Sound Shapes Review

Eνώ το PS Vita περιμένει το δικό του LBP, το Sound Shapes έρχεται από το πουθενά να παίξει με το “Play Create Share” και να σαγηνέψει με τις φρέσκιες ιδέες του. Το Sound Shapes αντικαθιστά το “Create” με το… “Compose” και γίνεται αυτομάτως ένα από τα πιο ευρηματικά παιχνίδια του PS Vita και όχι μόνο.

Πώς μεταφράζεται όμως το “Compose”, η σύνθεση μουσικής, σε ένα video

game; Το Sound Shapes, δημιουργημένο από τον Jonathan Mak (Everyday Shooter), δίνει μια πολύ απλή λύση: οι νότες εκπροσωπούνται από orbs, διάσπαρτα στην πίστα, που όταν συλλεχθούν από το χαρακτήρα του παιχνιδιού (που μοιάζει με ένα αυγό μάτι σε διάφορα χρώματα) συνθέτουν ένα μουσικό κομμάτι, συνήθως ηλεκτρονικού υπόβαθρου. Μόλις ακουμπήσετε ένα orb, λοιπόν, μια νότα προστίθεται στη μουσική που παίζει στο παρασκήνιο, μουσική που επαναλαμβάνεται περιοδικά όταν έχετε λίγες νότες (δηλαδή στις αρχές κάθε πίστας), ενώ αργότερα γίνεται ένα πολυσύνθετο τρακ. Φυσικά, δεν είστε υποχρεωμένοι να ακούτε όλο το κομμάτι ξανά και ξανά, αφού το παιχνίδι πολύ σωστά χωρίζει τις πίστες του σε υπόκατηγορίες, με κάθε κατηγορία να έχει τη δική της μουσική, σπάζοντας τη μονοτονία και τη βαρεμάρα. Ας δούμε τη διαδικασία λίγο πιο αναλυτικά όμως.

Καταρχήν, το Shapes περιλαμβάνει ένα campaign που έχει την ιδιομορφία να χωρίζεται σε δίσκους πραγματικών καλλιτεχνών, ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν και μεγάλα ονόματα όπως ο deadmau5 και ο Beck (ο οποίος βγάζει και δίσκο σύντομα). Κάθε δίσκος χωρίζεται σε πέντε κομμάτια, που αντιστοιχούν φυσικά σε πέντε πίστες, τέσσερις εκ των οποίων είναι κλειδωμένες. Προφανώς, τις ξεκλειδώνετε ολοκληρώνοντας την προηγούμενη, ενώ μόλις τερματίσετε μία, ξεκλειδώνονται ένα κάρο unlockables, που χρησιμεύουν στον editor του παιχνιδιού (περισσότερα για δαύτον λίγο πιο κάτω). Σκοπός στην εκάστοτε πίστα, είναι να φτάσετε το ηχείο, που σημαίνει και τον τερματισμό, ενώ, στην πορεία σας μέσα σε αυτή συλλέγετε τα orbs, ξεδιπλώνοντας έτσι και τη μουσική, και τα unlockables στο τέλος – περισσότερα orbs αντιστοιχούν σε περισσότερη πραμάτια.

Προσοχή στο κόκκινο!

Το gameplay του παιχνιδιού είναι το εξής: ο χαρακτήρας σας (αυτό το αυγό-μάτι) καλείται να φτάσει στο τέλος της πίστας σε μια δισδιάστατη λογική. Το Sound Shapes δηλαδή δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα 2D platformer. Στις δύο αυτές διαστάσεις λοιπόν, το αυγό που χειρίζεστε έχει τη δύναμη να προσκολλάται σε συγκεκριμένες επιφάνειες, ενώ πρέπει να αποφεύγει το κόκκινο χρώμα, γιατί ειδάλλως γίνεται reset σε κάποιο συγκεκριμένο checkpoint. Οι πίστες δυσκολεύουν ανάλογα με το επίπεδο, με τις πρώτες να είναι για να σας παίρνει ο ύπνος (μεταφορικά πάντα), και τις τελευταίες να σας ταλαιπωρούν με τις έξυπνες ιδιορρυθμίες τους. Όπως ανέφερα, οι πίστες κατηγοριοποιούνται σε δίσκους, με τον κάθε δίσκο, πέρα από συγκεκριμένο καλλιτέχνη, να έχει και το δικό του θεματικό χαρακτήρα: άλλος, πχ, εξελίσσεται σε αστικό περιβάλλον, άλλος σε ένα περιβάλλον επηρεασμένο από το διάστημα.

Η μαγκιά του Sou

Keywords
Τυχαία Θέματα