Genesis Alpha One Review

12:36 7/4/2019 - Πηγή: Game 2.0

H κατάκτηση του διαστήματος, το ξετύλιγμα του μυστηρίου που το διακατέχει και η απάντηση στο ερώτημα του αν είμαστε μόνοι μας στον γαλαξία, είναι κάτι που απασχολεί τον άνθρωπο εδώ και δεκαετίες. Μέχρι να πατήσουμε το πόδι μας σε άλλους πλανήτες και να μας λυθούν όλες οι απορίες όμως βολευόμαστε με ότι μπορεί να μας προσφέρει η επιστημονική φαντασία, μέσω ταινιών, βιβλίων και βέβαια των videogames. Ένα τέτοιο παιχνίδι είναι το Genesis Alpha One, το οποίο συνδυάζει shooting πρώτου

προσώπου με χτίσιμο βάσης και επιβίωση. Πρόκειται για ένα συνδυασμό που αν μη τι άλλο παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον.

Η ιστορία του GAO δεν περιέχει κάτι άγνωστο ή πρωτότυπο. Όλοι οι κλασικοί λόγοι που ωθούν την ανθρωπότητα στο να ταξιδέψει σε άλλους γαλαξίες είναι εδώ, όπως υπερπληθυσμός, έλλειψη τροφής και νερού και εξάντληση των φυσικών πόρων της Γης. Όλα αυτά οδηγούν στην αναζήτηση μιας νέας Γης που θα φιλοξενήσει το ανθρώπινο είδος. Στο έτος 2147 λοιπόν μπαίνετε στη θέση του πλοιάρχου που αναλαμβάνει αυτή την αποστολή με σκοπό να βρει έναν πλανήτη βιώσιμο και κατάλληλο για την ανθρωπότητα.

Ουσιαστικά το gameplay χωρίζεται σε δύο μέρη: το χτίσιμο και τη φροντίδα των εγκαταστάσεων του διαστημοπλοίου σας και την προσγείωση με ειδικό σκάφος σε διάφορους πλανήτες για αναζήτηση υλικών και νέων τεχνολογιών. Και στις δύο περιπτώσεις μπορείτε να συλλέγετε διάφορα χρήσιμα υλικά για κατασκευή όπλων και εγκαταστάσεων, είτε από το κατάλληλο χώρο μέσα από το διαστημόπλοιο, είτε προσωπικά με το απαραίτητο εργαλείο όταν βρίσκεστε στην επιφάνεια ενός πλανήτη. Σε κάθε σας περιπλάνηση ή συλλογή υλικών απευθείας από το διαστημόπλοιο έρχεστε αντιμέτωποw με εχθρικές μορφές ζωής που λόγω ενστίκτου η απέχθειας προς τον άνθρωπο σας επιτίθενται, οπότε πράττετε επιφυλακτικά και με το δάκτυλο στην σκανδάλη. Έχετε έναν τεράστιο χάρτη στην διάθεση σας για εξερεύνηση, με διάφορους πλανήτες που μπορείτε να σκανάρετε προκειμένου να εντοπίσετε το επιθυμητό υλικό και να βρείτε και τον κατάλληλο για αποικία πλανήτη.

Φτιάχνοντας τις εγκαταστάσεις του διαστημοπλοίου σας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το GAO είναι roquelike, δηλαδή αν χάσετε και εξαντλήσετε και κάθε μέλος του πληρώματός σας, που είναι και ο αριθμός των ζωών σας, χάνετε όλη σας την πρόοδο και πρέπει να ξεκινήσετε πάλι από την αρχή. Κάτι που σημαίνει ότι το παιχνίδι απαιτεί υπομονή και αφοσίωση, καθώς ειδικά στις πρώτες σας απόπειρες ενδέχεται να σας απομακρύνει αν χάσετε άμεσα μια κοπιαστική πρόοδο λόγω απειρίας. Οπλισμένος όμως με την εμπειρία που αποκομίσατε από τις προηγούμενες απόπειρές σας μπορείτε να το ξαναρχίσετε και να φτάσετε μέχρι το τέλος.

Η οριστική απώλεια της προόδου σας σε περίπτωση θανάτου σας κάνει να είστε προσεκτικός σε κάθε σας κίνηση. Ευτυχώς το παιχνίδι σας ενημερώνει για την επικινδυνότητα του κάθε πλανήτη, που συνήθως εξαρτάται και από τη σπανιότητα των αντικειμένων που περιέχει, προκειμένου να είστε κατάλληλα προετοιμασμένος. Ειδικά το μάζεμα αντικειμένων μέσω του συλλέκτη του διαστημοπλοίου μπορεί να αποβεί μοιραίο, καθώς εκτός από ασθένειες μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα με τους εξωγήινους που μπορεί να ξεγλιστρήσουν από το βλέμμα σας και να απλώσουν φωλιές με αυγά στους χώρους κάτω από τα πατώματα του πλοίου σας. Μπορείτε να φανταστείτε την έκπληξη μου όταν (πολύ αργά) ανακάλυψα πως το διαστημόπλοιό μου είχε μολυνθεί αρκετά ώστε να αρχίσει να διαλύεται και έχασα όλο μου το πλήρωμα τρέχοντας πάνω-κάτω για... απεντόμωση. Το αποτέλεσμα ήταν να κοιτάω με ανοιχτό το στόμα τους τίτλους τέλους – game over.

Το χτίσιμο του διαστημοπλοίου σας είναι άκρως σημαντικό για την ζωή του πληρώματος αλλά και για την μακράς διάρκειας πορεία που σας περιμένει. Με τη συλλογή των απαραίτητων υλικών μπορείτε να το μετατρέψετε από ένα απλό διαστημόπλοιο σε μια τεράστια διαστημική βάση έτοιμη να ανταποκριθεί σε κάθε ανάγκη. Κάθε μέρος που προσθέτετε παίζει σημαντικό ρόλο, πχ οπλοστάσιο για άμυνα, θερμοκήπιο για παραγωγή απαραίτητου οξυγόνου και το ακόμα πιο απαραίτητο εργαστήριο παραγωγής κλώνων που εκτός του ότι αντικατοπτρίζουν τον αριθμό των ζωών σας, μπορείτε να τους βάλετε σε διάφορα πόστα για την επίσπευση εργασιών όπως το σκανάρισμα του περιβάλλοντος διαστήματος και τη φροντίδα των φυτών. Θα σύστηνα να επιχειρήσετε όσο πιο γρήγορα μπορείτε την κατασκευή ασπίδων και του συστήματος υπεροδήγησης. Το σύστημα υπεροδήγησης σας εμφανίζει ακόμα μεγαλύτερο χώρο στο χάρτη και μπορείτε να κάνετε ακόμα μεγαλύτερα άλματα από ένα σημείο στο άλλο για ακόμα πιο γρήγορη περιήγηση. Οι δε ασπίδες κρίνονται οι πιο απαραίτητες κατά την ταπεινή μου άποψη, καθώς σας επιτρέπουν να εισέρχεστε σε μη προηγουμένως μη προσβάσιμα σημεία, αλλά κυρίως αποτρέπουν την εισβολή εχθρών που περιπλανιούνται σε διάφορα σημεία στο χάρτη και σας φέρνουν σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση σε περίπτωση εισβολής, κυρίως στα πρώτα σας βήματα.

Μαζέψτε εσείς το χάος, οι συνάδελφοί σας πάνε για pina colada στο μπαρ.

Το σύστημα συλλογής υλικών και κατασκευής παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Σχεδόν τίποτα δεν βρίσκετε έτοιμο και η ικανοποίηση όταν εντοπίζετε αυτό που θέλετε και φτάνετε στην κατασκευή του επιθυμητού προς εσάς όπλου ή χώρου είναι μεγάλη. Είναι προβληματικός όμως ο χρόνος αλλά και ο τρόπος με τον οποίο συλλέγετε τις πρώτες ύλες. Στην περίπτωση του συλλέκτη στο σκάφος σας μπορείτε μεν να αφήσετε άλλους να κάνουν την δουλειά, αλλά λόγω του ενδεχόμενου εισβολής εξωγήινων απαιτείται η παρουσία σας. Τη συλλογή ενός υλικού την επιταχύνετε με τη χρήση ενός υπολογιστή στο χώρο, όπου κρατώντας πατημένο το κατάλληλο κουμπί ο χαρακτήρας πληκτρολογεί γρήγορα, σας έρχεται το υλικό και πρέπει να περιμένετε να αποθηκευτεί και συγχρόνως να ετοιμάζεστε για τυχόν εχθρική παρουσία. Στην αρχή μπορεί να μην είναι τόσο ενοχλητικό αλλά γίνεται κουραστικό όταν από την μέση του παιχνιδιού και μετά βιάζεστε για συλλογή αντικειμένων και κατασκευή όπλων. Φανταστείτε λοιπόν να κάνετε όλη αυτήν την διαδικασία 10 φορές αν θέλετε να μαζέψετε 10 κομμάτια σίδερο για παράδειγμα.

Στην περίπτωση που με το αεροσκάφος σας προσγειωθείτε σε έναν πλανήτη για μάζεμα υλικών, μπορεί η συλλογή να είναι πιο γρήγορη αλλά ο αποθηκευτικός χώρος του οχήματος είναι υπερβολικά περιορισμένος. Μόλις πέντε κομμάτια μπορείτε να επιστρέψετε πίσω, ενώ χρειάζεται να περιμένετε και λίγο μέχρι τα κατάλληλα ρομπότ-αχθοφόροι να ξεφορτώσουν το σκάφος. Κοινώς, αν ένας πλανήτης περιέχει 15 υλικά συνολικά, πρέπει να τον επισκεφτείτε τρεις φορές για να πάρετε ότι έχει, ενώ ανάλογα με την επικινδυνότητά του ρισκάρετε να χάσετε και μια πολύτιμη ζωή. Αφιέρωσα περίπου 40 ώρες στο παιχνίδι και δεν μπόρεσα να βρω κάτι καλύτερο σε αυτό το θέμα. Αν ανακαλύψετε κάτι καλύτερο για τη χωρητικότητα του σκάφους παρακαλώ να με πληροφορήσετε.

Άλλος ένας πλανήτης για ξεζούμισμα - αν δεν σας ξεζουμίσουν οι κάτοικοί του πρώτα...

Το πιστολίδι είναι αρκετά απλοϊκό. Με την μία σκανδάλη σημαδεύετε και “κλειδώνετε” τον εχθρό και με την άλλη ρίχνετε ενώ κινείστε συνέχεια για να αποφύγετε εχθρικά πυρά ή... νύχια ανάλογα με τον εχθρό. Εκτός από απλοϊκό, το shooting είναι υπερβολικά φτωχό για τα σημερινά δεδομένα αλλά και με βάση το γεγονός ότι παρά τη φουτουριστική θεματολογία τα περισσότερα όπλα τεχνολογικά είναι στα πρότυπα των σημερινών. Ακόμα και τα λέιζερ ή ενεργειακά όπλα παραπέμπουν περισσότερο σε... paintball παρά σε κάτι φονικό τελευταίας τεχνολογίας. Η αίσθηση και ο ήχος σε καμιά περίπτωση δεν πείθουν. Το μόνο που θυμίζει μέλλον είναι το ότι δεν χρησιμοποιείτε γεμιστήρες, απλά γεμίζετε το όπλο στο κατάλληλο σημείο και το χρησιμοποιείτε μέχρι να αδειάσει ή να ανεφοδιαστείτε πάλι. Αρνητικό επίσης είναι το γεγονός ότι αν και παρέχεται ένας αξιόλογος αριθμός όπλων, μπορείτε να μεταφέρετε μόλις δύο μαζί σας. Επίσης έχετε και δύο αμυντικά όπλα στην διάθεσή σας: ένα τρίποδο με πολυβόλο πάνω που ρίχνει σε όποιον εχθρό βρεθεί στην εμβέλειά του και το χρησιμοποιείτε όταν το κρίνετε αναγκαίο, αλλά μπορείτε να το αφήσετε και σε όποιο μέρος του διαστημοπλοίου σας θέλετε να προφυλάξετε, καθώς και μια ενεργειακή ασπίδα που μπορείτε να τοποθετήσετε στο έδαφος για κάλυψη και μέσα από την οποία μπορείτε να ρίχνετε στους εχθρούς.

Το ήδη νερόβραστο shooting “αποτελειώνει” η υπερβολικά αδύναμη νοημοσύνη των συμμάχων σας, αλλά και των εχθρών που δείχνουν να είναι προγραμματισμένοι στο όριο του να κάνουν το πιο απλό, χωρίς περαιτέρω προσπάθεια να σας πιέσουν ή να κάνουν έντονα αισθητή την παρουσία τους. Το πλήρωμα συνεχίζει να κάνει απλά την δουλειά του σαν να μην συμβαίνει τίποτα τη στιγμή που στο δίπλα δωμάτιο ή διάδρομο γίνεται χαμός από εξωγήινους που εισβάλουν στο διαστημόπλοιο. Σε περίπτωση που αποφάσιζαν να αντισταθούν δεν είναι τίποτα περισσότερο από απλά... μεζεδάκια για τους εχθρούς, καθώς τους ξεκάνουν σχετικά γρήγορα και εύκολα. Στο χρόνο αφιέρωσα στο παιχνίδι δεν θυμάμαι μια φορά που να εξόντωσαν έστω έναν εχθρό.

Αν υποθέσουμε ότι οι ανθρώπινοι χαρακτήρες του πληρώματός σας είναι απλώς μηχανικοί και όχι στρατιώτες εκπαιδευμένοι για μάχη μπορούμε να το δεχτούμε, αλλά δεν μπορούμε να είμαστε το ίδιο επιεικείς για τη νοημοσύνη των εχθρών. Τα μικρά αραχνοειδή απλά ορμάνε προς εσάς μέχρι να σας ρίξουν με τον αριθμό τους και οι πιο μεγάλοι ανθρωπόμορφοι ή τερατώδεις εχθροί κάνουν το ίδιο και μάλιστα αρκετές φορές φαίνονται διστακτικοί και με αργή αντίδραση για να απαντήσουν στα πυρά. Δεν ήταν λίγες οι φορές που κατά την εξερεύνησή μου σε έναν πλανήτη εντόπιζα το σημείο όπου εμφανίζονταν κυρίως λόγω μιας φωτεινής γραμμής που κατέληγε εκει από τον ουρανό, με αποτέλεσμα να τους πλησιάζω με μια καραμπίνα και να τους σκοτώνω εύκολα και μαζικά ανεξάρτητα από το πόσο ζόρικοι ήταν. Υποθέτω ότι λόγω του permadeath oι εχθροί επίτηδες δεν είναι παντελώς φονικοί, καθώς αυτό θα έκανε το παιχνίδι ακόμα πιο απρόσιτο και ανυπόφορο. Θα ήθελα όμως μια πιο ισορροπημένη πρόκληση.

Δημιουργώντας κλώνους.

Εικαστικά το GAO δεν έχει να προσφέρει κάτι το ιδιαίτερο. Οι κίτρινο-καφέ-κόκκινο αποχρώσεις κυριαρχούν και τα περιβάλλοντα είναι μουντά και σύντομα γίνονται μονότονα. Επισκέφθηκα πάνω από 100 πλανήτες και δεν παρατήρησα καμία ποικιλία. Πετρώδεις ερημότοποι από την μία, έντονη βλάστηση από την άλλη και μερικοί συνδυασμοί αυτών των δύο ειδών περιβαλλόντων ενδιάμεσα, τίποτα αξιοσημείωτο. Ηχητικά επίσης δεν παρουσιάζεται κάτι το ιδιαίτερο, τουλάχιστον ως προς τους διαλόγους οι οποίοι γίνονται με γραπτό κείμενο ανάμεσα σε εσάς και το πλήρωμά σας. Οι μόνες φωνές που ακούτε είναι η αφήγηση κατά την διάρκεια της εισαγωγής και του τέλους, οι συμβουλές και ενημερώσεις από τον ηλεκτρονικό σας βοηθό και τα γρυλίσματα των εχθρών. Τουλάχιστον η μουσική κυμαίνεται σε πολύ καλό επίπεδο, ατμοσφαιρική και με μία αίσθηση άγνωστου και αγωνίας κατά την εξερεύνηση και απειλής κατά την διάρκεια της μάχης. Χωρίς αμφιβολία στην μουσική επένδυση έχει γίνει αξιόλογη δουλειά.

Το Genesis Alpha One αποτελεί μια ενδιαφέρουσα επιλογή που ενδέχεται να σας απορροφήσει για πολλές ώρες, ιδιαίτερα όταν ξεπεράσετε την ψυχρολουσία του μόνιμου game over στις πρώτες σας προσπάθειες. Αν παραβλέψετε τις αδυναμίες του σας περιμένει μια ξεχωριστή εμπειρία, που έχει και replayability, αφού μπορείτε να αρχίσετε πάλι την αναζήτηση κρατώντας το διαστημόπλοιο και κάποια μέλη του πληρώματος σας, ενώ μπορείτε να το αρχίσετε και από το μηδέν με νέες τεχνολογίες που ξεκλειδώσατε από προηγούμενα παιξίματα.

Τεράστιος χάρτης για εξερεύνησηΙδανική μουσική επένδυσηΙκανοποιητικό craftingΦτωχό shooting και εχθρική νοημοσύνηΜουντά και επαναλαμβανόμενα περιβάλλονταΗ συλλογή υλικών ενδέχεται να φανεί εκνευριστικά αργήΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 6.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4, Xbox One, PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:Radiation BlueΕΚΔΟΣΗ:Team17ΕΙΔΟΣ:Shooter/base-building/survivalΠΑΙΚΤΕΣ:Single-playerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:https://www.team17.com/games/genesis-alpha-one/HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:29/1/2019

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα