Resident Evil Village review

Με τo Resident Evil 7 η Capcom μας σύστησε μία νέα φόρμουλα για τη σειρά, η οποία αγαπήθηκε από τους κριτικούς αλλά και από τους παίκτες. Η κάμερα πρώτου προσώπου είναι κάτι που προσφέρει αρκετούς πόντους στην εμπειρία ενός παιχνιδιού τρόμου, κάτι που έχουμε δει και σε άλλους τίτλους του είδους. Όμως, το Resident Evil

Village δεν είναι απλά η συνέχεια του RE7 και η νέα περιπέτεια του Ethan Winters, αλλά ουσιαστικά το Resident Evil 8. Ενώνει την ιστορία όλων των τίτλων και το πώς φτάσαμε ως εδώ, ενώ παράλληλα προσφέρει και μία ματιά στο μέλλον της σειράς.

Η ιστορία ξεκινάει τρία χρόνια μετά τα γεγονότα του Resident Evil 7, με τον Ethan και τη Mia να περνούν μία ήσυχη βραδιά στο σπίτι με την κόρη τους, Rose. Μαθαίνουμε πως ο Ethan είχε σώσει τη Mia και όχι τη Zoe στον προηγούμενο παιχνίδι, κάτι βέβαια που γνωρίζαμε από το End of Zoe DLC. Εκεί που όλα είναι ήρεμα όμως, ο Chris Redfield μπουκάρει στο σπίτι και το κάνει καλοκαιρινό, σκοτώνοντας την Mia. Έτσι, ο Ethan βρίσκεται σε ένα χωριό, χωρίς να γνωρίζει τί, πού και πώς, ενώ ο Chris έχει απαγάγει την κόρη του. Εδώ ξεκινάει η πραγματική ιστορία. Ο Ethan θέλει να βρει την κόρη του, όμως στο χωριό τον υποδέχονται νέα τέρατα και πιο συγκεκριμένα… λυκάνθρωποι. Για τους παλιούς, η πρώτη ώρα θυμίzει αρκετά το Resident Evil 4, με ορδές από lycans να σας κυνηγούν και να προσπαθείτε να τους αποφύγετε, είτε κλείνοντας τα παράθυρα των σπιτιών με ξύλα είτε με την καραμπίνα σας. Ναι, από πολύ νωρίς το παιχνίδι φροντίζει να σας παρέχει όχι μόνο ένα πιστόλι και ένα μαχαίρι, αλλά και καραμπίνα. Όμως, οι lycans δεν είναι οι μοναδικοί σας εχθροί. Στο χωριό “κουμάντο” κάνει η Mother Miranda, ενώ από κάτω της ακριβώς βρίσκονται τέσσερις άρχοντες: Lady Dimitrescu, Donna Beneviento, Salvatore Moreau και Karl Heisenberg.

Εδώ εντοπίζεται η πρώτη μεγάλη διαφορά μεταξύ του Resident Evil Village και του 7. Αν και οι Bakers ήταν αρκετά τρομακτικοί και με διαφορετικές ικανότητες, εδώ οι τέσσερις άρχοντες δεν είναι μόνοι τους, καθώς όχι μόνο ο καθένας έχει ξεχωριστές δυνάμεις, αλλά είναι σαν να παίζετε τέσσερα διαφορετικά είδη παιχνιδιού. Πχ η Lady Dimitrescu είναι βαμπίρ (ναι, καλά διαβάσατε) και έχει τρεις κόρες, οι οποίες πετάγονται στο άκυρο σε σημεία του κάστρου Dimitrescu και σας καταδιώκουν. Από την άλλη, ο Karl Heisenberg έχει την δύναμη του... Magneto, καθώς μπορεί να ελέγχει μεταλλικά αντικείμενα, ενώ η μάχη με αυτόν θυμίζει λίγο σκηνή από Transformers.

Καλωσορίζουμε τους λυκάνθρωπους (και τα βαμπίρ) στη σειρά Resident Evil.

Ναι, το Resident Evil Village έχει μεγάλη ποικιλία εχθρών, από λυκάνθρωπους και βαμπίρ μέχρι και “ζόμπι” (στο περίπου, μην περιμένετε τα κλασικά των πρώτων RE). Ακόμα και έτσι όμως, κανένα από τα νέα τέρατα δεν αποτελεί πραγματική απειλή αν γνωρίζετε το είδος. Σε αντίθεση με τους Bakers στο RE7, τα νέα τέρατα είναι αρκετά πιο εύκολα στο να τα αποφύγετε, χωρίς να βοηθάει και τόσο η νοημοσύνη τους, κάτι που μπορείτε να καταλάβετε από τις πρώτες ώρες του παιχνιδιού. Όμως, ακόμα πιο αδύναμοι είναι οι τέσσερις άρχοντες, με τα σχετικά boss fights να είναι τα πιο αδύναμα μέρη του παιχνιδιού. Όλες οι μάχες είναι στη φιλοσοφία του να αποφύγεις επίθεση και να πυροβολήσεις, χωρίς να απαιτούν πολλή στρατηγική από μέρους σας. Ακόμα και στην περίπτωση της Lady Dimitrescu, η οποία αρχικά φαίνεται πως συμπεριφέρεται σαν ένας νέος Mr X, διαπιστώνετε πόσο εύκολο είναι να την αποφύγετε, χωρίς τελικά να αποτελεί πραγματικό πρόβλημα για σας.

Η περιπέτειά σας στο Resident Evil Village κυμαίνεται λίγο κάτω από τις 10 ώρες. Οι αλλαγές στα setup σας κρατούν σε μία εγρήγορση, ενώ η ιστορία που ξεδιπλώνεται μπροστά σας έχει αρκετό ενδιαφέρον, πόσο μάλλον αν διαβάσετε όλα τα memos και γνωρίζετε το lore της σειράς. Δυστυχώς, ενώ ο Chris Redfield είναι πρώτη μούρη στα trailer και στο εξώφυλλο του παιχνιδιού, τελικά εμφανίζεται για μόλις... 10 λεπτά (και αν), κάτι που σίγουρα απογοητεύει καθώς περιμέναμε κάτι περισσότερο από αυτόν τον τόσο εμβληματικό χαρακτήρα. Ένα ακόμα αδύναμο σημείο του παιχνιδιού είναι οι τελευταίες ώρες, καθώς η εμπειρία από τρόμο καταλήγει να είναι ένα ατελείωτο shooting φτιαγμένο για... φανατικούς των FPS. Υποτίθεται αυτό που ήθελαν οι developers στο τέλος να είναι μία αίσθηση συνεχούς κινδύνου, όμως αν παίξετε σωστά διαπιστώνετε ότι με τα όπλα, τις αναβαθμίσεις αλλά και τις σφαίρες, δεν υπάρχει κανένας λόγος για πανικό.

Μία ευχάριστη επιστροφή είναι η ύπαρξη “βαλίτσας” για την αποθήκευση των όπλων και των αντικειμένων, κάτι που είχαμε δει στο Resident Evil 4. Επιπλέον, οι αναβαθμίσεις και οι αγορές όπλων και αντικειμένων γίνονται στον Duke, έναν νέο έμπορο ο οποίος βρίσκεται σε αρκετά σημεία του χωριού. Εκεί μπορείτε επίσης να πουλήσετε αντικείμενα, ώστε να αναβαθμίσετε ακόμα παραπάνω τον εξοπλισμό σας. Ακόμα πιο εύκολος γίνεται και ο συνδυασμός των αντικειμένων, αφού πραγματοποιείται σε ξεχωριστή καρτέλα και σας δείχνει ξεκάθαρα ποια αντικείμενα χρειάζεται να συνδυάσετε για περισσότερες σφαίρες ή πρώτες βοήθειες. Γενικά, όλες οι αλλαγές στο σύστημα διαχείρισης πυρομαχικών και των αντικειμένων είναι ευπρόσδεκτες και προσφέρουν αρκετές ευκολίες.

Η επιβλητική Lady Dimitrescu είναι ένα από τα boss του παιχνιδιού.

Το παιχνίδι εκμεταλλεύεται την ελευθερία που δίνει το χωριό, καθώς μπορείτε να κυνηγάτε ζώα και στη συνέχεια να τα δίνετε στον Duke, ώστε να σας τα μαγειρέψει. Τα πιάτα που σας ετοιμάζει σας δίνουν μερικές ξεχωριστές ικανότητες, όπως να δέχεστε λιγότερο damage ενώ κάνετε block ή οι σφαίρες στο κεφάλι των εχθρών να είναι ακόμα πιο αποτελεσματικές. Γενικά, ο κόσμος του παιχνιδιού σας καλεί να τον εξερευνήσετε, να βρείτε τί ακριβώς έχει γίνει στο χωριό αλλά και να χαθείτε για ώρα στην εύρεση περισσότερων coins ή το κυνήγι ζώων. Από την άλλη, αν είστε φίλοι των γρίφων θα απογοητευτείτε για ακόμη μία φορά, αφού το παιχνίδι τείνει περισσότερο προς την δράση. Υπάρχουν γρίφοι, αλλά είναι τόσο απλοί και λίγοι που ούτε σας δυσκολεύουν, ούτε σας βάζουν στην διαδικασία να σκεφτείτε όσο θα έπρεπε.

Το μεγαλύτερο θέμα του Resident Evil Village είναι το ίδιο το σύστημα shooting. Προσωπικά, όσο και να προσπάθησα, όσο και να πειραματίστηκα με τις ρυθμίσεις, η εμπειρία shooting είναι απλά αδύναμη. Ίσως σε ένα shooter τρίτου προσώπου να μην πείραζε τόσο, όμως εδώ μιλάμε για ένα καθαρόαιμο FPS που μάλιστα αφήνει πίσω του αρκετά στοιχεία τρόμου για να προσφέρει ακόμα περισσότερη δράση. Αφού λοιπόν το μέλλον της σειράς φαίνεται να παραμένει FPS και πιο επικεντρωμένο στην δράση (εκτός από τα remakes), ελπίζω στον επόμενο τίτλο να δούμε ένα καλύτερο σύστημα. Αυτό δε σημαίνει ότι είναι unplayable σε καμία περίπτωση, αλλά σίγουρα δεν βρίσκεται στα ιδανικά επίπεδα.

Είναι κρίμα, γιατί αλλιώτικα το Mercenaries mode, που επιστρέφει από προηγούμενα RE, θα ήταν ακόμα καλύτερο. Το Mercenaries προσφέρει μία πιο arcade εμπειρία, με ορδές εχθρών να έρχονται κατά πάνω σας και να πρέπει να επιζήσετε. Παρά βέβαια τα προβλήματα στο σύστημα μάχης, μπορώ να πω ότι το Mercenaries όχι απλά με κέρδισε, αλλά σε αυτό έκαψα περισσότερες ώρες από ότι θα έπρεπε, μπας και φτάσω στη βαθμολογία SS (spoiler: δεν έγινε ποτέ). Αν λοιπόν ανησυχείτε πως η ενασχόλησή σας με το παιχνίδι κρατάει περίπου 10 ώρες, θα εκπλαγείτε ευχάριστα από το Mercenaries, αλλά και από το πόσο replay value υπάρχει, αν θέλετε να μαζέψετε τα πάντα αλλά και να δοκιμάσετε τις αντοχές σας στα πιο υψηλά επίπεδα δυσκολίας της ιστορίας.

Α ρε Chris...

Ο οπτικός τομέας του Resident Evil Village είναι απλά εκπληκτικός, κάτι που φαίνεται ακόμα περισσότερο στις νέες κονσόλες. Από τα μοντέλα των χαρακτήρων, μέχρι τις λεπτομέρειες στα περιβάλλοντα αλλά και στις οικίες όπου διαδραματίζεται η ιστορία, το παιχνίδι είναι χάρμα οφθαλμών. Επίσης, έχει γίνει τρομερή δουλειά στα animations, όχι μόνο στις κινήσεις των χαρακτήρων αλλά και στις εκφράσεις των προσώπων, κάτι που σίγουρα θα εκτιμήσετε καθώς παίζετε. Αυτό φαίνεται από την πρώτη στιγμή του παιχνιδιού, με τον Ethan να κρατάει τη Rose και να είναι το πιο πειστικό μοντέλο μωρού που έχετε δει ποτέ σε videogame (συγνώμη Death Stranding!). Σε υψηλά επίπεδα βρίσκεται και ο ηχητικός τομέας, καθώς τόσο το soundtrack όσο και το voice acting είναι άψογα, συμβάλλοντας στην έντονη ατμόσφαιρα του παιχνιδιού.

Το Resident Evil Village εξελίσσει τη φόρμουλα του RE7 με διάφορους τρόπους. Ολοκληρώνει την ιστορία του Ethan Winters, διαθέτει στοιχεία από το πολυαγαπημένο RE4, εισάγει ακόμα περισσότερους εχθρούς και συνδυάζει τρόμο και δράση, κάτι που η Capcom είχε προσπαθήσει να κάνει πολλές φορές χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Αν είστε φανατικός της σειράς RE, τότε απλά και μόνο το lore που κρύβεται στο παιχνίδι θα σας κάνει να ψάξετε κάθε γωνιά και στοιχείο για περισσότερες πληροφορίες. Αν δεν έχετε ασχοληθεί ακόμα με RE, ήρθε η ώρα να ξεκινήσετε.

Ενδιαφέρουσα ιστορίαΠοικιλία εχθρώνΤο Mercenaries mode τα σπάειΘετικές αλλαγές προς διευκόλυνση του παίκτηΕκπληκτικά γραφικάΆψογος ήχοςΑδιάφορα boss fightsΕλάχιστοι και εύκολοι γρίφοιΑδύναμο σύστημα shootingΑπογοητευτικά μικρή παρουσία του Chris RedfieldΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:Xbox Series X/S, PS5, PS4, Xbox One, PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:CapcomΕΚΔΟΣΗ:CapcomΔΙΑΘΕΣΗ:CD Media

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
resident evil, village, village, resident evil, resident evil 4, xbox one, capcom, νέα, mia, rose, zoe, end, dlc, mother, lady, transformers, boss, fps, duke, block, δραση, σημαίνει, replay, voice, xbox, series, ps4, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, τελος του κοσμου, γριφοι, γωνια, δουλεια, ζωα, θεμα, τα νεα, ωρα, boss, dlc, fps, ps4, ακυρο, απλα, ασυλο, ατμοσφαιρα, βαθμολογια, βαμπιρ, βραδια, βρειτε, βρισκεται, γεγονοτα, γινει, γινεται, γινονται, δυναμη, δυστυχως, δειχνει, εγινε, εγρηγορση, ευκολο, ευκολα, υπαρχει, εκφρασεις, ελευθερια, επρεπε, επιτυχια, ερχονται, εχθροι, ζωων, ιδιο, ειδος, θυμιζει, ηρεμα, κυνηγι, λεπτομερειες, ματια, μοντελα, μπορειτε, νοημοσυνη, ξυλα, παντα, ουσιαστικα, πιατα, προβληματα, ρυθμισεις, σιγουρα, συνεχεια, σειρα, σπιτι, τρια, φορμουλα, φορα, ωρες, αγορες, capcom, block, duke, ειδη, φιλοι, κορες, lady, mia, μια ματια, μια φορα, μπροστα, mother, παιχνιδι, πληροφοριες, replay, rose, resident evil 4, series, σημαίνει, σκηνη, transformers, voice, zoe
Τυχαία Θέματα