Secret of Mana

Ταξίδι στο παρελθόν...

Το SNES ή, αλλιώς, Super Nintendo Entertainment System άφησε πίσω του μια εξαιρετική βιβλιοθήκη παιχνιδιών. Μέσα από αυτή τη λίστα δεν απουσίαζαν οι ιδιαίτεροι, ιαπωνικοί role playing τίτλοι (JRPG), οι οποίοι θεωρούνται "διαμάντια" μέχρι και σήμερα. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει και το Secret of Mana, ένα παιχνίδι-σταθμός

για την τότε "Square". Και η σημασία του έγκειται -μεταξύ άλλων- στο ότι παρουσίαζε ένα διαφορετικό σύστημα μάχης σε σχέση με τα μέχρι τότε δεδομένα της εταιρείας, με action ύφος, το οποίο χρησιμοποιούσε και μπάρα αντοχής για τα χτυπήματα. Και αυτό ήταν κάτι που ξέφευγε από τα γνωστά μονοπάτια του τότε παραδοσιακού turn-based συστήματος.

Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ταυτόχρονα έκανε χρήση ενός εξαιρετικού art direction, το οποίο υιοθέτησε στην πορεία και το θρυλικό Chrono Trigger. Οπότε, η επανακυκλοφορία ενός τόσο σημαντικού τίτλου δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Αλλά πριν ξεκινήσουμε να περιγράφουμε τις όποιες αλλαγές πραγματοποίησε η Square Enix με την επανακυκλοφορία του τίτλου σε αυτήν την HD έκδοση, καλό είναι να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Η ιστορία του Secret of Mana ξεκινά με το να παρουσιάζει τρία αγόρια στο χωριό Potos, τα οποία παρακούν τις εντολές του γηραιού του χωριού και παραβιάζουν μια περιοχή στον κοντινό καταρράκτη. Σε εκείνο το σημείο που ταξιδεύουν, ο ήρωας και πρωταγωνιστής μας, o Randi, σκοντάφτει, και με την πτώση του βρίσκει τον εαυτό του σε μια λίμνη. Εκεί μια φωνή τον καθοδηγεί σε ένα ξίφος, το οποίο ο Randi τραβάει και σηκώνει. Aυτή η πράξη έχει ως αποτέλεσμα τα τέρατα της γύρω περιοχής να επιτεθούν στο χωριό, και σε εκείνο το σημείο ο ήρωάς μας μαθαίνει πως αυτό το ξίφος είναι ένα θρυλικό αντικείμενο με την ονομασία "Mana Sword", το οποίο προστάτευε το χωριό.

Ο γηραιός, για να ηρεμήσει το χωριό, παίρνει την απόφαση να εξορίσει τον ήρωά μας. Έτσι, λοιπόν, ξεκινά το ταξίδι του Randi, ο οποίος αναζητά το λόγο που επιλέχθηκε από το ξίφος, αλλά και την αιτία που τα τέρατα έχουν γίνει τόσο επιθετικά. Στο ταξίδι αυτό θα συναντήσει τις δύο ηρωίδες Primm και Popoi, οι οποίες έχουν το δικό τους προσωπικό λόγο να ταξιδέψουν. Σε αυτό το σημείο, αξίζει να σημειώσουμε πως στο Secret of Mana δεν έχουμε "κλισέ" χαρακτήρες, αντιθέτως, ο κάθε χαρακτήρας είναι ιδιαίτερος, καλογραμμένος και έχει τη δική του προσωπικότητα και σκοπό στην ιστορία.

Για παράδειγμα, η Primm είναι μια κοπέλα που παρακούει τον πατέρα της και αναζητά τον αγαπημένο της ιππότη Dyluck. Και εφόσον ο ήρωάς μας της χρωστάει χάρη, την ξεπληρώνει με το να της επιτρέψει να ταξιδεύουν μαζί. Η Popoi είναι ένα στοιχειό (sprite), που έχει χάσει τις αναμνήσεις της. Έτσι, μετά από τη συνάντηση με τον Randi, λαμβάνει την απόφαση να στρατολογηθεί στην ομάδα μας ώστε να ανακτήσει τις αναμνήσεις της. Αυτοί οι χαρακτήρες εξελίσσονται συνεχώς ως μια όμορφη παρέα, με τον καθένα να έχει τα δικά του χαρακτηριστικά, ενώ δεν απουσιάζουν και οι συνεχείς διάλογοι με την ξεκούραση μας στα πανδοχεία, όπου εκεί μαθαίνουμε διάφορα γεγονότα και άλλες πτυχές από τις ζωές τους.

Τώρα, σε ό,τι αφορά το τμήμα της ιστορίας, αν και ξεκινά με ύφος κλίσε του τύπου "το μαγικό ξίφος που το πεπρωμένο του είναι να βρει τον κάτοχό του, ο οποίος θα σώσει τον κόσμο", θα πούμε πως υφίσταται καλή κλιμάκωση, ανατροπές στο σενάριο και εξαιρετική σύνδεση με τους ίδιους τους χαρακτήρες. Όμως, από αυτό το πανέμορφο σύνολο αισθητή γίνεται η απουσία του art direction εκείνης της χρυσής εποχής, διότι η Square Enix ανανέωσε το παιχνίδι οπτικά με τη χρήση 3D μοντέλων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να βελτιώνεται μεν το οπτικό αποτέλεσμα και το παιχνίδι να έρχεται πιο κοντά στα σημερινά δεδομένα, από την άλλη πλευρά, όμως, η απουσία του χαρακτηριστικού εκείνου art direction εκτιμούμε ότι αλλοιώνει τον χαρακτήρα του τίτλου.

Όμως, για να μην αδικούμε την εταιρία, παράλληλα με την οπτική αυτή βελτίωση υλοποίησε και full voice over σε αγγλικά και ιαπωνικά, ενώ για τη μουσική του παιχνιδιού παρέχει τις επιλογές των καινούργιων ή παλιών ηχητικών κομματιών. Πέρα αυτών των μικρών αλλαγών, το νέο Secret of Mana παραμένει ίδιο με εκείνο που είχε κυκλοφορήσει το 1994. Αυτό σημαίνει πως έχουμε ένα παιχνίδι, το οποίο μπορεί να έχει βελτιωθεί οπτικά, όμως οι μηχανισμοί του -και γενικότερα το σύνολό του- ανήκει στο μακρινό παρελθόν. Το σύστημα μάχης αποδίδεται με την κάμερα να βρίσκεται πάνω από την τριμελή ομάδα που συμμετέχει σε αυτήν, ενώ οι μηχανισμοί του είναι action με τη χρήση μπάρας αντοχής, στοιχείο πολύ σημαντικό για την τακτική που θα ακολουθήσουμε.

Επίσης, δίνεται επιλογή αλλαγής χαρακτήρα, όπως και χρήσης διαφόρων ξορκιών που βοηθούν αρκετά στις μάχες. Εκτός αυτού, δεν απουσιάζει και το τοπικό co-op, χαρακτηριστικό που είχε και η αρχική έκδοση του SNES και που ακόμα και σήμερα αποτελεί highlight για το παιχνίδι. Μια νέα προσθήκη είναι πως μπορούμε να ρυθμίσουμε τη φιλική A.I. ώστε να μπορεί να κλειδώσει σε κάποιο άλλο στόχο από εκείνον που αντιμετωπίζουμε εμείς ή να εκτελέσει κάποια άλλη δραστηριότητα.

Οι περιοχές που θα περιηγηθούμε είναι οι γνώριμες από το αρχικό παιχνίδι -δηλαδή παραμένουν σχετικά μικρές σε έκταση- αλλά με ανανεωμένο τον οπτικό τομέα τους. Ωστοσο, υπάρχουν και πάλι γρίφοι (σε ορισμένες από αυτές) που πρέπει να λύσουμε ώστε να προχωρήσουμε. Για παράδειγμα, η μετάβαση σε μια περιοχή μπορεί να απαιτεί κάποιο συγκεκριμένο όπλο, όπως το μαστίγιο ή να απαιτείται κάποιο ξόρκι, το οποίο θα επηρεάσει μια άλλη περιοχή. Σε αυτές τις περιοχές μάς περιμένει πλήθος εχθρών, τους οποίους μπορούμε να χτυπήσουμε άμεσα χωρίς να πραγματοποιείται κάποια μετάβαση σε άλλη οθόνη.

Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι, ως "παλιάς κοπής" και λογικής παιχνίδι, το Secret of Mana έχει κάποιες ιδιαιτερότητες, όπως η ολοκληρωτική έλλειψη εκμάθησης των μηχανισμών. Για παράδειγμα, αν πάμε σε ένα κατάστημα στην πόλη για να αγοράσουμε αντικείμενα ή εξοπλισμό, θα παρατηρήσουμε πως δεν υπάρχει καμία πληροφορία εκτός από την ονομασία του αντικείμενου και την τιμή πώλησής του. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ένα αντικείμενο στη μάχη για να διαπιστώσουμε σε τι χρησιμεύει. Στην περίπτωση του εξοπλισμού, τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα, διότι από τη στιγμή που δεν γνωρίζουμε ποια στατιστικά ενδυναμώνει ή εξασθενεί, πρέπει να ανοίγουμε συνεχώς το μενού του εξοπλισμού για να βλέπουμε τις διαφορές.

Επιπροσθέτως, το μενού διατηρεί τον κυκλικό σχεδιασμό ρολογιού, πονοκοφελιάζοντας έτσι τον παίκτη, αφού έχουμε ένα μενού για γενική χρήση, το οποίο ανοίγει και εμπεριέχει τα τρία διαφορετικά υπό-μενού που αντιστοιχούν στα αντικείμενα, τον εξοπλισμό και τα ξόρκια.Το μόνο σημείο που άλλαξε σε αυτό το σύστημα, είναι πως, πλέον, μπορούμε να κάνουμε χρήση shortcuts σε δύο μόνο πλήκτρα, ώστε έστω και ελάχιστα να αποφεύγεται αυτή η περίπλοκη διεργασία. Μια ακομα αλλαγή, είναι ότι πλέον μπορούμε να μεταφέρουμε περισσότερα αντικείμενα.

Από εκεί και πέρα, δεν απουσιάζει και το grinding, διότι εκτός από τα επίπεδα των χαρακτήρων, υπάρχουν και επίπεδα σε ξόρκια και όπλα, τα οποία για να ενδυναμώσουμε πρέπει να τα χρησιμοποιούμε απέναντι σε εχθρικές μονάδες. Αν και το Secret of Mana δεν προσφέρει επιλογή δυσκολίας, αυτή κυμαίνεται στα -φυσιολογικά, θα λέγαμε- επίπεδα της αρχικής έκδοσης, ενώ αξίζει να αναφέρουμε ότι ο τρόπος αποθήκευσης πραγματοποιείται σε συγκεκριμένα σημεία, όπως ναούς και πανδοχεία. Ωστόσο, ευπρόσδεκτη προσθήκη είναι αυτή της αυτόματης αποθήκευσης σε περίπτωση που ηττηθούμε από κάποιο από τα πάρα πολλά boss fights.

Εν κατακλείδι, εκτιμούμε ότι με την "HD" κυκλοφορία του Secret of Mana έχουμε μια αξιόλογη πρόταση για όσους επιθυμούν να βιώσουν ξανά το ταξίδι των τριών αυτών ιδιαίτερων χαρακτήρων. Ωστόσο, πρέπει να τονίσουμε ότι η ηλικία του τίτλου σε ό,τι αφορά το design και τους μηχανισμούς του είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αποθαρρύνει τους νεοεισαχθέντες στο είδος, οπότε στη "νέα γενιά" προτείνεται πρώτα μια δοκιμή.

Το review βασίστηκε στην PS4 έκδοση του παιχνιδιού.

pcps4ps vita
Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Game Over