The Artful Escape review

Tα videogames έχουν μια μοναδική δύναμη στο να λένε ιστορίες. Είτε μεγάλες, περίπλοκες και επικές, είτε απλές και ειλικρινείς, προσπαθώντας να μιλήσουν κατευθείαν στον παίκτη. Το The Artful Escape είναι κάπου στην μέση και μας προκαλεί σε μια περιπέτεια γεμάτη μουσική, χρώμα και ανακάλυψη - τόσο εσωτερική, όσο και άλλων διαστάσεων.

Η ιστορία του The Artful Escape έχει να κάνει με τον νεαρό μουσικό Francis Vendetti ο οποίος ζει σε μια βουνίσια περιοχή στην Αμερική, ονόματι

Calypso. Ο Francis ζει μόνιμα κάτω από την σκιά του θείου του Johnson Vendetti, ο οποίος είναι το πιο βαρύ όνομα στην βιομηχανία της folk μουσικής. Μετά τον θάνατό του θείου του, ο Francis καλείται να παίξει, ή μάλλον να αναπαράξει, τις επιτυχίες του θείου του, κάτι που δεν είναι ακριβώς αυτό που είχε ονειρευτεί. Και η αρχή του παιχνιδιού ανδεικνύει αυτή την κατάσταση. Κανείς δεν ρωτάει τον Francis για τον πατέρα του που ούτε αυτός βρίσκεται εν ζωή. Στην αφίσα για το show που το πρόσωπό του είναι σε μια μικρή φωτογραφία σε μια γωνία. Όλοι του μιλάνε για το πόσο σημαντικός ήταν ο Johnson Vendetti. Ακόμα και ο διοργανωτής, ένας άνθρωπος που κανείς δεν έχει καταλάβει πώς διαφεύγει της φυλάκισης, απειλεί την σωματική ακεραιότητα του Francis αν δεν παίξει τα τραγούδια του θείου του.

Ο Francis θέλει, πιο πολύ από ποτέ, να γίνει κάποιος άλλος. Κάποιος που δεν θα ζει κάτω από την σκιά μιας νεκρής αυθεντίας αλλά θα χαράξει τα δικά του μονοπάτια. Στην περίπτωση του ήρωά μας, τα σόλο της κιθάρας του φτάνουν στα άκρα του σύμπαντος σαν σε κάλεσμα μιας ροκ όπερας διαγαλαξιακών διαστάσεων. Όμως τα πράγματα δεν μένουν για πολύ σε αυτήν την κατάσταση. Την ίδια νύχτα που ξεκινάει η ιστορία, εμφανίζεται μια εξωγήινη μορφή ονόματι Zomm, συναντά τον Francis και αφού τον ντύσει με μια στολή που θυμίζει sci-fi από τα 80s και του δώσει μια ολογραφική κιθάρα, τον γνωρίζει στον καλύτερο μουσικό του γαλαξία, τον Lightman, που είναι και αυτός... άνθρωπος. Έτσι, ως ο Francis ξεκινάτε ένα ταξίδι σε εναλλακτικές πραγματικότητες, στα άκρα του σύμπαντος και σε απόκοσμους πλανήτες για να βρείτε την πιο περίπλοκη καλλιτεχνική περσόνα που δεν θα περιορίζεται από κανέναν.

Όχι, δεν είναι wallpaper, αλλά πίστα του παιχνιδιού.

Το gameplay του Artful Escape στην ουσία χωρίζεται σε δύο μέρη. Υπάρχει το ελαφρύ platforming στο οποίο ο χαρακτήρας σας τρέχει και κάνει άλματα. Με το πάτημα ενός κουμπιού μπορείτε να βγάλετε την ολογραφική κιθάρα και να ακούσετε την μουσική του τίτλου να ζωντανεύει με επικά σόλο. Μπορείτε να κάνετε μερικά κολπάκια όπως οποιοδήποτε διπλό άλμα τριπλό ενσωματώνοντας ένα riff μαζί με μια δραματική εναέρια πόζα. Όσο επιδίδεστε σε αυτό, βλέπετε κάποιες από τις πιο εντυπωσιακές εικόνες που έχει να προσφέρει το παιχνίδι. Φώτα ανάβουν στο πέρασμά σας, εξωγήινη ζωή αντιδρά στην παρουσία και τον ήχο σας, ενώ απολαμβάνετε τα φοβερά ψυχεδελικά σκηνικά. Το δεύτερο μέρος του gameplay έχει να κάνει με την μουσική. Το musical key είναι ένας σχηματισμός που αντιστοιχεί σε συγκεκριμένα κουμπιά στο χειριστήριο. Αυτό το σύμβολο εμφανίζεται συχνά-πυκνά στο παιχνίδι και στην ουσία καλείστε να απομνημονεύσετε και να αναπαράγετε νότες όπως σας δείχνουν τα διάφορα όντα στο παιχνίδι. Πρόκειται για ένα μουσικό και απλοϊκό Simon Says. Τις περισσότερες φορές δεν χρειάζεται καν να περιμένετε να ολοκληρώσει ο άλλος χαρακτήρας. Άλλες φορές είστε απλά ελεύθερος να jam-άρετε με τα ίδια κουμπιά δίνοντας τον δικό σας ήχο στο soundtrack.

Έπειτα, στο παιχνίδι επιλέγετε διαλόγους. Συνήθως έχετε να κάνετε με τρείς επιλογές κάθε φορά. Αυτές οι επιλογές δεν είναι πάντα κατανοητές την στιγμή που τις κάνετε, καθώς τα γεγονότα του παιχνιδιού δεν βγάζουν απαραίτητα πολύ νόημα. Επίσης, δεν έχουν αντίκτυπο στην σειρά των γεγονότων, αλλά εν τέλει οι επιλογές σας είναι η περσόνα που αναπτύσσει ο Francis. Όπως είναι προφανές, οι μηχανισμοί είναι πάρα πολύ απλοί και κατανοητοί, ενώ δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου δυσκολία. Ακόμα και αν τύχει να πέσετε σε κάποιο κενό, γυρνάτε αμέσως στο κοντινότερο σημείο χωρίς κάποια τιμωρία. Γενικότερα, δεν βλέπετε game over αφού κάτι τέτοιο δεν υπάρχει.

Ας περάσουμε στον οπτικοακουστικό τομέα του The Artful Escape που είναι και το μεγάλο ατού του. Το παιχνίδι είναι μια πανδαισία χρωμάτων και ήχων. Τα γραφικά είναι πολύχρωμα και μπλέκουν δισδιάστατα και τρισδιάστατα στοιχεία, και πραγματικά σε όποιο καρέ και να το παγώσετε είναι σαν κάποιο αφηρημένο ψυχεδελικό wallpaper. Οι πλανήτες και τα περιβάλλοντα είναι γεμάτα λεπτομέρειες, με διάφορα στοιχεία να αντιδρούν στον ήχο και την παρουσία του χαρακτήρα σας. Βρίσκεστε σε κόσμους γεμάτους πάγο και χιόνι, ζούγκλες βαμμένες σε νέον χρώματα, σπηλιές με φανταχτερή ζωή και πολύχρωμες υπάρξεις που μιλάνε με φωνή σαξοφώνου και άλλα πολλά. Οι χαρακτήρες είναι όμορφα σχεδιασμένοι και έχουν και αυτοί τρισδιάστατα και δισδιάστατα στοιχεία. Βέβαια, σε μια περίεργη στιλιστική επιλογή, όλοι οι χαρακτήρες φοράνε γυαλιά. Όλοι. Είτε είναι γυαλιά οράσεως είτε είναι γυαλιά ηλίου, visors κτλ, όλοι οι ανθρώπινοι χαρακτήρες φοράνε γυαλιά. Στην αρχή φαίνεται λίγο περίεργο, αλλά αργότερα, όταν ο κόσμος γίνεται όλο και πιο τρελός, είναι το τελευταίο πράγμα που σας τραβάει την προσοχή. Τα διάφορα πλάσματα που συναντάτε έχουν επίσης τρελό σχεδιασμό. Απο τον πρώτο εξωγήινο που βλέπετε ο οποίος θυμίζει τριτοδεύτερο φιλμ τρόμου (αφού στην ουσία είναι ένας εγκέφαλος και μια ραχοκοκκαλιά μέσα σε μια γάλα), μέχρι πλάσματα φτιαγμένα από αστέρια και αφηρημένες ιδέες.

Κατά την διάρκεια της περιπέτειας παίζετε με το musical key για να εντυπωσιάσετε τα πλάσματα που βρίσκετε.

Όπως καταλαβαίνετε το παιχνίδι έχει πολύ δυνατό ηχητικό τομέα. Η εξαιρετική μουσική ξεκινάει από την πρώτη στιγμή στο αρχικό μενού, με τον γλυκό ήχο του “The Banks Of The River Are Lined with Gold” που είναι μια country μπαλάντα που δεν σας προϊδεάζει στο παραμικρό για το τί ακολουθεί. Από εκεί και πέρα, ο κάθε κόσμος έχει την δική του μουσική επένδυση που ζωντανεύει με το σόλο από την ολογραφική ηλεκτρική κιθάρα σας. Ταυτόχρονα, δίνεται μεγάλη βάση στις φωνές των χαρακτήρων. Υπάρχουν αρκετά γνωστοί ηθοποιοί όπως ο Michael Johnston που τον έχουμε ακούσει στο Tales of Zestiria και τον έχουμε δει στο Teen Wolf του 2021, ο Carl Weathers από το The Mandalorian, η Lena Headley από το Game of Thrones και ο Jason Schwartzman από το Saving Mr. Banks. Όλοι από την αρχή μέχρι το τέλος δίνουν ρέστα στις ερμηνείες.

Το The Artful Escape αποτελεί μία ακόμα τρανή απόδειξη της δύναμης που έχουν τα videogames στην εξιστόρηση. Δεν θα σας πάρει παραπάνω από δυόμισι ώρες για να το ολοκληρώσετε, που είναι λογικό διότι με τόσο μινιμαλιστικό gameplay θα ήταν αρκετά κουραστικό και επαναλαμβανόμενο αν κρατούσε περισσότερο. Αν θέλετε να κάνετε ένα διάλειμμα απ’ ότι παίζετε συνήθως για να ασχοληθείτε με κάτι φρέσκο και διαφορετικό, το The Artful Escape είναι εξαιρετική επιλογή.

Υπέροχα, πολύχρωμα γραφικάΕκπληκτική μουσική επένδυσηΦοβερά ταλέντα στις φωνέςΑπλή αλλά συγκινητική ιστορίαΑπλοϊκό και εύκολο gameplayΜικρή διάρκειαΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PC, Xbox Series X/S, Xbox OneΑΝΑΠΤΥΞΗ:Beethoven and DinosaurΕΚΔΟΣΗ:Annapurna Interactive

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα