Transistor Review

23:16 3/6/2014 - Πηγή: Game 2.0

To Transistor είναι το νέο πόνημα της Supergiant Games, γνωστής για το καταπληκτικό Bastion που βγήκε πριν λίγα χρόνια. Το Transistor λαμβάνει χώρα σε ένα φουτουριστικό cyberpunk περιβάλλον, παρουσιάζοντας ένα σύστημα μάχης πλήρως ανανεωμένο, αλλά διατηρώντας πολλά από τα στοιχεία που ανέδειξαν το Bastion, όπως η πρωτότυπη αφήγηση.

Το Transistor ξεκινάει με την ηρωίδα, μια κοκκινομάλλα τραγουδίστρια ονόματι Red, να τραβάει ένα τεράστιο σπαθί από το πτώμα ενός αγνώστου. Μέσα στο σπαθί

κρύβεται η ψυχή ενός άνδρα που της εξιστορεί σταδιακά ότι έχει χάσει τη φωνή της ύστερα από την επίθεση μελών της οργάνωσης Camerata, ενώ την εισάγει σταδιακά στην ιδέα μίας νεκρής πόλης που κυριαρχούν ρομποτικά κατασκευάσματα και αφανίζεται μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο. Η Red κραδαίνοντας το τεράστιο σπαθί έχει σκοπό πέρα από την απόδρασή της από την πόλη, να βρει τα μέλη της οργάνωσης, αν ακόμη είναι εν ζωή και να ανακτήσει τη φωνή που της στέρησαν.

Αν το σενάριο σας φαίνεται παράξενο, ακόμη πιο παράξενη και μυστήρια θα σας φανεί και η εξέλιξή του, καθώς μαθαίνετε καινούρια στοιχεία που συνθέτουν το παζλ πολύ αργά, με αποτέλεσμα σε πολλά σημεία της περιπέτειας να γεννιούνται απορίες που δύσκολα απαντώνται από τον μοναδικό αφηγητή της ιστορίας, που δεν είναι άλλος από το σπαθί. Στοιχεία για την φουτουριστική πόλη και τη ζωή της Red σας δίνουν και τα terminals, μέσα από τα οποία μαθαίνετε πληροφορίες, παίρνετε μέρος σε σουρεαλιστικά δημοψηφίσματα και άλλα. Όμως η αλήθεια είναι πως μονο προς το τέλος της περιπέτειας καταφέρνετε να βγάλετε μία άκρη για το τί ακριβώς συμβαίνει γύρω σας, γεγονός που ενδέχεται να σας εκνευρίσει.

Το σύστημα μάχης έχει μεγάλο βάθος.

Τα Transistor είναι ένα ισομετρικό action RPG στο οποίο ο χαρακτήρας σας κινείται σε υπερβολικά γραμμικά μονοπάτια, από το ένα σημείο στο άλλο, μέχρι να συναντήσει μία ομάδα εχθρών που πρέπει να εξοντώσει κάθε φορά, για να μπορέσει να προχωρήσει στο επόμενο σημείο της πόλης. Αυτός ο περιορισμός στην εξερεύνηση του κόσμου πραγματικά απογοητεύει για παιχνίδι του είδους και ίσως σας κουράσει από ένα σημείο και μετά. Τα πράγματα στο κομμάτι της εξερεύνησης σώζονται κάπως χάρη στα μελαγχολικά αλλά πανέμορφα περιβάλλοντα, αλλά και στην καθηλωτική αφήγηση που αναμβάνει η φωνή του σπαθιού.

Εκεί που το Transistor πραγματικά “λάμπει” και προσφέρει μία εξαιρετική εμπειρία είναι στις μάχες, καθώς το σύστημα μάχης του είναι ένα από τα πιο εθιστικά και συνάμα πολύπλοκα που έχετε δει τα τελευταία χρόνια. Στο πεδίο της μάχης κινείστε κανονικά προσπαθώντας είτε να απομακρυνθείτε από τους εχθρούς, είτε να καλυφθείτε από τα πυρά τους, είτε να τους πλησιάσετε για να εξαπολύσετε επίθεση. Οι επιθέσεις σας μπορούν να γίνουν είτε σε πραγματικό χρόνο, είτε μπορείτε να παγώσετε το χρόνο και να καταστρώσετε τις κινήσεις σας μέσα στο πεδίο της μάχης. Για κάθε επίθεση που σχεδιάζετε, φαίνεται η ζημιά που κάνετε στον εχθρό, ενώ τόσο οι κινήσεις όσο και οι επιθέσεις σας είναι περιορισμένες σε αριθμό κάθε φορά που σταματάτε τον χρόνο, θυμίζοντας αρκετά τη λογική των action points σε turn-based παιχνίδια. Οι διαφορετικές στρατηγικές που μπορείτε να εφαρμόσετε, πειραματιζόμενοι με το βαθύτατο skill system του παιχνιδιού και η βαρύνουσα σημασία που παίζει η θέση του χαρακτήρα σας σε σχέση με τη θέση των εχθρών σε κάθε επίθεσή σας, θα σας κάνουν να θέλετε όλο και περισσότερες μάχες.

Το skill system του Transistor δίνει μία διαφορετική διάσταση στις μάχες, καθώς διακρίνεται για το απύθμενο βάθος του. Αρχικά είναι διαθέσιμα τέσσερα active slots που αντιστοιχούν στα ισάριθμα κουμπιά του χειριστηρίου, καθώς και κάποια βασικά functions που κουμπώνουν σε αυτά τα active slots και αντιστοιχούν σε διαφορετικές επιθετικές κινήσεις. Σε κάθε function μπορείτε να κουμπώσετε άλλα δύο στα αντίστοιχα upgrade slots, έτσι ώστε να συνδυάσετε τις δυνάμεις από τρία functions για μεγάλου εύρους επιθέσεις. Το αντίτιμο σε αυτό είναι ότι οι ισχυρές επιθέσεις κοστίζουν σε action points όταν παγώνετε το χρόνο, οπότε πρέπει να βρείτε ισορροπία στη στρατηγική σας ανάλογα με τον αριθμό των εχθρών αλλά και τον βαθμό επικινδυνότητάς τους. Πέρα από το συνδυασμό των functions στα active slots, μπορείτε να συνδυάσετε functions και να τα τοποθετήσετε στα passive slots, που με τη σειρά τους σας δίνουν έξτρα δυνατότητες στη μάχη.

Το παιχνίδι δυστυχώς είναι πιο γραμμικό και από χάρακα.

Ο αριθμος των functions που μπορείτε να χρησιμοποιείτε ταυτόχρονα εξαρτάται από τον αριθμό των memories που βρίσκονται στο σπαθί που χρησιμοποιείτε. Κάθε function, είτε το χρησιμοποιείτε σε passive slot, είτε σε σε active slot, αποτελείται από συγκεκριμένο αριθμό memories, από ένα έως τέσσερα. Οπότε και εδώ πρέπει να βρείτε ισορροπία ώστε να τοποθετήσετε όσον τον δυνατόν περισσότερα functions στο skill system σας, αλλά ταυτόχρονα να έχουν τη δυναμική ώστε να μπορείτε να σταθείτε αξιοπρεπώς στο πεδίο της μάχης. Ανεβαίνοντας level κάθε φορά μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα σε διαφορετικά functions, αλλά και να διαλέξετε αν θα ανεβάσετε τoν αριθμό των memories ώστε να μπορείτε να έχετε ταυτόχρονα πολλά functions ή να ενεργοποιήσετε περισσότερα passive ή upgrade slots για να τοποθετήσετε εκεί νέα functions.

Τέλος, βαρύνουσας σημασίας είναι και τα limiters που αποκτάτε, τα οποία ενισχύουν τις δυνάμεις των εχθρών ή τους δίνουν τη δυνατότητα να αναγεννηθούν κλπ, με αντίτιμο φυσικά να επιταχύνετε το level up. Έξυπνο είναι και το τέχνασμα που διάλεξε η Supergiant για να σας τιμωρεί όταν χάνετε την ενέργειά σας. Αντί για game over, χάνετε ένα από τα τέσσερα βασικά active slots κάθε φορά που η ενέργεια φτάνει στο μηδέν, περιορίζοντας τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να επιτεθείτε στην μάχη. Ιδιαίτερα δε όταν μείνετε μόνο με ένα active slot εν λειτουργία τότε τα πράγματα δυσκολεύουν αρκετά. Όταν τελειώσει η μάχη μπορείτε να αντικαταστήσετε τα “χαλασμένα” functions με άλλα που έχετε αποκτήσει, ενώ για να μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε ξανά στις επόμενες μάχες πρεπει να επισκεφτείτε δύο κατά σειρά checkpoints.

Οι αποφάσεις που πρέπει να πάρετε για να καταστρώσετε τη στρατηγική σας και ο πειραματισμός στον συνδιασμό των functions και την τοποθέτησή τους στα σωστά slots φέρνουν την εμπειρία της μάχης σε πολύ υψηλά επίπεδα, κάτι που επιτυγχάνεται όμως μετά τις δύο πρώτες ώρες του παιχνιδιού. Και αυτό γιατί με ένα αρκετά πολύπλοκο skill system, το παιχνίδι δεν μπαίνει στον κόπο να εξηγήσει πώς ακριβώς λειτουργούν τα functions και δεν υπάρχει κανένα tutorial, με αποτέλεσμα στις πρώτες μάχες να είστε χαμένοι και να μην ξέρετε τί ακριβώς κάνετε. Ένα ακόμα θέμα με τις μάχες στο Transistor, είναι η πολύ μικρή ποικιλία των εχθρών που αντιμετωπίζετε, η προβλέψιμη νοημοσύνη τους τους μέσα στη μάχη, καθώς και τα λιγοστά αφεντικά, γεγονός που απογοητεύει για παιχνίδι του είδους.

Δείγμα του εξαιρετικού οπτικού τομέα.

Οπτικά το Transistor είναι πανέμορφο. Τα περιβάλλοντα μοιάζουν να είναι ζωγραφισμένα στο χέρι από το πινέλο ενός θεότρελου ζωγράφου, ενώ και οι χαρακτήρες είναι άψογα σχεδιασμένοι, με λεπτομέρειες που κρύβονται εν μέρει λόγω της μακρινής κάμερας. Πολύ στιλιζαρισμένες είναι και οι cutscenes, που εξυπηρετούν τον μελαγχολικό ύφος που διέπει το παιχνίδι. Εξαιρετικά είναι και τα μουσικά θέματα που ακούγονται καθόλη την διάρκεια της περιπέτειας, με ωραίες ενορχηστρώσεις, ενώ αρκετά μελωδικά είναι και τα τραγούδια με στίχους που ακούγονται σε συγκεκριμένα σημεία του παιχνιδιού, με αποκορύφωμα το τραγούδι στους τίτλους τέλους.

Επιγραμματικά, το Transistor με κύριο όπλο το καινοτόμο σύστημα μάχης του καταφέρνει να σας απορροφήσει στον παράξενο κόσμο του, παρά τις αδυναμίες και την μικρή διάρκεια που μετά βίας ξεπερνάει τις επτά ώρες,. Αν και απευθύνεται σε πιο περιορισμένο κοινό από ότι το Bastion, αν επενδύσετε σε αυτό και ιδιαίτερα αν έχετε το κουράγιο να επιλέξετε New Game+ και να επαναλάβετε την ιστορία, έχοντας διαθέσιμα από την αρχή όλα τα functions και αντιμετωπίζοντας πιο ισχυρούς εχθρούς, θα βιώσετε μία ξεχωριστή εμπειρία.

Καινοτόμο σύστημα μάχηςSkill system με βάθος που επιβραβεύει τον πειραματισμόΠανέμορφοΕξαιρετικά μουσικά θέματαΚαθηλωτική αφήγησηΥπερβολικά γραμμικόΠαντελής έλλειψη tutorial για το σύστημα μάχης και το skill systemΜικρή ποικιλία εχθρών και αφεντικώνΑκαταλαβίστικο σε αρκετά σημείαΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4 (review), PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:Supergiant GamesΕΚΔΟΣΗ:Supergiant GamesΔΙΑΘΕΣΗ:DownloadΕΙΔΟΣ:Action RPGΠΑΙΚΤΕΣ:Single-playerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://supergiantgames.com/index.php/transistor/HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:20/5/2014PEGI:12

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα