Metroid Prime Remastered review

Το Metroid Prime θεωρείται ένα από τα καλύτερα παιχνίδια όλων των εποχών και όχι άδικα. Κατάφερε να αναστρέψει την αρνητική στάση που είχαν οι gamers όταν έμαθαν πως η σειρά Metroid θα γίνει τρισδιάστατη και μάλιστα πρώτου προσώπου. Όταν βγήκε πριν από δύο δεκαετίες, άφησε τους πάντες με ανοιχτό στόμα. Ταυτόχρονα αποτέλεσε μια φοβερή σπουδή στον σχεδιασμό των videogames και απέδειξε πως το GameCube, κάτω από τον ανορθόδοξο family friendly σχεδιασμό του, έκρυβε περίσσια δύναμη. Ενώ περιμένουμε το μέχρι στιγμής άφαντο Metroid Prime 4, η Nintendo

μας δίνει το Metroid Prime Remastered, μια νέα έκδοση του Prime με βελτιωμένα γραφικά και ήχο, σύγχρονο χειρισμό κτλ. Μπορεί το τέλειο να γίνει ακόμα καλύτερο;

Χρονικά, το Metroid Prime λαμβάνει χώρα μεταξύ του Metroid: Zero Mission (στην ουσία το πρώτο Metroid) και τοy Metroid 2: Samus Returns. Η αγαπημένη μας κυνηγός επικυρηγμένων Samus Aran φτάνει στην διαστημική φρεγάτα Orpheon που ανήκει στους Space Pirates έχοντας λάβει σήμα άμεσης ανάγκης. Εκεί ανακαλύπτει πως οι Space Pirates προσπαθούν να μεταλλάξουν γενετικά πλάσματα από τον γειτονικό πλανήτη, τον Tallon 4, όπου κάποτε τον κατοικούσε η φυλή των Chozo και για κάποιο λόγο έχει ιντριγκάρει τους πειρατές. Το μόνο που κατάφεραν όμως είναι να σφαγιαστούν από τα πειραματόζωά τους. Μετά από μια μάχη με την Parasite Queen, η Samus καταφέρνει την τελευταία στιγμή να δραπετεύσει από την αυτοκαταστρεφόμενη φρεγάτα και έχοντας χάσει όλα τα βασικά της όπλα και δυνατότητες, προσγειώνεται με το gunship της στην επιφάνεια του πλανήτη. Ένα από τα πράγματα που το Metroid Prime κάνει σωστά, είναι η ατμόσφαιρα. Ο κόσμος του Tallon 4 μοιάζει να έχει την δική του ιστορία. Υπήρχε πριν από την άφιξη της Samus και θα υπάρχει μετά την αποχώρησή της. Ναι αυτός ο πλανήτης δεν γίνεται θρύψαλα όπως συνήθως.

Το παιχνίδι χαρακτηρίζεται ως adventure πρώτου προσώπου. Θα έλεγα όμως πως με τα σημερινά δεδομένα είναι ένα first-person metroidvania. Από την στιγμή που φτάνετε στον Tallon 4, αρχίζετε να ψαχουλεύετε κάθε γωνία του. Βρίσκετε συνέχεια νέες αναβαθμίσεις για τη Samus που με τη σειρά τους σας ανοίγουν νέα μονοπάτια στην εξερεύνηση. Παρά τα χρόνια που φέρνει στην πλάτη του, το παιχνίδι παίζεται με ευχαρίστηση ακόμα και σήμερα. Οι πίστες είναι υποδειγματικά σχεδιασμένες, παρά την πιθανότητα να χαθείτε σε αρκετές περιστάσεις. Ευτυχώς υπάρχει πάντα μια μικρή υπενθύμιση της γενικής κατεύθυνσης, συνήθως με μια τοποθεσία του χάρτη ως ένδειξη ώστε να υπάρχει πάντα κάτι να επικεντρωθείτε. Από εκεί και πέρα ο τρόπος να φτάσετε εκεί αλλά και τα μυστικά έχουν να κάνουν με τον τρόπο που ψάχνετε τον χάρτη και τον γεμίζετε σταδιακά. Φυσικά, ως κλασικό Metroid, το παιχνίδι περιλαμβάνει δωμάτια τα οποία σας δίνουν τον πλήρη χάρτη της περιοχής, αλλά ταυτόχρονα και δωμάτια για save. Υπάρχουν δεκάδες πράγματα για να μαζέψετε όπως energy tanks και αναβαθμίσεις πυραύλων. Σιγά-σιγά μαζεύετε και τις διάφορες δυνατότητες της Samus όπως morphball και spiderball, διάφορες αναβαθμίσεις του κανονιού της, καθώς και αναβαθμίσεις της στολής.

Τα boss που εμφανίζονται σε κάθε περιοχή δοκιμάζουν για τα καλά τις δυνατότητές σας και συνήθως νικώντας τα λαμβάνετε νέες. Σε γενικές γραμμές, οι μάχες με τα boss έχουν να κάνουν με παρατήρηση των μοτίβων τους και την ανάλογη δράση τη στιγμή που χρειάζεται. Χρησιμοποιήσετε κάθε δυνατότητα και όπλα που έχετε αποκτήσει μέχρι τη στιγμή που τα συναντάτε. Το παιχνίδι δεν σας αφήνει ποτέ χωρίς τις ανάλογες αναβαθμίσεις, οπότε στην ουσία, το πόσο καλά είστε εξοπλισμένος έχει να κάνει με το πόσο καλά έχετε ψάξει το περιβάλλον για energy tanks και missile expansions ή ακόμα και μερικές αναβαθμίσεις που δεν είναι υποχρεωτικές. Το περιβάλλον είναι γεμάτο με μικρούς γρίφους, ενώ υπάρχουν δεκάδες μυστικά δωμάτια.

Αυτό σημαίνει πως αν θέλετε να βρείτε τα πάντα στο παιχνίδι ή να επιδοθείτε σε «sequence breaking» για να δοκιμάσετε να περάσετε ολόκληρες περιοχές χωρίς κάποια υποχρεωτική αναβάθμιση, μπορείτε να το κάνετε. Το παιχνίδι παραμένει ένα τρισδιάστατο metroidvania που δίνει αρκετές επιλογές. Βέβαια η 3D δράση πάντα επιφέρει έναν επιπλέον βαθμό πολυπλοκότητας που πρέπει να έχετε υπόψη πριν βυθιστείτε στον κόσμο του. Γι αυτό είναι καλό να παίζετε χωρίς να κάνετε μεγάλα διαλείμματα ενδιάμεσα για να μην χάνετε το τί έχετε κάνει και τί όχι. Βέβαια υπάρχει ολόκληρο σύστημα με hints, όπως και τα logs που μπορείτε να συμβουλευτείτε, αλλά γενικότερα αν παίζετε Prime για πρώτη φορά καλό είναι να επικεντρωθείτε σε αυτό για όσο διαρκεί. Το remaster προσφέρει τα επίπεδα δυσκολίας casual, normal και hard, ώστε παίκτες κάθε εμπειρίας να μπορούν να το απολαύσουν.

Η πιο σημαντική αλλαγή όσον αφορά το gameplay στο remaster είναι η προσθήκη χειρισμού με τους αναλογικούς μοχλούς όπως όλα τα σύγχρονα (και όχι μόνο) shooters. Η αλλαγή μπορεί να φαίνεται μικρή, αλλά βελτιώνει σε τεράστιο βαθμό το platforming σε πρώτο πρόσωπο, δίνοντάς σας ελευθερία κινήσεων. Στην περίπτωση που προτιμάτε τον παλιό τύπο χειρισμού του GameCube ή motion controls του Wii, υπάρχουν και αυτές οι επιλογές.

Φυσικά, οι μεγαλύτερες αλλαγές εντοπίζονται στον τεχνικό τομέα. Η σειρά Metroid Prime μέχρι πρότινος ήταν κυριολεκτικά εγκλωβισμένη σε standard definition, δηλαδή στο GameCube και το Wii. Κάνοντας το βήμα σε υψηλότερες αναλύσεις, η δημιουργός Retro Studios έφερε το παιχνίδι στη νεότερη και πιο ικανή game engine της. Το αποτέλεσμα είναι ένα από τα πιο όμορφα παιχνίδια του Switch, με περιβάλλοντα που σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν σχεδιαστεί εξ ολοκλήρου από το μηδέν ώστε το νέο σύστημα φωτισμού να αναδειχτεί ακόμα καλύτερα. Υπάρχουν δεκάδες λεπτομέρειες, μικρές και μεγάλες, που έχουν προστεθεί στα γραφικά. Ολόκληροι διάκοσμοι στους πολλαπλούς δαιδαλώδεις διαδρόμους, λεπτομέρειες σε εχθρούς όπως το κυψελωτό μοτίβο στα μάτια του Meta Ridley, και μικροπράγματα όπως το νερό που κυλάει από το όπλο της Samus. Μιλώντας για το όπλο, πλέον οι λάμψεις και τα εφέ είναι στα 60fps και όχι στα 30 όπως στο GameCube και το αποτέλεσμα είναι κυριολεκτικά έρωτας με την πρώτη ματιά. Επίσης, το υγρό στοιχείο έχει σχεδιαστεί από την αρχή, ώστε να έχει πιο ρεαλιστικές αντανακλάσεις και ανάδραση με την Samus. Ίσως το μόνο πράγμα που έχει αφαιρεθεί είναι τα εφέ φωτισμού πραγματικού χρόνου και έτσι τα όπλα δεν φωτίζουν το περιβάλλον τους. Παρόλα αυτά βλέπετε όχι μόνο τα μάτια της ηρωίδας στο visor, αλλά και ανανεωμένα εφέ θολώματος και νερού που σας απορροφούν ακόμα περισσότερο στον κόσμο του τίτλου.

Ο ήχος έχει δεχθεί και αυτός αρκετές βελτιώσεις στο remaster, αν και όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό όσο τα γραφικά. Η μουσική επένδυση του αρχικού παιχνιδιού έχει μεταφερθεί αυτούσια, όπως και τα επιμέρους ηχητικά εφέ, όμως έχουν γίνει μπόλικες προσθήκες στους διάφορους ήχους παρασκηνίου ώστε η ατμόσφαιρα να είναι ακόμα πιο απολαυστική.

Το Metroid Prime Remastered είναι ένα επικό remaster ενός επικού παιχνιδιού, σχεδιασμένο με πολλή αγάπη και μεράκι από τους δημιουργούς του original (και όχι μόνο). Δύσκολα περιγράφεται η απίστευτη χαρά που έδωσε στους παλιούς φαν του Metroid η Nintendo με αυτήν την κίνηση. Ταυτόχρονα, είναι ιδανική ευκαιρία για τους νεότερους να γνωρίσουν ένα από τα καλύτερα παιχνίδια που φτιάχτηκαν ποτέ. Αν έχετε Switch, ξεχάστε για λίγο την πραγματικότητα και δραπετεύστε στον Tallon 4.

Το κλασικό Metroid Prime ακόμα καλύτεροΕκπληκτικές βελτιώσεις στα γραφικάΤο νέο σύστημα χειρισμού είναι εξαιρετικόΝέες επιλογές για όλους τους παίκτεςΜερικές φορές είναι περίπλοκο και θέλει αμέριστη προσοχήΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 9.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:SwitchΑΝΑΠΤΥΞΗ:Retro StudiosΕΚΔΟΣΗ:NintendoΔΙΑΘΕΣΗ:CD Media

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα