Kena Bridge of Spirits review

Μερικές φορές βλέπεις κάποιο indie και λες... “αποκλείεται”. Κι όμως, πράγματι είναι τόσο όμορφο, σε σημείο που βάζει τα γυαλιά στις μεγάλες ΑΑΑ παραγωγές. Αυτό ισχύει με το Kena: Bridge of Spirits της Ember Lab, η οποία κάνει εξαιρετική χρήση του διαθέσιμου budget της με θεαματικά αποτελέσματα.

To Kena ακολουθεί το ταξίδι της ομώνυμης ηρωίδας η οποία είναι οδηγός ψυχών. Μερικές ψυχές έχουν δυσκολία στο να περάσουν από τον φυσικό κόσμο στην άλλη πλευρά, κάποιες φορές λόγω τραυματικού θανάτου, άλλες φορές λόγω πραγμάτων που θεωρούν

πως δεν έχουν προλάβει να τελειώσουν ή ερινύες για κάποιες πράξεις που έκαναν όσο ζούσαν και οδήγησαν στον θάνατό τους ή τον θάνατο άλλων. Η ιδιότητα της Kena είναι να βρει αυτές τις ψυχές και να τις βοηθήσει να περάσουν στην μεταθανάτια ζωή. Όμως το δάσος όπου βρίσκεται η Kena είναι αντιμέτωπο με μια περίεργη μόλυνση και περίεργα τέρατα έχουν αρχίσει να κατακλύζουν τις καταπράσινες εκτάσεις. Ο σκοπός σας είναι να φτάσετε στον ναό που βρίσκεται στην κορυφή του κοντινότερου βουνού για να γιατρέψετε την μόλυνση. Όμως για να φτάσετε εκεί, πρέπει να βοηθήσετε και τις ψυχές κάποιων κατοίκων που χάθηκαν λόγω των γεγονότων που συνέβησαν πριν την άφιξη της ηρωίδας. Μαζί σας έχετε τα rot, μικρά πλάσματα του δάσους που βρίσκετε κρυμμένα δεξιά και αριστερά και σας ακολουθούν όπου πάτε βοηθώντας στην αποστολή σας. Θυμίζουν λίγο korok kids από το Zelda, τον Totoro και τα forest spirits από το Princess Mononoke του Studio Ghibli.

Η ίδια η Kena είναι πολύ συμπαθής, αλλά φαίνεται πως το μεγάλο βάρος δίνεται στους άλλους χαρακτήρες μέσα στο παιχνίδι, αφήνοντας την δική της προσωπική διαδρομή μέσα σε αυτό σε δευτερεύουσα μοίρα. Βέβαια αυτή η επιλογή μπορεί να είναι το στιλ που αποφάσισαν οι δημιουργοί για να εκφράσουν τον κόσμο αλλά και να βάλουν σε κεντρικό σημείο τις ιστορίες των χαρακτήρων που συναντάτε.

Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν την ομορφιά του κόσμου του παιχνιδιού.

Το Kena είναι action-adventure τρίτου προσώπου με αρκετά στοιχεία μάχης σώμα-με-σώμα, καθώς και platforming. Η αλήθεια είναι ότι θυμίζει πάρα πολύ παιχνίδια τύπου Sly Cooper και Ratchet and Clank που ήταν στα καλύτερά τους στην εποχή του PS2. Προφανώς με πολύ καλύτερα γραφικά και πολύ πιο ολοκληρωμένους μηχανισμούς. Επίσης η δομή του κόσμου θυμίζει τρισδιάστατο Zelda, καθώς υπάρχει ένας μεγάλος κόσμος χωρισμένος σε περιοχές που τις εξερευνάτε μία προς μία. Η Kena στην μάχη έχει ένα αρκετά απλό κινησιολόγιο, αλλά αυτό είναι κάτι καλό. Υπάρχουν τα γρήγορα αλλά πιο αδύναμα χτυπήματα, τα βαριά και πιο αργά χτυπήματα, οι αποφυγές, τα μπλοκαρίσματα αλλά και οι αποκρούσεις. Αργότερα στο παιχνίδι ξεκλειδώνετε περισσότερες ικανότητες όπως το τόξο. Να σημειωθεί βέβαια πως οι μικρότεροι εχθροί είναι σπάνια πρόβλημα στην μάχη. Τους βρίσκετε σε πολλά σημεία και γενικότερα τους ξεπαστρεύετε εύκολα. Οι μεγαλύτεροι εχθροί και τα boss είναι που απαιτούν προσοχή και καλή διαχείριση των δυνατοτήτων. Κυρίως των αποφυγών και των αποκρούσεων που μπορούν να σας δώσουν μερικές ευκαιρίες για επιπλέον επιθέσεις και μπορούν να κάνουν την διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου.

Τα rot έχουν και αυτά την θέση τους στις μάχες, αφού μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ακινητοποιήσουν για λίγο τους εχθρούς ή για να εκτελέσουν ειδικές κινήσεις χρησιμοποιώντας μπάλες ενέργειας που πέφτουν από νικημένους εχθρούς. Βέβαια, λόγω της ντροπαλής φύσης τους δεν είναι πάντα διαθέσιμα και πρέπει να καταφέρνετε κάποια χτυπήματα ώστε να τους δώσετε “κουράγιο” για να σας βοηθήσουν. Πρέπει λοιπόν να ψάχνετε όλα τα περιβάλλοντα για να εντάξετε περισσότερα πλασματάκια στον μικρό σας στρατό για να έχετε πιο δυνατή βοήθεια στις μάχες. Είναι επίσης σημαντικό να έχετε την προσοχή σας στραμμένη και στο περιβάλλον της μάχης για να ξέρετε από πού εμφανίζονται τέρατα, πού υπάρχουν αντικείμενα που σας γιατρεύουν, ενώ πρέπει να σχεδιάζετε τις επιθέσεις, τις αποφυγές και τις αποκρούσεις σας προσεκτικά για να έχετε τα rot διαθέσιμα όταν έχουν αρκετό κουράγιο.

Ετοιμαστείτε για μερικές αρκετά απαιτητικές μάχες!

Εκτός μάχης, η Kena μπορεί να χρησιμοποιήσει τις δυνατότητές της και τα rot και στο υπόλοιπο παιχνίδι. Υπάρχει αρκετό platforming που θυμίζει αρκετά Uncharted, αλλά ταυτόχρονα έχει αρκετά προβλήματα όπως στο ασαφές άλμα της ηρωίδας και τους διάφορους περιορισμούς. Ευτυχώς δεν έχετε πολύ μεγάλο πρόβλημα, αφού τα μέρη με platforming είναι σχετικά εύκολα. Τα rot σας βοηθάνε στα παζλ με διάφορους τρόπους όπως μετακίνηση αντικειμένων, καθαρισμό περιοχών από την μόλυνση και επαναφορά αγαλμάτων και ειδωλίων στις θέσεις τους. Οι γρίφοι έχουν ικανοποιητική ποικιλία και δεν χαλάνε την ροή του παιχνιδιού με την δυσκολία τους. Συνήθως έχουν να κάνουν με τις διάφορες ικανότητες της Kena που αποκτάει κατά την διάρκεια του ταξιδιού της. Από εκεί και πέρα, ένα από τα αρνητικά του τίτλου είναι το γεγονός πως τα collectables δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία, πέρα από το να παίρνετε καπελάκια για τα rot. Το ίδιο και το “χρήμα” του παιχνιδιού, που μπορείτε να πάρετε σπάζοντας διάφορα αντικείμενα, είτε από μάχες που ξεκλειδώνουν “καταραμένα” σεντούκια.

Το πιο δυνατό σημείο του Kena είναι ο τεχνικός τομέας. Στο PS5 υπάρχει δυνατότητα να χαρείτε το παιχνίδι στα 60fps με κάποιες οπτικές θυσίες ή στα 30fps με πιο πλούσια εικόνα. Η αλήθεια είναι πως οι διαφορές είναι σχεδόν αμελητέες και εφόσον μιλάμε για ένα παιχνίδι με πολλές μάχες, τα 60fps είναι κάτι που μάλλον θα προτιμήσετε. Ο κόσμος είναι τουλάχιστον μαγευτικός. Πυκνά δάση με χαλάσματα προηγούμενων πολιτισμών σκόρπια ανάμεσα στην πυκνή βλάστηση, σημεία με θέα που κόβουν την ανάσα, γραφικά χωριουδάκια, μικρά και μεγάλα πέτρινα μνημεία. Είναι πραγματικά ένας κόσμος που ξεχειλίζει από ομορφιά και λεπτομέρεια. Αυτό όμως που κλέβει την παράσταση και κάνει το παιχνίδι να μοιάζει λιγότερο με indie και περισσότερο με ΑΑΑ παραγωγή είναι η παρουσίαση. Οι δημιουργοί ξεκάθαρα κατανοούν το animation και τους τρόπους που αυτό λειτουργεί. Η κίνηση της Kena τόσο στο gameplay, όσο και στα cinematics, είναι εκπληκτική. Τα συναισθήματά της, οι εκφράσεις της, οι κινήσεις της ακόμα και στην μάχη, έχουν μια ποιότητα animation που αγγίζει την τελειότητα. Επίσης η λεπτομέρεια στα μοντέλα χαρακτήρων είναι εξαιρετική. Μπορεί να μοιάζουν περισσότερο με χαρακτήρες της Pixar, αλλά έχουν και μικρές ρεαλιστικές πινελιές όπως τα χέρια της Kena που είναι πιο κοντά σε αυτά που έχει ένα άτομο που ζει στην φύση αντί για τα κλασικά σχεδόν χέρια κούκλας. Είναι οι μικρές λεπτομέρειες που κάνουν την σχέση των χαρακτήρων με το περιβάλλον τους πολύ πιο πιστευτή.

Tα rot κάποιες φορές θυμίζουν pikmin πολύ.

Ο ήχος κινείται σε εξίσου υψηλό επίπεδο. Οι φωνές των ηρώων και η απόδοσή τους είναι εξαιρετικά και σε συνδυασμό με το animation δίνουν την εντύπωση πιο μεγάλης παραγωγής. Η μουσική είναι πραγματικά εντυπωσιακή και ατμοσφαιρική, παντρεύοντας την κλασική ορχήστρα με ασιατικές καταβολές και μπόλικα κρουστά και κύμβαλα. Αν χρησιμοποιείτε ακουστικά, θα ευχαριστηθείτε δεόντως τον ηχητικό σχεδιασμό του παιχνιδιού, αφού πέρα από την μουσική και τα φωνητικά, υπάρχουν τρομερά καλοί ήχοι παρασκηνίου και κυρίως σε σπηλιές και κοντά σε νερό.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το Kena: Bridge of Spirits είναι μία από τις μεγάλες εκπλήξεις του 2021, αλλά η αλήθεια είναι ότι το παιχνίδι έδειχνε ότι αποτελεί κάτι ξεχωριστό από τη στιγμή που ανακοινώθηκε. Αν θέλετε να ζήσετε μια μαγευτική περιπέτεια, το Kena θα σας προσφέρει ακριβώς αυτό.

Εξαιρετικά συναισθηματική ιστορίαΑπλές αλλά και με πρόκληση μάχεςΑρκετά καλή ενσωμάτωση των rot στο gameplayΚορυφαία γραφικάΕξίσου κορυφαίος ήχοςΠεριορισμένη εξέλιξη της Kena ως χαρακτήραςΣχετικά περιορισμένο platforming με μικροπροβλήματαΤα collectables έχουν να κάνουν με καπελάκια για τα rotΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 9.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS5, PS4, PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:Ember LabΕΚΔΟΣΗ:Ember LabΔΙΑΘΕΣΗ:Sony Hellas

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα