Lost Epic review

Μέσα στον καταιγισμό από soulslike παιχνίδια που κυκλοφορούν στις μέρες μας, θέλει πραγματικά προσοχή και προσπάθεια για να ξεχωρίσεις αυτούς τους τίτλους που έχουν να προσφέρουν κάτι πραγματικά διαφορετικό. Το Lost Epic, της ιαπωνικής Team Earth Wars, υιοθετεί όλα εκείνα τα θετικά στοιχεία του είδους που αντιγράφει, μαζί με πλήθος από επιλογές και παραμετροποιήσεις προσπαθώντας να ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό παίκτη. Ας δούμε αν

και κατά πόσο τα παραπάνω συνδυάζονται αρμονικά.

Το Lost Epic σας μεταφέρει σε έναν άγνωστο κόσμο που καταδυναστεύεται από έξι διαβολικές θεότητες οι οποίες κυριαρχούν σπέρνοντας την καταστροφή. Εσείς σε συνεργασία με μια φατρία μαγισσών πρέπει να ταξιδέψετε σε έξι αντίστοιχα διαφορετικές περιοχές και να δώσετε τέλος στην τυραννία τους, δίνοντας στον κόσμο μια δεύτερη ευκαιρία αναγέννησης από τις στάχτες του. Συμμάχους στην αποστολή σας έχετε τις μάγισσες που σας βοηθάνε στο ταξίδι σας με διαφόρους τρόπους, τα όπλα σας και τις ικανότητες που αποκτάτε στην πορεία.

To Lost Epic είναι 2D action-RPG με το γνωστό soulslike σύστημα και πολλή εξερεύνηση. Οφείλω να ομολογήσω ότι τα παραπάνω χαρακτηριστικά ταιριάζουν γάντι με το στιλ της επικής φαντασίας που υιοθετεί το παιχνίδι, μαζί με ιδανική ατμόσφαιρα που είναι ευχάριστη και παράλληλα ταιριαστή στο πνεύμα των συνεχών μαχών. Αφού επιλέξετε την εμφάνιση που θέλετε να έχει ο χαρακτήρας σας (από μια αρκετά περιορισμένη γκάμα επιλογών), ξεκινάει ένας απλός οδηγός εκμάθησης κινήσεων και τρόπων λειτουργίας του παιχνιδιού, που επικεντρώνεται στα βασικά. Λόγω όμως της δομής του τίτλου που αποτελείται από πολλά μενού με πλήθος επιλογών και δυνατότητα εκμάθησης ικανοτήτων που αγγίζουν τις 20 σελίδες (!) χρειάζεται υπομονή και επιμονή για να «σπουδάσετε» πλήρως όλες τις λειτουργίες και τους μηχανισμούς του. Η αρχική «ασφυξία» από την πολυπλοκότητα του τίτλου δίνει την θέση της στην σταδιακή κατανόηση των λεπτομερειών και του σχεδιασμού που πρέπει να κάνετε για να επιβιώσετε, προσφέροντας τελικώς ένα αίσθημα ικανοποίησης.

Ο πρωταγωνιστής σας έχει την δυνατότητα να ταξιδεύει ελεύθερα ανάμεσα στους κόσμους και να εξερευνάει τον χάρτη, σκοτώνοντας στην πορεία εχθρούς και ανακαλύπτοντας μυστικά. Υπάρχουν checkpoints στα οποία μπορείτε να κάνετε save, να αυξήσετε το level του χαρακτήρα σας, να αναβαθμίσετε τον εξοπλισμό σας ή και να φτιάξετε καινούριο από υλικά που βρίσκετε στον δρόμο σας. Τα checkpoints αποτελούν και το σημείο επαναφοράς σας αν πεθάνετε (που θα πεθάνετε πολλές φορές). Δυστυχώς εμφανίζονται με λιγότερη συχνότητα από όσο θα έπρεπε, κάτι που οδηγεί σε εκνευρισμό, καθώς χάνετε όλο το anima (in-game χρήμα, περισσότερα παρακάτω) που έχετε συλλέξει μέχρι εκείνη τη στιγμή. Επίσης το παιχνίδι είναι λίγο άδικο όσον αφορά την κλίμακα δυσκολίας και εμφάνισης των εχθρών. Έτσι πχ μπορεί να προοδεύετε με σχετική ευκολία στο χάρτη σκοτώνοντας εχθρούς όταν ξαφνικά χωρίς προειδοποίηση εμφανίζεται ένας τεράστιος εχθρός που σας κλειδώνει στην περιοχή χωρίς να έχετε την δυνατότητα να δραπετεύσετε, κάτι που οδηγεί σχεδόν σε βέβαιο θάνατο. Ο χάρτης είναι αρκετά απλός και ξεκάθαρος αλλά οι περιοχές είναι μεγάλες σε μήκος και κουράζουν κυρίως αν πεθάνετε και πρέπει να ξαναξεκινήσετε από την αρχή.

Για να αυξήσετε το level σας, να μάθετε νέες ικανότητες και να κατασκευάσετε εξοπλισμό, απαιτείται anima. Το anima είναι η ανταμοιβή που κερδίζετε σκοτώνοντας εχθρούς και μάλιστα υπάρχει και διαδικασία επιβράβευσης ανάλογα με την τελική σας επίδοση (πχ αν δεν σας έκανε ζημιά ο εχθρός). Να είστε προετοιμασμένος για τον χρόνο που θα ξοδέψετε καθαρά για την απόκτηση anima, καθώς η οποιαδήποτε ενέργεια αναβάθμισης ή κατασκευής εξοπλισμού απαιτεί μεγάλες ποσότητες από δαύτο, που σημαίνει αρκετές μάχες ρουτίνας. Τουλάχιστον έχετε την επιλογή να καταστρέψετε υλικά και εξοπλισμό που δεν χρειάζεστε (και βρίσκετε αρκετό) με αντάλλαγμα anima, οπότε με την συνεχή εξερεύνηση έχετε μια έξτρα πηγή χρήματος.

Οι μάχες είναι χορταστικές και έχουν ποικιλία, αλλά όχι χωρίς προβλήματα. Μπορείτε να επιτεθείτε με ελαφριά ή βαριά επίθεση ή να αποφύγετε τους εχθρούς με διαφυγή. Κάθε κίνηση που κάνετε καταναλώνει stamina, καθιστώντας σας εκτεθειμένο σε επιθέσεις αν υπερβάλλετε με συνεχές πάτημα των κουμπιών. Πολύ ωραίο στοιχείο είναι ότι πολλά όπλα έχουν δικό τους ρεπερτόριο κινήσεων που αλλάζει τελείως το σετ επιθέσεων που έχετε στην διάθεση σας, καθώς και έξτρα δυνατότητες όπως πχ να δηλητηριάζουν τους εχθρούς. Όσο χτυπάτε τον εχθρό γεμίζετε μια μπάρα που όταν ολοκληρωθεί εξαπολύετε ένα θανατηφόρο (και εντυπωσιακό) χτύπημα. Πέρα από τις βασικές επιθέσεις, έχετε στην διάθεση σας δυνατότητα απόκρουσης επίθεσης με άμεση αντεπίθεση, και το divine skill, μια παντοδύναμη επίθεση που ποικίλλει από όπλο σε όπλο και μπορείτε να εξαπολύσετε για να ακινητοποιήσετε τους αντιπάλους και να κάνετε τρομερή ζημιά. Με λίγη εξάσκηση μπορείτε να εφαρμόσετε ωραίους συνδυασμούς με ελαφριές γρήγορες επιθέσεις και divive skills που είναι χτισμένα για μέγιστη αποτελεσματικότητα ανά τύπο εχθρού (πχ ιπτάμενους εχθρούς).

Παρόλα αυτά όμως συχνά οι επιθέσεις δεν βρίσκουν το στόχο τους ή η αποφυγή δεν λειτουργεί όπως πρέπει, σαν το παιχνίδι να μην έχει σωστή κατανόηση των i-frames που το ίδιο θέτει σαν βασικές λειτουργίες. Τέλος να πούμε ότι τα όπλα έχουν αρκετά μεγάλη ποικιλία και αποτελούνται από μικρά σπαθιά, τεράστιες σπάθες που χρειάζονται δύο χέρια και τόξα για μάχες από απόσταση. Δυστυχώς δεν ισχύει το ίδιο για τους εχθρούς, οι οποίοι κατά κύριο λόγο είναι πανομοιότυπα μοντέλα απλά με διαφορετικούς χρωματισμούς και έξτρα δυνάμεις ή δυνατότητες.

Στο παιχνίδι έχετε αρκετά πράγματα να κάνετε. Πέρα από την κύρια αποστολή σφαγής των έξι θεών, υπάρχουν πολλές υπο-αποστολές που αφορούν κυρίως να σκοτώσετε ένα συγκεκριμένο αριθμό τεράτων σε κάθε περιοχή ή να συνοδεύσετε ένα χαρακτήρα στο χάρτη. Υπάρχουν και συγκεκριμένες αποστολές όπου πρέπει να σκοτώσετε elite εχθρούς (σαν επικηρύξεις), οι οποίες σας ανταμείβουν με εξοπλισμό και anima, ενώ ξεκλειδώνουν και νέες ικανότητες για να εκμεταλλευτείτε. Αν δυσκολεύεστε πολύ μπορείτε να μειώσετε την δυσκολία του παιχνιδιού με αντίκτυπο βέβαια την απόκτηση λιγότερου anima. Μπορείτε επίσης να παίξετε co-op, μέσω του οποίου έως τρεις παίκτες μπορούν να συνεργαστούν για να ξεπεράσουν δύσκολες καταστάσεις και δυνατούς αντιπάλους.

Τα γραφικά εντυπωσιάζουν με το καθαρό anime στιλ τους και τα όμορφα περιβάλλοντα, αλλά γρήγορα κουράζουν γιατί έχουν την τάση να επαναλαμβάνονται. Κάθε περιοχή που επισκέπτεστε έχει ξεχωριστή πανέμορφη θεματολογία, είτε είναι κάστρα, είτε δάση με σπηλιές και υποθαλάσσιους λαβύρινθους. Λείπει όμως η ποικιλία ανάμεσα στις πίστες κάθε περιοχής, κάτι που, σε συνδυασμό με τα συνεχή πισωγυρίσματα λόγω θανάτου, πολλές φορές σας κάνει να νιώσετε ότι βλέπετε τα ίδια και τα ίδια. Η μουσική επένδυση, χωρίς να εντυπωσιάζει, αποτελείται από ωραία κομμάτια που συνοδεύουν την εξερεύνηση και την μάχη, απλά θα προτιμούσα κάτι λιγότερο ρυθμικό και περισσότερο επικό. Δυστυχώς τα ηχητικά εφέ είναι απογοητευτικά και ο σφυγμός της μάχης δεν ενισχύεται όσο θα έπρεπε με τους σωστούς μεταλλικούς δυνατούς ήχους παρά μόνο σε μερικές περιπτώσεις συγκεκριμένων όπλων. Τέλος, το παιχνίδι έχει μόνο ιαπωνικό voice acting.

Τo Lost Epic είναι μια διασκεδαστική action-RPG περιπέτεια, παρότι συχνά πέφτει σε παγίδες που θα μπορούσαν πολύ εύκολα να αποφευχθούν. Με ικανοποιητική διάρκεια που ξεπερνάει τις 10 ώρες, συνεχή ροή μαχών και δεκάδες επιλογές παραμετροποίησης και αναβάθμισης, σας επιτρέπει άνετα να παραβλέψετε τα θέματά του. Αν σας αρέσουν τα soulslike παιχνίδια, το Lost Epic αξίζει την προσοχή σας.

ΑτμοσφαιρικόΠλούσιο ρεπερτόριο κινήσεων και ικανοτήτωνΤα divine skillsΩραία anime γραφικάΙκανοποιητική διάρκειαEλάχιστα checkpointsΕπαναλαμβανόμενο gameplayΜικρή οπτική ποικιλία πιστώνΛίγα μοντέλα εχθρώνΑπογοητευτικά ηχητικά εφέΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS5, PS4, PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:Team Earth WarsΕΚΔΟΣΗ:One or Eight

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα