Under Night In-Birth Exe: Late[st] Review

To Under Night In-Birth Exe: Late[st] είναι το πιο πρόσφατο μέρος της μάλλον άγνωστης στο ευρύ κοινό σειράς Under Night In-Birth, που συνδυάζει anime ξύλο και visual novel. Με δημιουργό τη French Bread (Melty Blood) και εκδότρια την Arc System Works, αποτελεί ένα αξιόλογο fighter.

Το παιχνίδι έχει ένα σύστημα μάχης που είναι εύκολο

στη θεωρία και την κατανόηση αλλά δύσκολο στην πραγμάτωση και σωστή χρήση. Τα βασικά κουμπιά σας ανταποκρίνονται σε light, medium, heavy και special attack και όπως σε πολλά παιχνίδια ξύλου, συνδυασμοί των κουμπιών μεταξύ τους ή με κατευθύνσεις του μοχλού παράγουν ειδικές επιθέσεις για τον κάθε χαρακτήρα. Πατώντας εν συνεχεία light attack μπορείτε να κάνετε και ένα auto combo, ένα δύσκολο δηλαδή combo με το πάτημα ενός κουμπιού. Πρέπει επίσης να χρησιμοποιήσετε σοφά τη μπάρα EXS, που γεμίζει κατά τη διάρκεια της μάχης και ξοδεύοντάς τη όλη ή μέρος της μπορείτε να ενδυναμώσετε τις ειδικές κινήσεις σας ή να εξαπολύσετε παντοδύναμες infinte worth επιθέσεις και infinite worth EXS επιθέσεις όταν η ζωή σας είναι 30% και κάτω. Οι τελευταίες αποτελούν κινηματογραφικές σούπερ επιθέσεις που όχι μόνο είναι χάρμα οφθαλμών και προσθέτουν προσωπικότητα στους χαρακτήρες, αλλά μπορούν να έχουν καταστροφικά αποτελέσματα ενάντια στον αντίπαλό σας.

Το να αναφερθώ σε όλες τις δυνατότητες που έχετε μέσα στην μάχη δεν θα ήταν δόκιμο, όμως το πιο ξεχωριστό χαρακτηριστικό και σήμα κατατεθέν του παιχνιδιού είναι το σύστημα GRD. Κατά την διάρκεια της μάχης, ένας αλυσιδωτός μετρητής με κουτάκια κοινός για εσάς και τον αντίπαλο γεμίζει ανάλογα με την απόδοσή σας και κάθε επτά περίπου δευτερόλεπτα ένας κυκλικός μετρητής κάνει την περιστροφή τους και τη στιγμή εκείνη ο παίκτης με τα περισσότερα κουτάκια μπαίνει σε μια ειδική κατάσταση που του επιτρέπει μια πληθώρα επιπλέον στρατηγικών επιλογών. Αυτό το σύστημα συνεχώς σας κρατά σε εγρήγορση καθώς πρέπει να προσέχετε τον μετρητή σας και να σαμποτάρετε τις προσπάθειες του αντιπάλου να κερδίσει πλεονέκτημα.

Τον πήρε και τον σήκωσε.

Μπορείτε να ξεκινήσετε το παιχνίδι από το κλασικό arcade mode που σας κάνει να νιώσετε σα να παίζετε σε μια παιχνιδομηχανή όπως παλιά. Τόσο με την παρουσίαση, τις μικρές λεπτομέρειες του “Continue?” με την γνώριμη αντίστροφη μέτρηση, το “Game Over” τύπου insert coin, τη δυνατότητα να εμπλακεί σε κάθε μάχη και ένας δεύτερος παίκτης και να τα βάλετε με εκείνον αντί για την AI (και σε περίπτωση που σας νικήσει συνεχίζει εκείνος στο arcade story του χαρακτήρα που επέλεξε και έχετε εσείς τη δυνατότητα να τον προκαλέσετε), όσο και με την διαφορετική πρόοδο με διαλόγους και μια μικρή ιστορία πριν τις μάχες για τον κάθε χαρακτήρα και ένα ξεχωριστό τέλος, το arcade mode είναι καλοφτιαγμένο και διασκεδαστικό.

Στο chronicles βλέπετε σε μορφή visual novel την ιστορία του παιχνιδιού, πώς μπλέκονται οι χαρακτήρες μεταξύ τους και στις διαφορετικές οργανώσεις, τί αποζητάνε, γιατί παλεύουν και γενικά με τί έχει να κάνει ο κόσμος του παιχνιδιού. Δεν έχω να κριτικάρω πολλά εδώ, είναι μια ιστορία σε μορφή visual novel (σαν βιβλίο, με πρωτοπρόσωπες ή τριτοπρόσωπες αφηγήσεις, διαλόγους και την κατάλληλη οπτική και ηχητική επένδυση να το συνοδεύει). Σε κάποιους θα αρέσει και σε άλλους όχι η επιλογή παρουσίασης της πλοκής, ωστόσο πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα ιστορία. Δεν είναι ότι ξεφεύγει πλήρως από τα κλισέ των anime ιστοριών ούτε και των fighting game ιστοριών, αλλά το σύμπαν που χτίζει και οι χαρακτήρες που το πλαισιώνουν είναι καλά δομημένα, συνδεδεμένα και σας τραβάνε να ασχοληθείτε.

Από κει και πέρα, υπάρχει το αναμενόμενο versus για μάχες με την ΑΙ ή με την παρέα σας, τα score attack και time attack που είναι μια σειρά από μάχες όπου στόχος σας είναι να την ολοκληρώσετε με το μεγαλύτερο σκορ ή τον καλύτερο χρόνο αντίστοιχα, το survival για συνεχόμενες μάχες όπου διατηρείτε τους πόντους ζωής που σας μένουν μετά από κάθε μάχη και το replay όπου βλέπετε αποθηκευμένες μάχες σας. Στο network μπορείτε να παλέψετε και online σε ranked ή player matches. Προσφέρονται γενικά πολλές επιλογές και όσες παράμετροι μπορείτε να βρείτε σε άλλα παιχνίδια, λειτουργεί σωστά και δεν παρατήρησα ιδιαίτερες καθυστερήσεις ή σφάλματα. Φυσικά μπορείτε και να ανεβάσετε τις επιδόσεις σας από τα άλλα modes στα online leaderboards αν το επιθυμείτε.

Anime ξύλο στα καλύτερά του.

Στο gallery μπορείτε να δείτε visuals, illustrations και movies που μπορείτε να ξεκλειδώσετε παίζοντας και ολοκληρώνοντας συγκεκριμένα modes ή και να αγοράσετε με IP (το in-game σύστημα χρημάτων). Στο customization μπορείτε να διαλέξετε μέσα από μια ποικιλία επιλογών πώς θα διαμορφώσετε το fighter profile σας με διαφορετικά χρώματα, σχέδια, avatars και titles και επίσης να αλλάξετε τον χαρακτήρα που εμφανίζεται στο κεντρικό μενού και να αποκτήσετε επιπλέον χρώματα για τις ενδυμασίες των χαρακτήρων. Ότι κάνετε όμως εδώ κοστίζει IP, άλλοτε πολύ και άλλοτε λίγο. Το παιχνίδι γενικά προσφέρει το IP που χρειάζεστε αν ασχοληθείτε αρκετά. Δεν υπάρχουν microtranscations (και ούτε χρειάζονταν άλλωστε).

Τέλος, να αφερθούμε επίσης στα training, tutorial και mission. Στο training μπορείτε να δοκιμάσετε ελεύθερα τον τρόπο μάχης του κάθε χαρακτήρα ρυθμίζοντας όπως θέλετε όλες τις παραμέτρους, στο tutorial να μάθετε από βασικά έως και εξειδικευμένα πώς παίζεται το παιχνίδι και στο mission να δοκιμάσετε προκλήσεις διάφορων επιπέδων δυσκολίας για τον χειρισμό του κάθε χαρακτήρα ξεχωριστά. Θα ήθελα να σταθώ στο tutorial, το οποίο είναι εξαιρετικό. Μια επίσκεψη εδώ σίγουρα σας μαθαίνει πολλά γενικά για τέτοιου είδους παιχνίδια, από τα πιο βασικά έως και πιο περίπλοκους μηχανισμούς και ορολογίες που πολλές φορές συναντάμε σε όλα τα fighting games. Αλλά, παρότι είναι τόσο βοηθητικό ως πρώτο βήμα, το παιχνίδι εξακολουθεί να είναι περίπλοκο και αρκετά δύσκολο στο να το συνηθίσετε χωρίς πολύωρη ενασχόληση. Τίποτε δεν σας προετοιμάζει αρκετά για τις δύσκολες προκλήσεις και την πραγματική μάχη με κάποιον.

Η Yuzuriha παίζει σημαντικό ρόλο στην ιστορία.

Σε ό, τι έχει να κάνει με το anime ζωγραφισμένο στο χέρι μέρος του παιχνιδιού, η παρουσίαση είναι άψογη. Τα μοντέλα των χαρακτήρων έχουν ιδιαίτερη γοητεία και προσοχή στις λεπτομέρειες. Από την άλλη, τα οπτικά και ηχητικά ειδικά εφέ είναι μερικές φορές παλαιικά, μουντά, μονότονα και ξεπερασμένα γενικώς. Ακόμη και η μουσική δεν είναι κάτι πέρα από το στερεότυπο, αλλά κάνει την δουλειά της στην επένδυση της ιστορίας και της μάχης. Δεν υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής ομιλούμενης γλώσσας, αλλά αυτό δεν το θεωρώ αρνητικό καθώς οι ιαπωνικές φωνές είναι μια χαρά. Κάτι ακόμη που ενοχλεί είναι η γενική παρουσίαση του παιχνιδιού. Τα μενού, με μερικές φορές αρκετά υπόμενού και οι επιλογές που προσφέρουν είναι κάπως πετσοκομμένα και άσχημα παρουσιασμένα, με τεράστιες μπάρες κειμένων χωρίς απόσταση μεταξύ τους να γεμίζουν όλη την οθόνη και να καταντάει δύσκολο να κάνετε μια απλή αλλαγή.

Το Under Night In-Birth Exe: Late[st] είναι ένα old-school και σκληροπυρηνικό παιχνίδι ξύλου, πρώτα και πάνω απ’ όλα. Αυτό είναι εμφανές ήδη από το μενού και την παρουσίαση και έπειτα πιστοποιούν την ταυτότητά του ο τρόπος παιξίματος και το βάρος που δίνεται στην προσπάθεια και την ενασχόληση. Δεν είναι ένα παιχνίδι για όλους και σίγουρα ίσως αποξενώσει αρχάριους του είδους, παρά το καταπληκτικά σχεδιασμένο tutorial. Αν ψάχνετε ωστόσο μια αφορμή να μπείτε στον κόσμο των anime fighters, το Under Night In-Birth Exe: Late[st] προσφέρει μια ενδιαφέρουσα ιστορία, ένα γοητευτικό roster χαρακτήρων και ένα απαιτητικό σύστημα μάχης για να σας κρατήσει απασχολημένους για αρκετό καιρό.

Γρήγορες, χαοτικές και θεαματικές anime μάχεςΚαλή ιστορία και ενδιαφέροντες χαρακτήρεςΠολύ καλό tutorialΣύστημα μάχης πολύπλοκο και αφιλόξενο για αρχάριουςΧοντροκομμένη παρουσίαση μενού και επιλογώνΞεπερασμένα οπτικά και ηχητικά εφέΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4, PS3, PS VitaΑΝΑΠΤΥΞΗ:French BreadΕΚΔΟΣΗ:Arc System WorksΔΙΑΘΕΣΗ:EnarxisΕΙΔΟΣ:ΞύλοΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player, multiplayerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://pqube.co.uk/under-night-in-birth/HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:9/2/2018

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα