Shadow of the Colossus Review

Μία δυνατή εμπειρία που έχoυμε βιώσει ξεπερνά σε δυναμική την μνήμη σε όλα τα επίπεδα της ζωής και ειδικά στο gaming. Όταν αναπολούμε την εμπειρία που βιώσαμε με ένα αριστουργηματικό παιχνίδι του παρελθόντος, δεν θυμόμαστε τα άσχημα πολύγωνα ή τη θολούρα που αναπόφευκτα υπήρχαν πριν 10-15 χρόνια, αλλά η εικόνα μεταλλάσεται μέσα μας, τα πάντα γίνονται πιο όμορφα, βασισμένα στις εικόνες του σήμερα. Η Bluepoint Games μετουσιώνει αυτήν την εμπειρία σε πραγματικότητα, δημιουργώντας

από την αρχή το αξέχαστο Shadow of the Colossus στο PS4 και δίνοντάς μας ένα από τα πιο άρτια remake που έχουν βγει μέχρι τώρα.

Η ιστορία του Shadow of the Colossus είναι απλή στην επιφάνεια της, αλλά με πολλές προεκτάσεις και μαθήματα ζωής κατά την ολοκλήρωσή της. Ο πρωταγωνιστής, ονόματι Wander, βρίσκεται σε μια μυστηριώδη κοιλάδα και κρατάει στα χέρια του το άψυχο κορμί της αγαπημένης του. Εκεί ο ήρωας ακούει τα λόγια μιας θεότητας που τον προτρέπει να σκοτώσει τους 16 κολοσσούς που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή για να επανέλθει στην ζωή η αγαπημένη του. Ποιες όμως είναι οι συνέπειες των πράξεων του και ποιος ο ρόλος του ίδιου και των κολοσσών στην ιστορία αυτή; To remake μένει πιστό στην αρχική έκδοση, τόσο όσον αφορά τα λιγοστά cutscenes, όσο και τους βασικούς μηχανισμούς του παιχνιδιού. Τα πάντα έχουν αποτυπωθεί με σεβασμό στον αρχικό σχεδιασμό, με μικρές διορθώσεις που από την μία βοηθάνε όσους δεν έχουν παίξει ακόμα το Shadow of the Colossus, αλλά από την άλλη δεν χαλάνε την εμπειρία για τους παλιούς παίκτες.

Η αποστολή σας στον μελαγχολικό κόσμο του παιχνιδιού είναι συγκεκριμένη: να βρείτε τους 16 κολοσσούς και να τους εξολοθρεύσετε. Δεν υπάρχουν μικρότεροι εχθροί, αποστολές, υποαποστολές και σημαιάκια στο χάρτη όπως συμβαίνει στα περισσότερα σύγχρονα παιχνίδια. Το Shadow of the Colossus έχει έναν open-world σχεδιασμό και κάθε στιγμή που περνάτε μέσα σε αυτό έχει νόημα και ουσία στην μοναδική σας αποστολή. Μάλιστα, αυτό το κατάφερε εν έτει 2006 στο PS2, γεγονός που αυξάνει ακόμη περισσότερο τον θαυμασμό μας για το παιχνίδι. Μοναδικοί σύμμαχοι του Wander είναι το πιστό του άλογο, ο Agro, ένα σπαθί που το ορθώνει μπροστά του ώστε οι ηλιαχτίδες του ήλιου να του δείξουν το δρόμο για τον επόμενο κολοσσό που πρέπει να σκοτώσει και ένα τόξο που κατά βάση το χρησιμοποιεί για να τραβήξει την προσοχή των κολοσσών. Το ταξίδι σας μέχρι να βρείτε τον εκάστοτε κολοσσό είναι η μισή εμπειρία του παιχνιδιού. Η μελαγχολία σας πλημμυρίζει καθώς εξερευνάτε κάθε σπιθαμή της έρημου κόσμου και αυτό το συναίσθημα παραμένει στο remake, παρά το γεγονός ότι οι περιοχές έχουν γεμίσει με περισσότερα δέντρα, φυλλωσιές, δάση, λίμνες κτλ. Το αίσθημα της απομόνωσης καλλιεργείται σταδιακά και τα έρημα τοπία σας εγκλωβίζουν με τέτοιο τρόπο που γίνεστε και εσείς κομμάτι αυτού του κόσμου.

Η κλίμακα των μαχών προκαλεί σοκ και δέος.

Σημαντικές βελτιώσεις εντοπίζονται στο animation τόσο του Wander, όσο και του Agro, που μοιάζουν πιο ζωντανοί από ποτέ. Φανερά βελτιωμένος είναι και ο τρόπος με τον οποίο ο πρωταγωνιστής κάνει άλματα ή αναρριχάται πάνω στα σώματα των κολοσσών, με τις εντολές του χειριστηρίου να είναι πιο άμεσες σε σχέση με την αρχική έκδοση. Η νοημοσύνη του Agro ήταν ένα σημαντικό επίτευγμα πίσω στο 2006 και εντυπωσιάζει ακόμη και σήμερα. Το άλογο αντιδρά οργανικά σαν πραγματικό ζώο, κάποιες φορές παρακούωντας τις εντολές σας όταν βρίσκεστε μακριά του, άλλες φορές αντιδρά με τρομερή νευρικότητα όταν εμφανίζεται κάποιος κολοσσός στο σημείο που βρίσκεστε κτλ.

Οι μάχες με τους κολοσσούς είναι συγκλονιστική εμπειρία, η οποία μεταφέρεται αυτούσια στο remake. Κάθε μάχη είναι ξεχωριστή, όπως ξεχωριστά είναι και τα τρωτά σημεία του κάθε κολοσσού που πρέπει να εντοπίσετε και να τα καρφώσετε με το σπαθί σας. Πέρα όμως από τα τρωτά σημεία, πρέπει να εκμεταλλευτείτε και τα περιβάλλον στις περισσότερες από τις μάχες, αφού η σωστή χρήση στοιχείων του περιβάλλοντος μπορεί να φέρει σε δύσκολη θέση τον εκάστοτε κολοσσό. Τα συναισθήματα που πηγάζουν από τις μάχες είναι δύσκολο να αποτυπωθούν σε λίγες γραμμές, αφού η αίσθηση της αδρεναλίνης που βρίσκεται στο απόγειό της όταν πολεμάτε τον κολοσσό, μετατρέπεται σε θλίψη βλέποντάς τον να σωριάζεται άψυχος μετά τα θανατηφόρα χτυπήματά σας. Γιατί η έννοια του θύτη και του θύματος σε αυτό το παιχνίδι έχει διαφορετικές εκφάνσεις. Εσείς προκαλείτε τον κολοσσό για να έρθει κοντά σας και εκείνος στην πραγματικότητα αμύνεται για την ζωή του και αυτό αργά ή γρήγορα επιδρά αρνητικά και στον δικό σας ψυχισμό. Υπάρχει επίσης time attack mode, το οποίο ξεκλειδώνεται μόλις ολοκληρώσετε το παιχνίδι και σας επιτρέπει να επαναλάβετε τις μάχες με τους κολοσσούς σε προκαθορισμένο χρόνο για να κερδίσετε συλλεκτικά αντικείμενα.

Μοναδικό ψεγάδι στο gameplay του remake παραμένει η κάμερα, η οποία ήταν ένας μικρός βραχνάς και στην αρχική έκδοση. Τότε η μεγάλη κλίμακα του παιχνιδιού δικαιολογούσε την προβληματική κάμερα. Στο remake όμως μπορούσαν να γίνουν έστω κάποιες μεμονωμένες βελτιώσεις σε συγκεκριμένες μάχες, ιδιαίτερα σε κλειστά περιβάλλοντα, αλλά και σε σημεία όπου βρίσκεστε πάνω στο άλογο και η κάμερα παρεκλείνει, οπότε πρέπει να χρησιμοποιείτε τον δεξί αναλογικό μοχλό για να τη φέρνετε στη σωστή θέση. Τα θέματα της κάμερας σε καμία περίπτωση δεν αλλοιώνουν την εμπειρία του παιχνιδιού, όπως συνέβαινε πχ στο The Last Guardian όπου το πρόβλημα ήταν πιο σοβαρό, απλά μία περαιτέρω βελτίωση θα ήταν το κερασάκι στην τούρτα.

Οι φωτισμοί στα περιβάλλοντα είναι εκθαμβωτικοί.

Η πιο σημαντική βελτίωση του remake και ο βασικός λόγος που δημιουργήθηκε εξαρχής είναι φυσικά τα γραφικά του, τα οποία πολύ άνετα μπορούν να συγκριθούν με τα πιο όμορφα παιχνίδια αυτής της γενιάς. Η ποικιλομορφία στα περιβάλλοντα, η συγκλονιστική δουλειά που έχει γίνει στους φωτισμούς σε όλο τον κόσμο του παιχνιδιού, οι λεπτομέρειες στα σώματα των κολοσσών με τις τρίχες τους να είναι σαν αληθινές, ο τρόπος που αποτυπώνονται τα βήματα του Agro στην έρημο, οι αντανακλάσεις στο νερό, το απαράμιλλο draw distance που σας επιτρέπει να βλέπετε χιλιόμετρα μακριά, αποτελούν κάποια μόνο από τα δεκάδες παραδείγματα που θα μπορούσα να παραθέσω για να τονίσω την άρτια δουλειά που έχει γίνει στον τεχνικό τομέα. Ένα άλλο νέο στοιχείο είναι η δυνατότητα επιλογής διαφορετικών οπτικών φίλτρων, τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τόσο στο photo mode για φωτογραφίες από τον κόσμο του παιχνιδιού, όσο και στο gameplay. Έτσι, μπορείτε να επαναφέρετε τα πιο κιτρινωπά χρώματα του αρχικού παιχνιδιού, να παίζετε με πιο ζωηρά χρώματα, μόνο νύχτα κτλ. Στον ηχητικό τομέα δεν έχει αλλάξει κάτι από την αρχική έκδοση, πέρα από την μεγαλύτερη καθαρότητα των ήχων του περιβάλλοντος καθώς εξερευνάτε τον κόσμο και βυθίζεστε όλο και περισσότερο στην μεγαγχολική διάθεση του παιχνιδιού. Η μουσική, τόσο στις μάχες, όσο και στα cutscenes, έχει γράψει την δική της ιστορία και παραμένει μοναδική.

Το remake του Shadow of the Colossus αποτελεί ένα από τα κορυφαία παραδείγματα επανακυκλοφορίας παλιού παιχνιδιού, με σεβασμό στο original και με ένα τεχνικό τομέα που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από ότι καλύτερο έχουμε δει σε αυτή την γενιά. Η περίπου οκτάωρη εμπειρία που προσφέρει ο αριστουργηματικός αυτός τίτλος αξίζει να βιωθεί ξανά και ξανά, είτε έχετε παίξει την αρχική έκδοση, είτε όχι. Ειδικά αν ανήκετε στην δεύτερη κατηγορία, μην το χάσετε με τίποτα.

Μοναδική εμπειρία, αναλλοίωτη από το χρόνοΟ μελαγχολικός κόσμος σας “εγκλωβίζει” μέσα τουΟι κινήσεις και η νοημοσύνη του αλόγου παραμένουν ασύλληπτεςΑπό τις πιο ευφάνταστες μάχες με αφεντικά που έχουν δημιουργηθεί ποτέΚαταπληκτικός τεχνικός τομέαςΜουσική που όπως πάντα συγκλονίζειΤα θέματα της κάμερας παραμένουν ένας μικρός βραχνάςΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 9.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4ΑΝΑΠΤΥΞΗ:Bluepoint GamesΕΚΔΟΣΗ:SonyΔΙΑΘΕΣΗ:Sony HellasΕΙΔΟΣ:Action adventureΠΑΙΚΤΕΣ:Single-playerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:https://www.playstation.com/en-us/games/shadow-of-the-colossus-ps4/HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:6/2/2018

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα