Deathloop review

Το Deathloop είναι η νέα δημιουργία της Arkane, η οποία μας έχει δώσει κορυφαία παιχνίδια, με δείγματα ώριμου και ενήλικου gaming χωρίς να χάνουν στον πιο σημαντικό παράγοντα, αυτόν της διασκέδασης. Παιχνίδια όπως το Dishonored και το Prey έχουν δεσπόζουσα θέση στη σκέψη των gamers ως επιτυχημένες υβριδικές προσπάθειες stealth-action τρόπου παιχνιδιού με πολύ ωραία ιστορία και αξιομνημόνευτους χαρακτήρες. Με αυτή την “κληρονομιά” λοιπόν η Arkane τώρα μας φέρνει το Deathloop για PS5 και PC.

Σε ένα εναλλακτικό σύμπαν αναλαμβάνετε

τον ρόλο του Colt, ενός πρώην υπεύθυνου ασφαλείας και νυν δολοφόνου, που ξυπνάει στην παραλία του Blackreef, ενός όμορφου μικρού νησιού. Παρόλη την ομορφιά του, γρήγορα αντιλαμβάνεστε ότι κάτι δεν πάει καλά με τον τόπο όπου βρίσκεστε καθώς στο νησί διεξήχθησαν πειράματα από τα οποία γεννήθηκε μια μοναδική ανωμαλία. Με μπροστάρη τον “τρελό επιστήμονα” Egor Serling και βοηθούς άλλους οκτώ εξίσου πειραγμένους χαρακτήρες (ανάμεσα τους και ο Colt), οι λεγόμενοι Visionaries έφτιαξαν το Αeon. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα με τελικό προορισμό την αθανασία, παγιδεύοντας το νησί και όλους τους κατοίκους του σε μια χρονική λούπα που κρατάει ένα 24ώρο και την επόμενη μέρα το πρωί επανεκκινεί τα πάντα. Ο μοναδικός τρόπος επιστροφής στην κανονικότητα για τον πρωταγωνιστή είναι η δολοφονία των υπόλοιπων οκτώ πρώην συντρόφων του, που βρίσκονται διάσπαρτοι στο νησί.

Το πρόβλημα είναι ότι πρέπει να “καθαρίσετε” και τους οκτώ μέσα στο 24ωρο αλλιώς η λούπα σας προλαβαίνει και το βασανιστήριο της επαναλαμβανόμενης ημέρας συνεχίζεται με τους στόχους φρέσκους και ολοζώντανους. Οι μόνοι που έχουν επίγνωση της λούπας μέσα στην ανωμαλία που δημιούργησε το Aeon, είναι ο Colt που πασχίζει να βρει μια διέξοδο, και η Juliana, η νυν υπεύθυνος ασφαλείας του Blackreef, που έχει αυτοσκοπό να βάλει τέλος στα μεγαλεπήβολα σχέδια του ήρωα, κυνηγώντας σας αμείλικτα συνεχώς στο χάρτη και στέλνοντας προειδοποίηση προς τους υπόλοιπους Visionaries για την παρουσία σας. Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν το Blackreef δεν έχει ποτέ μια συνηθισμένη ρουτινιάρικη ημέρα, καθώς πρέπει μέσα από εξερεύνηση, μάχες, κρυφτούλι και έρευνα να κάνετε όλα τα παραπάνω σε 24 ώρες, σπάζοντας τη λούπα μια για πάντα.

Καλωσήρθατε στο Blackreef.

Το Deathloop είναι shooter πρώτου προσώπου, με πολλές ελευθερίες όσον αφορά τον τρόπο προσέγγισης και το στιλ παιχνιδιού ανάλογα με το τί προτιμάτε και πόση υπομονή έχετε. Ξεκινώντας την ημέρα ξεκινάτε ταυτόχρονα και ένα κυνηγητό με το χρόνο, καθώς ένα 24ώρο στο παιχνίδι χωρίζεται σε τέσσερις χρονικές περιόδους: πρωί, μεσημέρι, απόγευμα και βράδυ. Σε κάθε περίοδο μπορείτε να επισκεφθείτε τέσσερις διαφορετικές περιοχές στο νησί, όπου βρίσκονται οι στόχοι σας. Άρα ουσιαστικά έχετε μόνο τέσσερις περιοχές προς εξερεύνηση (οι οποίες μάλιστα είναι αρκετά μικρές και μαζεμένες), που αλλάζουν ελάχιστα ανάλογα με την ώρα της ημέρας και- αν βάλετε τα μαθηματικά κάτω- ο χρόνος δεν είναι αρκετός για να ξεπαστρεύετε έναν τη φορά. Μέσα από σεναριακά τρικ και παιχνίδια πρέπει να ξεγελάσετε τους Visionaries να βρεθούν στο ίδιο σημείο, την ίδια χρονική στιγμή, για να έχετε με ένα σμπάρο δύο (ή και τρία) τρυγόνια. Τουλάχιστον είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι όσο είστε στην πίστα κατά την διάρκεια μιας αποστολής, ο χρόνος παγώνει και συνεχίζει παρά μόνο αν επιλέξετε εσείς να τελειώσετε την αποστολή, άρα θεωρητικά, μπορείτε να παίζετε πχ το πρωί και να εξερευνήσετε την πίστα, βρίσκοντας στοιχεία και μυστικά, όσο εσείς θέλετε. Πριν ξεκινήσετε κάθε αποστολή -και μόνο τότε- σε ένα ειδικά διαμορφωμένο μενού-lobby έχετε δυνατότητα παραμετροποίησης του ήρωα με διάφορα καλούδια (περισσότερα παρακάτω), οπότε ανάλογα με το ύφος και το στιλ που επιλέγετε να προχωρήσετε, στήνετε και τον χαρακτήρα σας.

Είναι αλήθεια ότι στην αρχή, λόγω και της ιδιαίτερης φύσης του παιχνιδιού, δεν σας δίνονται όλα στο πιάτο, με αποτέλεσμα να είναι κάπως αργή η ικανοποίηση που παίρνετε από τις δολοφονίες και τα stealth kills που κάνετε. Όποιο όπλο και όποια ικανότητα αποκτάτε, με το τέλος της ημέρας εξαφανίζονται ξεκινώντας σας από το μηδέν, οπλισμένος μόνο με την γνώση και τα στοιχεία ή κωδικούς που αποκτήσατε κατά την προηγούμενη προσπάθεια. Προχωρώντας την ιστορία και λίγο πριν σας πιάσει απελπισία με τη συνεχή επανάληψη, ξεκλειδώνεται η ικανότητα να απορροφάτε ενέργεια από τους νεκρούς Visionaries αλλά και από τυχαία αντικείμενα γύρω σας, το λεγόμενο residuum. Μέσω του residuum και ανάλογα με την ποσότητα που περισυλλέξατε, μπορείτε στο τέλος της ημέρας να κουβαλήσετε (ή ακόμα και να θυσιάσετε για έξτρα residuum) τον εξοπλισμό της αρεσκείας στην επόμενη λούπα. Προσοχή μόνο γιατί το residuum δεν μεταφέρεται στην επόμενη ημέρα οπότε κρίνεται τακτικά αναγκαίο να το ξοδέψετε μέχρι τελευταίας σταγόνας. Ένας έξυπνος τρόπος του παιχνιδιού για πρόοδο πριν κάνετε... χαρακίρι κι εσείς από την επανάληψη μαζί με τον Colt.

Οι δυνάμεις επί το έργον.

H ζωή στο Blackreef δεν είναι εύκολη. Μαζί με την αθανασία, το νησί τυλίχθηκε στην αδιαφορία, στην παρακμή και στην ασυδοσία με τους υποτακτικούς των Visionaries, τους Εternalists να έχουν καταλάβει κάθε γωνιά του και να περιμένουν να σας απαλλάξουν από τη μιζέρια σας σε κάθε σας βήμα. Η απάντηση του Colt στην ουτοπία των Eternalists είναι ένα μεγάλο ρεπερτόριο από όπλα, μπιχλιμπίδια και ειδικές κινήσεις. Ξεκινώντας καθαρά με τον προοπτική του πολεμοχαρούς και χαώδους Colt, έχετε στην διάθεση σας ένα αξιοσέβαστο αριθμό όπλων όπως αυτόματα, καραμπίνες, πιστόλια και sniper rifles που χωρίζονται χρωματικά ως προς την αποτελεσματικότητά τους και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Έτσι πχ ο αρχικός εξοπλισμός σας εκθέσει αρκετές φορές την δύσκολη στιγμή, μπλοκάροντας το όπλο και αφήνοντας σας εκτεθειμένους στα εχθρικά πυρά. Αργότερα βρίσκετε καλύτερο και πιο αξιόπιστο loot, ενώ αν είστε ενδελεχής με έμφαση στην λεπτομέρεια ξεκλειδώνετε μέσω ειδικών δευτερευουσών αποστολών legendary όπλα μοναδικά σε εμφάνιση και χαρακτηριστικά, ένα θέαμα από μόνα τους. Κάθε όπλο επιδέχεται επιμέρους αναβαθμίσεις μέσω τριών υποδοχών, όπως πχ πιο γρήγορο reload ή πυρομαχικά που διαπερνάνε πολλαπλούς εχθρούς, που επίσης χωρίζονται με χρωματική σπανιότητα και τις βρίσκετε με τη σέσουλα μετά από την δολοφονία των αντιπάλων. Ο Colt επίσης έχει τέσσερις υποδοχές αναβάθμισης σαν χαρακτήρας, για έξτρα δυνατότητες όπως διπλό πήδημα, πιο γρήγορη αναπλήρωση υγείας κτλ.

Αν είστε στρατηγικός παίκτης που αρέσκεται στον συνδυασμό δύναμης και τακτικής, υπάρχουν οι ειδικές δυνάμεις, τα λεγόμενα slabs, τα οποία ξεκλειδώνουν πολλά μονοπάτια προσέγγισης μιας κατάστασης και μετατρέπουν τον Colt σε μια υβριδική μηχανή καταστροφής. Τα slabs είναι πέντε (shift, aether, havoc, nexus και karnesis), μπορούν να αποκτηθούν αφού σκοτώσετε συγκεκριμένους Visionaries και το καθένα από αυτά έχει τέσσερις αναβαθμίσεις. Το shift σας επιτρέπει να τηλεμεταφέρεστε μεταξύ κοντινών αποστάσεων αποφεύγοντας δυσάρεστες καταστάσεις, τo aether σας κάνει προσωρινά αόρατο, το havoc αυξάνει προσωρινά τη ζημιά που κάνετε και μειώνει ταυτόχρονα αυτή που δέχεστε, το nexus κάνει link τα πυρά σας σε άλλους εχθρούς, και το karnesis σας επιτρέπει σαν άλλος Yoda να σπρώχνετε με δύναμη τους εχθρούς σας προς πάσα κατεύθυνση. Όλα τα slabs χρησιμοποιούν μια μπάρα, σαν stamina, που εξαντλείται ανάλογα με την χρήση που κάνετε και αναπληρώνεται αυτόματα με τον χρόνο. Τέλος, να σημειώθεί ότι το residuum μπορεί να χρησιμοποιηθεί για όλες τις παραπάνω ικανότητες και όπλα που περιγράψαμε ανεβάζοντας σιγά σιγά την δυναμική του Colt.

Αντιμετωπίζοντας τη Juliana.

Παρόλο που βγάζω το καπέλο στην Arkane για τη φιλόδοξη σεναριακή ιδέα, χτισμένη πάνω σε γνώριμους μηχανισμούς από προηγούμενους δικούς της τίτλους, θεωρώ πως το Deathloop έχει δύο μεγάλα προβλήματα. Πρώτον η βαριά επανάληψη, σε συνδυασμό με το ότι δεν είναι πάντα απόλυτα ξεκάθαρο τί πρέπει να κάνετε και πού πρέπει να βρίσκεστε. Ενώ υπάρχει στίγμα στο χάρτη με την αποστολή σας αρκετές φορές, δεν είναι στοχευμένο στο στόχο, παρά σε μια γενικότερη περιοχή, αφήνοντας ουσιαστικά την πρωτοβουλία σκέψης στον παίκτη. Αυτή η ελευθερία πρωτοβουλίας όμως καταλήγει να γίνεται τροχοπέδη στην διασκέδαση, καθώς έχετε βρεθεί στο ίδιο μέρος, την ίδια χρονική στιγμή δεκάδες φορές μέχρι τώρα, απλά για διαφορετικό λόγο. Τα συνεχή ευρήματα, οι εναλλαγές και ανατροπές κάνουν φιλότιμη προσπάθεια να σας κρατήσουν σε εγρήγορση, αλλά η κούραση της επανάληψης είναι αναπόφευκτη μετά από λίγο. Βρίσκοντας συνεχώς στοιχεία και κωδικούς καταλήγετε σε ένα συνεχές αλισβερίσι μεταξύ των τεσσάρων περιοχών σκοτώνοντας τους ίδιους και τους ίδιους και γίνεστε μάρτυρας πανομοιότυπων σκηνών και γεγονότων. Η κουραστική επανάληψη, σε συνδυασμό με το αργό και βραδυφλεγές στήσιμο του κεντρικού χαρακτήρα προς μια ολοκληρωμένη persona ενός shooter πρώτου προσώπου που σέβεται τον εαυτό του αφαιρεί πόντους από το σύνολο.

Το δεύτερο πρόβλημα είναι η πραγματικά κακή νοημοσύνη των εχθρών. Χωρίς υπερβολή, μπορείτε πολύ απλά και εύκολα να στηθείτε πίσω από ένα διάδρομο με μια καραμπίνα και να τους σκοτώνετε όλους βολή με βολή, αφού εμφανίζονται σαν παπάκια μπροστά σας. Πολλές φορές δεν σας βλέπουν αν και είστε δίπλα τους, ενώ σας χάνουν από το οπτικό τους πεδίο και επιστρέφουν στην κανονικότητά τους εν ριπή οφθαλμού. Κυριολεκτικά, φτάνοντας προς το τέλος, απλά ξεκινούσα από την αρχή της πίστας μέχρι το objective κάνοντας ένα γρήγορο parkour χωρίς κανένας να μπορεί να με σταματήσει ή να με καθυστερήσει έστω. Ακόμα και αν πεθάνετε από κάποια δική σας λάθος εκτίμηση, το παιχνίδι είναι άκρως επιεικές μαζί σας και σας δίνει δύο ευκαιρίες για να συνεχίσετε. Πεθαίνοντας την τρίτη φορά ανεξαρτήτως της ώρας και της περιοχής όπου βρίσκεστε, χάνετε την πρόοδό σας και ξαναξεκινάτε από την αρχή. Σημειώστε ότι οι ευκαιρίες που έχετε για αναβίωση αναπληρώνονται πλήρως με την έναρξη κάθε αποστολής -ή αν σκοτώσετε την Juliana- άρα έχετε περιθώρια δοκιμών και λαθών που συγχωρούνται. Τέλος, συνάντησα και κάποια μικρά bugs που μπλόκαραν την εξέλιξη της ιστορίας (χαρακτήρες δεν αντιδρούσαν όπως θα έπρεπε) με αποτέλεσμα να πρέπει να ξαναφορτώσω μερικές φορές εκ νέου την πρόοδό μου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από τον Colt μπορείτε να παίξετε και σαν Juliana. Η οποία είναι ένας χαρακτήρας με ιδιαίτερο βάρος στο παιχνίδι (το οποίο σας αποκαλύπτεται αργότερα). Έχει μοναδικό στόχο να σκοτώσει τον Colt και να τον εμποδίσει να σπάσει την λούπα εισβάλοντας ουκ ολίγες φορές στο παιχνίδι σας, κλειδώνοντας όλες τις εξόδους μέχρι είτε να αλληλοεξοντωθείτε είτε να δραπετεύσετε. Στο multiplayer μέρος του παιχνιδιού μπορείτε να επιλέξετε την Juliana και να εισβάλλετε στο timeline κάπου άλλου παίκτη προσπαθώντας να τον σταματήσετε ή να εισβάλλετε σε κάποιον φίλο σας και να κάνετε το Blackreef το προσωπικό σας χαοτικό λούνα παρκ.

Νεκρή για μία ακόμα φορά.

Το Deathloop έχει τρεις επιλογές γραφικών για να το απολαύσετε οπτικά στο έπακρο. Η επιλογή performance με το παιχνίδι να κλειδώνει (με ελάχιστες εξαιρέσεις σε διάφορα σημεία) στα 60fps είναι άριστη επιλογή για να ξεκινήσετε το ταξίδι σας στο Blackreef και να απολαύσετε την λεπτομέρεια του νησιού. Οι περιοχές είναι γεμάτες χρώματα και ζωή που απεικονίζονται με εξαιρετική λεπτομέρεια, ενώ ανάλογα με την χρονική περίοδο που επιλέγετε παρατηρείτε και μικρές ευχάριστες πινελιές αλλαγής στον ουρανό ή στο έδαφος που δίνουν ψευδαίσθηση της αλλαγής. Τα μοντέλα, κυρίως των εχθρών, είναι λιγότερο εντυπωσιακά και υπολείπονται σε λεπτομέρειες, κάτι που φαίνεται αρκετά όταν τους δολοφονείτε από κοντά, αλλά τουλάχιστον υπάρχει αρκετή ποικιλία και δεν νιώθετε ότι ξεπαστρεύετε κλώνους. Ο ηχητικός τομέας δεν προσφέρει κάτι αξιομνημόνευτο, ούτε κάποια μελωδία που κολλάει στο μυαλό. Aπλά λειτουργεί ικανοποιητικά στο παρασκήνιο και ξεχωρίζει ίσως για τις ατάκες-φωτιά μεταξύ του Colt και της Juliana.

Tο Deathloop είναι μια προσπάθεια της Arkane να προσφέρει κάτι διαφορετικό και αυτό μπορούμε να το εκτιμήσουμε. Με ικανοποιητική διάρκεια 15-20 ώρες, διαφορετικά φινάλε και πλήθος χαρακτηριστικών, γρίφων, μυστικών και αποστολών, μπορούσε να είναι ένα τρομερά δυνατό σύνολο που θα ικανοποιούσε τους περισσότερους. Δυστυχώς, λόγω της κουραστικής επανάληψης, της αργής προόδου, της χαοτικής και μπερδεμένης φύσης μερικών κύριων αποστολών και της κάκιστης νοημοσύνης, το παιχνίδι δεν καταφέρνει να απογειωθεί και να αποδειχθεί αντάξιο των προσδοκιών που υπάρχουν από το όνομα των δημιουργών του. Αν σας αρέσουν τα Dishonored και Prey ξέρετε τί θα συναντήσετε και θα περάσετε καλά, αν και με κάποιες παραχωρήσεις σε μερικούς τομείς. Αν όχι, σκεφτείτε το καλύτερα.

Πρωτότυπο σαν ιδέαΥβριδικό στιλ παιχνιδιού ανάλογα με τις προτιμήσεις του παίκτηΟπλισμός και δυνάμεις με βάθος και ειδικά χαρακτηριστικάΠλήθος γρίφων, μυστικών και loreΗ JulianaΑναπόφευκτα κουραστικόΑργό στήσιμο και ανάπτυξη χαρακτήραΚακή νοημοσύνη εχθρώνΑποστολές που μπορεί να μπερδέψουν και να κουράσουνΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS5, PC, Xbox Series X/S (αναμένεται)ΑΝΑΠΤΥΞΗ:ArkaneΕΚΔΟΣΗ:BethesdaΔΙΑΘΕΣΗ:AVE

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
το νησι, νέα, μιζέρια, sniper, εμφάνιση, reload, shift, nexus, yoda, parkour, timeline, performance, xbox, series, nexus s, η ημέρα της γης, φωτια, αλλαγη ωρας 2012, η ζωη ειναι ωραια, εξτρα, timeline, reload, βημα, γνωση, γωνια, νησι, ομορφια, παιχνιδια, προγραμμα, χρωματα, ωρα, αδιαφορια, αθανασια, εξαιρεσεις, απλα, ασυλο, βραδυ, γεγονος, γινεται, δευτερο, δυναμη, δυνατοτητα, δυστυχως, δικη, δολοφονιες, δωσει, διπλο, εγρηγορση, εδαφος, ευκολα, υπαρχει, εκτιμηση, ελευθερια, ενεργεια, εμφάνιση, εξελιξη, ερευνα, ζημια, ζωη, ιδεα, ιδια, ιδιο, υπομονη, υφος, κυνηγητο, λαθος, λεπτομερειες, λουνα παρκ, λογο, μαθηματικα, μελωδια, μιζέρια, μηδεν, μοντελα, μπορειτε, μυαλο, μυστικα, μονα, νοημοσυνη, ξερετε, παντα, ουτοπια, οκτω, ονομα, οπτικα, ουσιαστικα, πεδιο, πηδημα, πιστολια, προβληματα, πρωι, ριπη, ρολο, σεσουλα, στιγμα, συμπαν, σχεδια, τριτη, φορα, χρονος, ωρες, ειδικες δυναμεις, εξοπλισμος, εμφαση, ιδιαιτερο, ιδιαιτερα, lobby, μπροστα, nexus, παιχνιδι, parkour, sniper, series, shift, ταξιδι, υγειας, χαοτικο, yoda, performance
Τυχαία Θέματα