξαναπαίρνω delivery από του Riddler. Πως το ανοίγεις αυτό για να φας το σουβλάκι;

Ο πραγματικός πρωταγωνιστής όμως του επεισοδίου είναι ένας παλιός γνώριμος από την πρώτη σεζόν, ο επονομαζόμενος “John Doe”. Γενικά, κάνοντας και μια αναδρομή στα γεγονότα της πρώτης σεζόν, φαίνεται το ειδικό βάρος που θέλει να δώσει η Τelltale στον John Doe -o οποίος αργότερα θα γίνει ο πασίγνωστος Joker- ακόμα και με την μία και μοναδική σκηνή που έχει με τον Bruce Wayne σε αυτό το πρώτο επεισόδιο. Δεν αποτελεί πραγματική απειλή ακόμα αλλά βρίσκεται πάντα εκεί, σαν μια δύναμη που υποβόσκει, έτοιμη να ξεσπάσει και να παρασύρει τους πάντες. Υπάρχει μια μαεστρία στην ανάπτυξη και την πρόοδο της προσωπικής σχέσης του Bruce Wayne και του Doe (δεν είναι και μικρό πράγμα να χρωστάτε μια “χάρη” στον Joker!). Μέσα από τις επιλογές που κάνετε χτίζεται το ιδανικό υπόβαθρο για την εμφάνιση του παρανοϊκού κλόουν, αλλά με τέτοιο ρυθμό και τρόπο που είναι πραγματικά μονόδρομος μια κινηματογραφικού τύπου κλιμάκωση γεμάτη ένταση και βία. Αυτό ίσως το δούμε στα επόμενα επεισόδια, αν και προσωπικά πιστεύω θα το δούμε στην τρίτη σεζόν.

To παιχνίδι ως προς το gameplay ακολουθεί το γνώριμο ύφος της Telltale. Μπορείτε να επιλέγετε πώς απαντάτε και ανταποκρίνεστε σε μια συζήτηση ή σε μια κατάσταση πλάθοντας τη συνέχεια του παιχνιδιού, ως ένα σημείο βέβαια. Οι διάλογοι και οι αλληλοεπιδράσεις μεταξύ των χαρακτήρων είναι αρκετά εμπνευσμένοι, αν και σε κάποια σημεία φαίνονται “βεβιασμένοι”, με το παιχνίδι να σας οδηγεί εκεί που θέλει, ανεξάρτητα την επιλογή που κάνετε. Οι μάχες γίνονται με το γρήγορο πάτημα συνδυασμού κουμπιών που εμφανίζονται στην οθόνη. Γενικά δεν αντιμετωπίζετε πρόβλημα, καθώς ο χρόνος απόκρισης που σας δίνει το παιχνίδι είναι αρκετά μεγάλος, εκτός βέβαια αν έχετε αντανακλαστικά χελώνας. Η επίλυση των γρίφων γίνεται επίσης με απλό τρόπο, ενώνοντας τα στοιχεία που βρίσκετε στην οθόνη σας και τα οποία εμφανίζονται με την μορφή των “links” δημιουργώντας έτσι πχ μια χρονική αλληλουχία των γεγονότων που διαδραματίστηκαν στο παρελθόν. Χονδρικά πρόκειται για απλό trial and error που δεν πρόκειται να σας δυσκολέψει ιδιαίτερα.

Lucius τι έγινε; Βολεύτηκες στο γραφείο μου; Μήπως να σου φέρω και μια φράπα;

Τα γραφικά είναι όπως τα έχουμε συνηθίσει σε τόσα παιχνίδια της Telltale, με τη cel shaded αισθητική να κυριαρχεί και εδώ. Μην περιμένετε βέβαια να δείτε υπεργραφικά, αλλά προσωπικά έμεινα ικανοποιημένος. Εξάλλου σε αυτού του είδους τα παιχνίδια τα γραφικά και τα τεχνικά χαρακτηριστικά μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα, η ιστορία είναι που σε συνεπαίρνει. Το κύριο μουσικό θέμα που εντυπωσίασε στο κεντρικό μενού της πρώτης σεζόν κάνει και εδώ την εμφάνιση του, αλλά δυστυχώς τμηματικά μόνο, μέσα στο παιχνίδι και όχι στο κεντρικό μενού.

Aυτό που κερδίζει κανείς από την ενασχόληση με το Batman της Telltale είναι μια εμπειρία. Η Telltale έχει να διηγηθεί μια ιστορία. Μια ιστορία για τον αγαπημένο μας ήρωα που δεν έχει ξαναειπωθεί και μας αφήνει έκπληκτους ουκ ολίγες φορές. Δεν ακολουθεί τα γνωστά κλισέ του ήρωα. Ακολουθεί καινούρια μονοπάτια για κάθε χαρακτήρα και ουσιαστικά δημιουργεί από το μηδέν. Η πρώτη σεζόν μας εισήγαγε σε αυτά τα άγνωστα μονοπάτια, με πληθώρα ανατροπών και αλλαγών στον κόσμο του Batman. Δεν θέλω να κάνω spoiler γιατί πραγματικά αξίζει να βιώσετε οι ίδιοι την ανατρεπτική ιστορία, που δείχνει να συνεχίζεται επάξια και στην δεύτερη σεζόν με το πρώτο επεισόδιο (και το απαραίτητο cliffhanger στο τέλος). Στα παιχνίδια της Telltale, κανένας δεν είναι ασφαλής, ανεξάρτητα από τη βαρύτητα του ονόματός του. Η συνέχεια προβλέπεται συγκλονιστική.

To πλήρες review του Batman: The Enemy Within θα γίνει όταν βγουν όλα τα επεισόδια.

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4, Xbox One, PC, Android, iOSΑΝΑΠΤΥΞΗ:TelltaleΕΚΔΟΣΗ:TelltaleΔΙΑΘΕΣΗ:-ΕΙΔΟΣ:AdventureΠΑΙΚΤΕΣ:Single-playerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:https://telltale.com/series/batman-season-2/HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:8/8/2017PEGI:18

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα